Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 5 de març del 2010

Butlletí climàtic del mes de febrer



Segons el SMC, termomètricament, el febrer ha estat fred a gran part de Catalunya, a excepció de punts del litoral central on el mes ha resultat normal. Pel que fa a les precipitacions, ha estat un mes plujós o molt plujós a bona part de les comarques, si bé a moltes zones del Pirineu, de l’extrem sud i de la comarca de la Noguera ha resultat normal o sec.
La situació meteorològica del mes de febrer a Catalunya, va venir caracteritzada pel pas de tot un seguit de perturbacions. Fins a sis episodis de precipitació van afectar el país al llarg del mes, de característiques molt diferents en base a la procedència del centre de baixes pressions. Aquest fet ha estat provocat per una ubicació anòmalament meridional del corrent en jet.
Si bé durant la matinada del dia 1, encara Catalunya estava afectada per una pertorbació freda, que va provocar algunes nevades a cotes baixes durant el dia 31 de gener, no va ser fins el dia 4 quan la primera àrea de baixes pressions del mes de febrer, va afectar el Principat. Es va tractar del pas d'un sistema frontal, que va afectar el país entre els dies 4 i 6. Deixà precipitacions a molts punts del territori, però sobretot al quadrant nord-est, tal com mostren les precipitacions més importants registrades, a les Estacions Meteorològiques Automàtiques (EMA), gestionades pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC):
23,6 mm que es van acumular al Port del Comte (2.300 m) a la comarca del Solsonès; els 18,0 mm mesurats a Monells (el Baix Empordà); o els 17,6 mm registrats a Roses (l’Alt Empordà).
Una segona pertorbació, va visitar Catalunya entre els dies 8 i 10, amb el tret particular que al llarg del dia 9 aquesta es va aprofundir davant de la costa catalana. Les precipitacions, si bé van afectar molt punts del territori, van ser molt abundants al quadrant nord-est del país, tal com mostren les següents quantitats registrades a les EMA gestionades pel SMC: a Cassà de la Selva (el Gironès) es van acumular fins a 130,8 mm; a Malgrat de Mar (el Maresme), 74,0 mm; i a la Bisbal d’Empordà (el Baix Empordà) es van registrar 73,0 mm.
Una pertorbació freda provinent de l’Europa oriental, va afectar Catalunya entre els dies 11 i 14, si bé les quantitats de precipitació van ser poc importants al llarg de l’episodi.
Les quantitats més remarcables registrades a les EMA gestionades pel SMC van ser els 9,5 mm. a Sasseuva (2.226 m), a la comarca de la Val d’Aran; els 8,1 mm que es van mesurar a Barcelona-Raval (el Barcelonès); o els 4,5 mm a Certascan.

Per més informació accedir al següent enllaç

Dades actuals:
14 ,1cº
35 % hr.
1018 hpa.
mínima 7,5 cº
pluja 2 mm
6/8 Ci.
gregal 22 km/h
marejol