Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 4 de març del 2010

Dades del temporal d'ahir


Imatge de la borrasca que ens va afectar ahir.

Tal com era previst, les últimes hores han estat marcades per la pluja i per un fort temporal marítim.
Al llarg del dia d'ahir, una perturbació gestada al Mediterrani, davant les costes nord-africanes, ha passat per davant la costa catalana, aportant precipitacions generoses a tota la provincia, en especial en una zona tant necessitada d'aigua com és l'Alt Empordà, on han caigut quantitats d'entre 40/50 mm, siguent aquest l'episodi de precipitacions més importants dels últims mesos, en molts llocs de la comarca i també de zones properes.
La nevada també va ser molt important al Pirineu gironí, amb acumulacions de més de 30 cm per sobre dels 1400m, com és el cas de la Molina o Vallter.

El pas molt ràpid de la perturbació, juntament amb un gir dels vents a gregal, no ha permés arribar a xifres més importants de precipitació, i és que si en ocasions les pluges ens poden sorpendre amb més intensitat de l'esperada, en altres casos com aquest, el posicionament exacte de la borrasca, ens pot fer disminuir els registres pluviomètrics.
Per sort o per desgràcia, no és ni serà l'última vegada que això passa, ja que el Mediterrani continua siguent una capsa de sorpreses, fent molt difícil concretar exactament, aquest tipus de situacions.
Així i tot, cal estar contents, ja que les pluges han estat molt beneficioses.

Com a dades més importants de precipitació al Baix Empordà, trobem:

Monells 40,8 mm.
La Bisbal d'Empordà 33,1 mm.
Torroella de Montgrí 30,8 mm.
La Tallada 30,4 mm.
Serra de Daró 26,8 mm.
Castell Daro 26,3 mm.

Altres dades de precipitació a les comarques gironines:

Roses 51,9 mm.
Portbou 43,8 mm.
Cassà de la Selva 41,6 mm.
Girona 31,6 mm.
Olot 30,7 mm.
Banyoles 24,4 mm.

Dades extretes de Meteocat.com.

Imatge de radar d'ahir a la tarda:



A Palamós, aquest temporal ens ha deixat 33,5 mm molt ben caiguts., ratxes de vent de gregal de 40/50 km/h i ones superiors als 4 m (enregistrades per la boia de Puertos del Estado), les quals van obligar a tancar cautelarment el vial del Port.
A destacar també, la mar brava que hi hagut al nord del Cap de Begur, amb ones de més de 6 m. En el cas de la boia de Roses, es va enregistrar una ona de 6,55 m.
Un efecte d'aquest fort temporal, són les dues víctimes mortals i els 17 ferits que va provocar una onada gegant, al xocar contra un creuer a 25 milles del Cap de Begur.
Enllaç a la notícia


Finalment,com a curiositat, cal dir que els vents en alçada que acompanyaven l'acostament de la perturbació, ens van portar molta pols en suspensió del nord d'Africa., aquest fet va propiciar que les primeres precipitacions d'ahir, fóssin en forma de pluja de fang.
Per sort, la pluja de la tarda va netejar-ho tot.

Previsió de pols dipositada per m2, d'ahir al migdia, model SKIRON.
Observeu com es preveien 1220 micrograms a la zona de Menorca: