Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 6 d’agost del 2013

Algun ruixat entre dimecres i dijous, amb tramuntana al darrera

Mapa de temperatura a 500hPa previst per dijous a les vuit del matí. Es preveuen isotermes de -16ºC a 5700msnm.


Entre dimecres i dijous, es preveu que la monotonia dels darrers dies es vegi trencada de forma sobtada amb l'arribada d'un sistema frontal, el qual vindrà acompanyat per un embossament d'aire fred en alçada amb isotermes de -16ºC a 500hPa, el que representa una situació força interessant, meteorològicament parlant.

Ja aquest dimecres, l'arribada dels núvols prefrontals ens poden deixar un dia on la nuvolositat pot fer-se més important amb el pas de les hores i deixar-nos alguna gotellada. Així mateix, el plat fort, pel que fa a precipitacions, a la nostre vila entrarà durant la matinada de dimecres a dijous i el dijous al matí, on no es descarta que a Palamós ens caigui algun ruixat curt, però intens, acompanyat per tempesta.

Malauradament, en alguns punts de l'interior de la demarcació gironina i cap a les comarques de Ponent, es podria formar alguna tempesta forta i anar acompanyada per pedra altre vegada, tot això a causa del fort gradient tèrmic, entre la calor que tenim en superfície i la important massa d'aire fred (molt destacada per l'época de l'any) que hi haurà en altura. Tampoc no es descarta que hi hagi algun esclafit o algun petit tornado local.


Pluja acumulada en 12h fins dijous al migdia.


Aquest canvi de temps només durarà un parell de dies, però mentrestant notarem que haurà refrescat una mica, ja que abandonaren les isotermes que tenim actualment amb valors de 22ºC a 850hPa, per unes altres que rondaran els 12/14ºC a 850hPa de cares a divendres.
Pel cap de setmana i en dies posteriors, tornaria la forta xafogor i les temperatures pujarien de forma paulatina altre cop.


ATENCIÓ AMB LA TRAMUNTANA


Mapa de vent en superfície previst per dijous a les cinc de la tarda.


El factor més destacat i que caldrà vigilar atentament a l'Empordà serà la tramuntana, ja que aquest vent del nord pot agreujar el risc d'incendi perqué és un gran factor de propagació del foc.

Tenint en compte la manca de pluja de les darreres setmanes que ha deixat seca l'abundant vegetació herbàcia, la qual representa un combustible molt perillós en cas d'incendi, caldrà extremar les precaucions al camp i telefonar de seguida al 112 en cas de veure alguna columna de fum.
El perill d'incendi també dependrà de les possibles precipitacions, les qual si són generoses poden fer-lo disminuir una mica en alguns indrets.

Segons els mapes actuals, la tramuntana pot bufar a uns 15/20 nusos de mitjana entre la tarda del dijous i el matí del divendres a l'Empordà, amb alguna ratxa propera als 80/100 km/h al nord de l'Alt Empordà.

Aquesta entrada de la tramuntana i la maror o forta maror que aixecarà prop de la costa (sobretot al nord de la Costa Brava) també haurà de ser tinguda en compte per la navegació marítima en el golf de Lleó i sectors propers, com el nord de les Balears i Sardenya.


L'entrada de l'anticicló en forma de falca generarà un important flux del nord al golf de Lleó. Fixeu-vos com l'embossament d'aire fred de -15ºC a 500hPa s'allunya i les isòbares s'apreten.


Mapa de ratxes màximes de vent previstes per dijous a la nit. S'observen ratxes superiors als 30 nusos al cap de Creus, ratxes superiors als 40 nusos al golf de Lleó i d'uns 15/20 nusos a prop de Palamós.