Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 20 de maig del 2013

Diumenge de pluges i tempestes menys a Palamós i rodalies

Imatge de radar d'ahir diumenge a les 15:42h. Veiem com plovia a bona part de la demarcació gironina, amb ruixats molt forts al nord-oest del Baix Empordà.


El darrer episodi de pluges podem dir que a Palamós haurà passat amb més pena que glòria, ja que ahir diumenge es va tornar a repetir la mateixa situació de les últimes jornades, on nombroses poblacions (algunes de ben a la vora) han vist com queien ruixats i tempestes de forta intensitat, mentre a Palamós les veiem passar de llarg.

Aquesta mena d'ombra pluviòmetrica, sortosament no haurà tingut conseqüències gaire negatives a la nostre vila, gràcies a les pluges caigudes els passats mesos d'abril i març.
Segons les 78 estacions meteorològiques que podem trobar a Girona, sumant les del Servei Meteorològic de Catalunya i les de la xarxa Meteoclimatic, les pluges d'ahir diumenge van fer acte de presència en menor o major mesura a totes les estacions gironines, excepte a les de Palamós i Sant Feliu de Guíxols.
La situació curiosa que us descric es pot veure a la llista de dades de Meteoclimatic que us poso a continuació, on exceptuant les estacions d'Argelaguer i Beuda que estan espatllades, i les de Palamós i Sant Feliu on no va ploure, a la resta d'estacions hi han comptabilitzades pluges més o menys importants durant ahir diumenge.






Cal destacar, com ja he comentat en altres articles, que la manca de pluges no només va ser una qüestió d'aquest diumenge, ja que en tot l'episodi a Palamós només hem recollit uns miserables 3,4mm i en tot el mes de maig portem 4,6mm. Si seguim amb aquesta tònica, cosa que no seria d'estranyar, aquest mes de maig podria acabar com un dels més secs dels darrers anys.

Algunes de les pluges enregistrades ahir diumenge 19 de maig a la demarcació gironina, on es pot veure que va ploure a totes les comarques. També cal destacar que algunes de les més intenses venien amb calamarsa i tempesta:

Sant Pau de Segúries 37,6mm., la Vall d'en Bas 27,3mm., Cabanes 27,0mm., Planoles 26,8mm., Portbou 25,8mm., Olot 22,4mm., la Vajol 21,6., Medinyà 19,0mm., Santa Pau 18,8mm., Darnius 18,0mm., Castelló d'Empúries 16,4mm., Figueres 15,8mm., Anglès 15,7mm., Vilamacolum 14,4mm., Espolla 14,4mm., Osor 12,8mm., Vilablareix 10,8mm., Molló 9,3mm., Ventalló 9,3mm., Banyoles 8,9mm., Salt 7,0mm., Arbúcies 6,8mm., Santa Coloma de Farners 6,6mm., Girona 6,1mm., Das 4,9mm., Llagostera 3,1mm.


Mapa de llamps d'ahir diumenge amb nombrosos focus de tempesta.


Dades de precipitació recollida ahir diumenge 19 de maig al Baix Empordà:

Les Olives 12,6mm., Verges 7,0mm., la Tallada d'Empordà 4,5mm., Monells 4,1mm., Bellcaire d'Empordà 4,0mm., Palafrugell 1,8mm., la Bisbal d'Empordà 1,8mm., Torroella de Montgrí 1,7mm., Calonge-Mas Pallí 0,8mm., Calonge 0,5mm.

Pel que fa a les temperatures d'ahir diumenge 19 de maig, s'assoliren els següents valors al Baix Empordà.
La maxima més elevada van ser els 17,5ºC de Calonge i la màxima més baixa van ser els 15,3ºC de Calonge-Mas Pallí. Per la seva banda, la mínima més baixa foren els 8,1ºC de Calonge i la mínima més alta assolí 10,9ºC a Calonge-Mas Pallí.

Dades meteorològiques d'ahir diumenge 19 de maig del 2013 a Palamós., temperatura màxima 16,4ºC, mínima 10,2ºC. Estat del cel molt variable, amb núvols baixos i clarianes, amb alguna gota esporàdica i intervals de Cs, Ci, Ac i Sc al vespre. Pluja inapreciable. Vent amb predomini del component E i ONO, a 10/15km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 34km/h ONO. Estat de la mar amb una marcada mar de fons del sud, amb maror al matí i marejol o maror a la tarda/vespre. Pressió atmosfèrica màxima 1017hPa, mínima 1008hPa. Humitat relativa màxima 85%, mínima 62%. Dades de meteoclimatic.com i meteo.cat


La previsió per avui dilluns, ens diu que a Palamós cal esperar una jornada sense fu ni fa, amb alguns intervals nuvolosos en varis nivells troposfèrics i grans clarianes.
No es descarta que en algun moment del dia es tapi el cel i caigui alguna gota anecdòtica.
Altre cop s'espera que puguin caure alguns ruixats a partir del migdia cap a l'interior de Girona, sobretot prop de les muntanyes del Pirineu, Prepirineu i Serralada Transversal o Montseny.

La temperatura màxima serà similar al dia anterior.

El vent al nostre sector costaner, durant aquest matí s'espera que bufi fluixet de l'est o que es mantingui en calma. A la tarda tindrem vent fluixet de xaloc o garbí. A la nit hi haurà aire de tramuntana o calma

A mar es mantindrà la mar de fons del sud, amb marejol o maror prop de la costa i maror mar endins fins al vespre. A la nit hi haurà marejol generalitzat.