Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 10 d’abril del 2010

Previsió i resum de la setmana


Mapa sinòptic previst per les zero hores del dilluns, model GFS.

Les darreres jornades han vingut marcades pel vent constant d'entre gregal i tramuntana, el qual, tot i l'abundant nuvolusitat que ens va enviar la perturbació formada al Mediterrani entre dimecres i dijous, no va permetre recollir cap quantitat de pluja destacable, a la nostra comarca, tant sols quatre gotes de fang, fenòmen d'altre banda, típic de l'estació primaveral.
Un altre fet destacable d'aquesta setmana, ha estat el temporal marítim d'aquest dimecres, amb ones de més de 2 m. d'alçada, enregistrades per la boia palamosina.
Entre dijous i divendres, el temporal de gregal i tramuntana, encara es va mantenir al nord del Cap de Begur i mar endins, encara que a prop de la costa, aquest ja va amainar molt.
Sens dubte, el cel ennuvolat i el temps ventós que hem tingut els passats dimecres i dijous, ens recordaven l'hivern, per sort, aquest dissabte i la major part de diumenge, tornaràn a remontar els termòmetres i el sol serà el protagonista, així i tot, per no perdre el costum, tornarem a tenir una nova devallada de les temperatures, al començament de la setmana que vé, degut a l'arribada d'un embossament d'aire fred retrògrad, producte de l'establiment de dos sistemes d'altres pressions allargassats de sud/oest a nord/est i units per un pont anticiclònic, situats a les Illes Britàniques i a Escandinàvia, juntament amb un centre de baixes presions sobre Itàlia.
D'haver-se produït un posicionament dels centres d'acció com aquest en ple hivern, segurament estaríem parlant d'una onada onada d'aire fred molt forta.


Previsió per dissabte:

Avui hem d'esperar un dia assolellat, amb el creixement de núvols d'evolució diürna al Ripollés i a la Cerdanya, que fins i tot podran deixar el cel tapat a la tarda i caure algun ruixat poc important.

El vent al sector de Palamós serà de S/SE a uns 5 nusos, durant el matí, per passar a SW a primeres hores de la tarda, a uns 10 nusos., fins i tot el SW podrà augmentar fins als 15/20 nusos, avançada la tarda.

Al mar tindrem una mica de marejol al matí, amb mar de fons de nord. Quant entri el garbí a la tarda, passarem a tenir entre marejol i maror de SW, amb restes de mar de fons de nord.

La temperatura màxima arribarà als 17/18 cº a la costa,als 22 cº a l'interior i inclús als 24 cº a l'Alt Empordà.

Previsió per diumenge:

Diumenge s'ha d'esperar un matí assolellat. A la tarda, podran aparèixer intervals de núvols baixos a tot arreu, els quals podran acabar en alguna tempesta a la zona compresa entre la Cerdanya i la Garrotxa, les quals podran arribar fins al sud de la Costa Brava, de cares a últimes hores de la tarda i sobretot durant la nit/matinada de diumenge a dilluns.

El vent serà de component sud al matí, a uns 5/10 nusos, a la tarda giraria a gregal a uns 10 nusos.

Al mar s'ha d'esperar marejol al matí, amb mar de fons de NE, a la tarda es podria augmentar a maror de NE.

La temperatura màxima es quedarà en els 16/18 cº a la costa i entre els 18/20 cº a l'interior. La temperatura mínima serà d'uns 10/12 cº a la costa i d'uns 8/10 a l'interior.

Sembla que el dilluns tindrem nuvolusitat abundant, amb obertures de clarianes a la tarda. L'ambient es mantindrà fred durant tot el dia amb màximes per sota dels 13/14 cº a la costa i dels 11/12 cºa l'interior.
La cota de neu podrà baixar fins els 1000 m. a últimes hores del dia, esporàdicament per sota, la major part de la jornada però, rondarà els 1200/1300m., amb gruixos d'uns 10 cm.
Durant la primera part del dia podran caure alguns ruixats, que es repetirien de cares a la tarda a l'interior del quadrant nord/est i podran caure amb forta intensitat.
El vent podrà bufar a uns 15 nusos de llevant agregalat, sobretot al matí, aixecant maror a tota la nostra zona, desaconsellant la navegació.