Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 22 de desembre del 2010

Nadal i St. Esteve amb tramuntana freda


Mapa isobàric previst per la tarda del dia de Nadal.

Segons els mapes actuals, el temps humit, plujós i amb temperatures força temperades que estem tenint, quedarà estroncat a partir de la nit de dijous i en dies posteriors, ja que la perturbació que ens ha de creuar aquest dijous, acabarà situant-se a la zona del Mar de Ligúria., aquest fet provocarà que la perturbació, que anirà oscil.lant entre els 990/1000 hpa, ens faci incidir un flux de vents de nord, que arrossegarà una massa d'aire fred d'orígen polar-continental, amb temperatures d'uns -3/-4 cº a uns 850 hpa previstes per la nit de Nadal a St. Esteve.
Per fer-nos una idea de la clatellada de temperatures que tindrem, hem de considerar que actualment tenim temperatures d'uns 10 cº i a partir del dia de Nadal, la temperatura a aquella alçada pot ser fins a 14 cº inferior.

Com podem apreciar al mapa isobàric de l'encapçalament, entre la perturbació de la zona de Ligúria i l'anticicló de les Illes Britàniques tindrem un fort gradient isobàric., aquestes isòbares tant juntes faran que el vent de tramuntana pugui tenir ratxes superiors als 100 km/h a tot el Golf de Lleó, i un vent sostingut que rondarà els 30/40 km/h al centre de la Costa Brava, més important com més al nord.
Aquesta tramuntanada començaria la matinada de divendres i s'allargaria, amb fluctuacions en la intensitat, fins la matinada de dilluns.



Mapa de vent en superfície previst pel dia de Nadal a la tarda.


Caldrà que a partir de divendres ens tornem a abrigar molt, ja que la desaparició del temps humit i plujós, deixarà pas a un ambient més sec però també més fred, amb una temperatura de sensació molt baixa.
Es preveu que les màximes a la costa durant el dia de Nadal es quedin en tant sols 8/10 cº, a l'interior rondaran els 4/7 cº i al Pirineu estaran amb temperatures negatives.



Mapa de temperatura en superfície prevista pel dia de Nadal a la tarda.


Pel que fa la temperatura mínima, la seva devallada es notarà a tot el país, amb temperatures que durant la nit de Nadal a St. Esteve poden arribar als zero graus fins arran de costa, sobretot cap al delta de la Tordera. Degut al vent de tramuntana, la temperaura podrà ser lleugerament positiva a l'Empordà, però amb una sensació tèrmica de varis graus negatius.
A l'interior de la demarcació, en zones arrecerades del vent, la temperatura pot baixar fins a -3/-7 cº i al Pirineu es pot baixar fins a -12/-14 cº, sobretot a les parts més elevades., amb l'encalmament del vent a partir de dilluns, podrà aparèixer la inversió tèrmica i quedar una nit més freda a les zones planeres i enclotades que als cims de les muntanyes, amb glaçades que poden arribar fins arran de mar. No sembla que aquestes temperatures tant fredes hagin de durar gaire, ja que a partir de dimarts es tornarien a recuperar amb l'entrada de vent del sud.



Mapa de temperatura en superfície prevista per la matinada de St. Esteve.