Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 2 de maig del 2013

El maig comença amb sol i vent de garbí

Practicant de "windsurf" ahir al migdia a la badia de Palamós.


El recull de fotografies d'avui són un clar exemple de la manera com ha començat el mes de maig.
La presència de l'astre rei i l'escalfament que genera terra endins, sol provocar el típic vent de garbí o vent tèrmic que entra de mar cap a terra, per tal de contrarrestar el buit deixat per l'aire calent que s'eleva sobre el sòl.
D'altre banda, encara que cap a l'interior de la comarca les màximes altre vegada van superar els 20ºC, arran de costa l'aire de mar mantenia un ambient fresc, ja que la temperatura de l'aigua marina ronda els 14ºC.

Com podem observar a les imatges, el vent de garbí va ser aprofitat per alguns practicants de "kitesurf" i de "windsurf". Cal mencionar que aquest vent del sud-oest ahir dimecres arribà a 40km/h a Castell d'Aro, a 37km/h a la Bisbal d'Empordà o a 27km/h a la nostre badia.


Marejol aixecat pel garbí a la badia de Palamós sota un temps radiant ahir al migdia.


Màximes enregistrades ahir dimecres 1 de maig al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 21,7ºC (5,6ºC)., la Tallada d'Empordà 21,6ºC (6,3ºC)., Monells 21,6ºC (4,2ºC)., Serra de Daró 20,9ºC (5,9ºC)., Torroella de Montgrí 20,8ºC (5,7ºC)., Castell d'Aro 19,7ºC (6,1ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dimecres 1 de maig del 2013 a Palamós., temperatura màxima 16,8ºC, mínima 9,0ºC. Estat del cel amb Altocumulus de bon matí (5/8) i cel asserenat la resta del dia. Vent amb predomini del garbí, a 10/15km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 27km/h SO. Estat de la mar amb marejol. Pressió atmosfèrica màxima 1017hPa, mínima 1014hPa. Humitat relativa màxima 94%, mínima 60%. Dades de meteoclimatic.com.


Practicant de "kitesurf" ahir a la badia de Palamós.


"Windsurfista" aprofitant el vent de garbí que feia ahir dimecres. Imatge mostrada al programa Espai Terra de TV3


Avui dijous, a Palamós cal esperar un dia dominat pel sol, amb algun núvol alt decoratiu i algun núvol baix esporàdic. A la resta de la demarcació preveiem un temps similar, a excepció d'alguns punts de l'interior situats prop del Pirineu, Montseny o Serralada Transversal, indrets on apareixeran nuvolades de tarda amb possibilitats d'algun ruixat.

La temperatura màxima serà similar, amb valors superiors als 20ºC a l'interior, però seguiran una mica més baixes arran de costa degut a l'aire de mar.

El vent al nostre sector costaner, durant aquest matí s'espera que entri vent fluixet de llevant o gregal, amb estones de calma. A la tarda tindrem vent fluixet de garbí o xaloc, amb estones de calma. A la nit bufarà aire de tramuntana.

A mar durant aquest matí es mantindrà una lleugera mar de fons de l'est, amb una mica de marejol. La resta del dia esperem mar arrissada o un xic de marejol.