Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 29 d’abril del 2010

La bonança té els dies comptats


Calma a la mar. Foto d'aquesta setmana.

Les darreres jornades, han vingut marcades per la bonança que ha aportat l'anticicló, amb pressions d'entre 1020/1025 hpa.
La manca de vent destacable, s'ha traduït en una mar molt plàcida, arribant com a molt a mar arrissada. El més destacable ha estat l'augment de les temperatures, on en alguns llocs de l'interior donaven un ambient pre-estiuenc.
A Palamós, degut als vents aponentats d'aquest dilluns passat, vam tenir una màxima de 24,3 cº i una mínima de 14,4 cº. Dimarts, el vent una mica més fresc de component marítim, va donar una temperatura màxima de 21,6 cº., ahir dimecres s'assoliren els 19,9 cº.
Com a valors més destacats al Baix Empordà, pel que fà a les màximes de dilluns passat, trobem els 27,1 c º de la Bisbal, els 26,2 cº de Serra de Daró o els 25,7 c º de Castell d'Aro.
Els valors màxims del dimarts, els trobem en els 25,4 cº de La Bibal, els 24,6 cº de La Tallada o els 23,8 c ºde Torroella.
Ahir es va arribar als 25,5 cº a Monells, als 24,9 cº a Torroella o als 22,6 c º de Castell d'Aro. (dades de Meteocat.com).

A partir d'avui dijous, sembla que ja notarem alguns primers indicis que el temps vol canviar., aquest fet es traduirà amb l'aparició del vent de garbí, el qual podrà bufar amb ràfegues d'uns 15/20 nusos a partir de primeres hores de la tarda, precaució amb l'estat de la mar, ja que es pot alterar arribant a àrees de maror.
També podrem veure que tot i el predomini del sol, començaràn a aparèixer alguns intervals de núvols alts i algún de baix, que es faràn més presents en jornades posteriors., la temperatura però, es mantindrà en valors semblants als d'ahir, mantenint l'ambient una mica més fresc arràn de mar., en canvi, en punts de l'interior, sobretot al Gironés i interior de l'Alt Empordà, la temperatura es podrà acostar als 30 cº degut al reescalfament del vent del sud.

Tal i com indiquen els mapes a dia d'avui, a partir del dissabte els intervals nuvolosos i els ruixats , s'anirien fent cada cop més presents a l'interior de la provincia, sobretot a la zona pirinenca.
Arràn de costa l'ambient ja no seria tant agradable i la mar ja estarà més remoguda.
Les temperatures podràn experimentar una notable devallada a partir del diumenge, preludi de l'arribada d'algunes pluges a inicis de la pròxima setmana.
Sembla que les temperatures tant elevades d'aquesta setmana, no es tornaràn a repetir de cares a la pròxima, inclús en els moments on la nuvolusitat sigui més abundant i sobretot durant les nits i primeres hores del dia, podrà fer fresca.
Si es confirma l'arribada de pluja i de fenòmens tempestuosos, la roba d'abric es podrà treure de nou de l'armari., fins i tot, la neu podria tornar a aparèixer en cotes mitges.
Fora d'aquestes cotes, un altre element blanc, en aquest cas la calamarsa o la pedra, podria fer de les seves.
Per fer-nos una idea de la devallada de temperatures que hi pot haver, us poso els mapes de temperatures a uns 850 hpa (1500m.) que teniem ahir i el que tindrem el dilluns.

Observeu com ahir teniem temperatures properes als 15 cº positius, amb una llengua d'aire càlid provinent del nord d'Àfrica:



Observeu com el dilluns podriem tenir temperatures a uns 1500m. de tant sols 0 cº, degut a l'arribada d'un profund solc d'aire fred en alçada d'origen polar. Les temperatures a 1500 m. podrien patir una devallada de 15 cº. En aquesta época de l'any, amb tant d'aire fred, les tempestes podrien estar a l'ordre del dia a partir del dilluns i en dies posteriors, acompanyades fins i tot de fenòmens severs:



Ho anirem seguint.