Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 2 de setembre del 2011

Núvol corró a Wisconsin


Núvol corró. Fotografia realitzada per Pierre cb (Wikipedia).


Dimecres passat, l'APOD ens va mostrar una interessant fotografia d'un núvol corró (anomenat "roll cloud" en anglès).

L'espectacular imatge va ser captada a la localitat de Racine, Wisconsin (EUA), l'any 2007.

Aquests núvols tant curiosos, adopten l'aparença d'un corró o cilindre, que s'esten al llarg de molts quilòmetres en l'indret per on avança un front fred.
La seva formació té lloc quan el corrent descendent d'un front fred avança i al mateix temps, provoca que l'aire càlid i humit s'elevi, tot refredant-se per sota del seu punt de rosada, fet que comporta l'aparició d'un núvol que gira al llarg del seu eix horitzontal. Aquest gir es pot apreciar en els vídeos realitzats amb la tècnica del lapse de temps o "time lapse", on les imatges gravades al llarg de molts minuts són passades en pocs segons., a més, la seva velocitat de trasllat també és molt elevada.

Es considera que els núvols corró, tot i la seva aparença amenaçadora, no són capaços de crear tornados.
A diferència del núvol amb forma d'arc o "arcus" que acompanya les tempestes, anomenat "shelf cloud" en anglès, el núvol corró està completament separat dels cumulonimbus.

En ocasions, els núvols corró s'han vist a casa nostre al llarg de varis quilòmetres al damunt del mar, tot resseguint la línia de la costa, just en l'espai on es separen dues masses d'aire de tipologia diferent.



Vídeo d'un núvol corró a Missouri (EUA).