Stratocumulus amb virga captada el novembre del 2010 a Romanyà de la Selva.
El vídeo que veureu al final de l'article, és un interessant exemple del fenomen que vaig captar recentment i que es coneix com a virga.
En meteorologia la virga és, tal i com us vaig apuntar, precipitació que cau d'un núvol però que s'evapora abans d'arribar al terra. "Virga" és un terme llatí utilitzat per anomenar una branca, i els objectes que es fan d'ella, com un pal, una vara o una barra.
La virga apareix quan la precipitació que cau des de grans alçades, principalment en forma de cristalls de gel, acaba fonent-se i finalment s'evapora; aquest mecanisme termodinàmic es deu fonamentalment a la calor de compressió, deguda a l'increment de la pressió atmosfèrica quan la precipitació s'acosta al terra; la seva aparició és molt comuna en ambients desèrtics.
La virga pot causar interessants efectes meteorològics, a causa del fet que a mesura que la pluja líquida va passant a forma de vapor, sostreu molta calor de l'aire que l'envolta a causa de la més gran calor de vaporització de l'aigua. Aquests petits empaquetaments d'aire extremadament fred descendeixen ràpidament, creant una microturbulència molt perillosa per a la navegació aèria.
Nimbostratus amb virga. Font: wikipedia
Una virga pot jugar un rol en la gènesi de la cèl·lula d'una tempesta, on partícules lleugeres d'un núvol s'incorporen dintre de masses d'aire sobresaturat, actuant com a nuclis de condensació per al següent cumulonimbus, permetent la formació d'una nova tempesta.
Una virga pot produir curioses i belles formacions, especialment als capvespres rogencs, tal com podreu veure al vídeo. La llum vermella de la posta de Sol, pot fer visibles els corrents d'aire i la pluja caient, mentre els vents ascendents empenyen la virga tot formant un angle, acció que permet la formació de núvols en forma de comes.