Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 14 de maig del 2013

La setmana comença amb núvols de bon matí, pol·len i garbí

Cel cobert per núvols baixos ahir dilluns de bon matí. Imatge mostrada a l'Informatiu de TV1 Catalunya


Tal com veiem a la imatge superior, com si fos una continuació del cap de setmana, a Palamós el dilluns començava amb un cel cobert per núvols baixos dels gèneres Stratus i Stratocumulus, i presagiava un altre dia gris.
Malgrat aquests núvols existents a primeres hores, a partir de mig matí ràpidament s'obriren grans clarianes i la jornada fou dominada àmpliament per l'astre rei. Aquest factor i el vent de garbí imperant, van fer que les màximes rondessin els 24/25ºC a l'interior de la comarca baixempordanesa.

Com sol ser habitual en aquesta época de l'any, l'estabilitat no fou completa a la nostre demarcació i això va permetre el creixement d'alguns núvols una mica més gruixuts cap al Pirineu que descarregaren algun petit ruixat a la Cerdanya, com per exemple els 0,3mm recollits a Guils de Cerdanya., no obstant, també hi hagué algun ruixat molt més destacable cap a l'Alta Cerdanya, segons es desprenia de les imatges captades pel radar.


Pol·len de pi pinyoner vist recentment. Imatge mostrada al programa Els Matins de TV3 (minut 30:22).


En un altre ordre de coses, els darrers dies, però sobretot des de la setmana passada, hem pogut comprobar com el pol·len dels pins aquest any és especialment abundant i cobreix d'una pàtina polsosa de color groguenc els objectes de l'exterior, els quals, en molts casos, encara es trobaven bruts de la darrera pluja de fang, amb la qual cosa podem dir que plou sobre mullat en aquest sentit.

Us deixo un enllaç molt interessant on s'explica els nivells actuals dels diferents tipus de pol·len que ens afetecten, amb consells i enllaços pels al·lèrgics:

http://www.324.cat/noticia/2114986/catalunya/Periode-algid-de-pollen


Més imatges del pol·len de pi pinyer que tenim aquests dies









Màximes enregistrades ahir dilluns 13 de maig al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 25,1ºC (9,7ºC)., Monells 23,9ºC (8,6ºC)., Serra de Daró 23,9ºC (11,1ºC)., la Tallada d'Empordà 23,7ºC (12,7ºC)., Torroella de Montgrí 22,3ºC (12,0ºC)., Castell d'Aro 18,8ºC (8,1ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dilluns 13 de maig del 2013 a Palamós., temperatura màxima 18,3ºC, mínima 12,2ºC. Vent de component SO a 15km/h de mitjana al centre del dia. Ratxa màxima de vent 32km/h SO. Estat de la mar amb mar arrissada de bon matí i marejol la resta del dia arran de costa, amb maror mar endins. Pressió atmosfèrica màxima 1022hPa, mínima 1017hPa. Humitat relativa màxima 88%, mínima 62%. Dades de meteoclimatic.com i meteo.cat.


Mapa de temperatura i vent en superfície previst per avui dimarts al migdia.


La previsió ens anuncia canvis. Avui dimarts a Palamós, l'apropament d'un front provinent de la pertorbació centrada sobre la península i un tàlveg d'aire fred en alçada que deixarà una segona meitat de setmana dominada pel temps inestable i un ambient més fresc, farà que ens vagin arribant núvols en varis nivells arrossegats pel vent del sud i sud oest que bufarà. Aquest mateix vent pot tornar a entrar una mica reescalfat cap a l'interior de l'Empordà, tal com veiem al mapa superior.
Tota aquest nuvolositat també vindrà amb algunes tímides clarianes o resol, i alguns petits ruixats o quatre gotes a partir del migdia a l'interior de la demarcació, sobretot al Pirineu i meitat oest. No es descarta alguna gota esporàdica fins la mateixa costa

La temperatura màxima serà igual o una mica més baixa respecte al dia anterior.

El vent al nostre sector costaner anirà augmentant amb el pas de les hores, fins assolir els 10/15 nusos de mitjana de component sud i oest. Al vespre/nit s'espera que el vent amaini fins a quedar vent fluixet de direcció variable o calma.

A mar durant aquest matí s'espera que hi hagi marejol arran de costa i maror mar endins. A la tarda  i a la nit tindrem una situació similar, amb mar de fons del sud o sud-oest.