Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 13 d’agost del 2013

Forta calor a la major part d'Europa

Mapa d'anomalíes en la temperatura de la setmana passada. Observeu com a molts països de l'est d'Europa les temperatures foren 5 o 6 graus més altes que la mitjana.


La setmana passada, tot i que a casa nostre la calor es va mantenir una mica a ratlla, cap a l'est d'Europa i als Balcans es van donar algunes màximes històriques sota una onada de calor molt intensa...i això que segons un canal de meteorologia francès aquest any no hi tenia que haver estiu...

Per exemple, a Ljubljana, capital d'Eslovènia, es va trencar el seu rècord històric de màxima més alta cinc vegades en sis dies, culminant amb un màxim de 40,2ºC el passat 8 d'agost.

Aquesta és una de les moltes màximes extremadament caloroses emmarcades en un estiu abrasador que afecta a la majoria d'europeus.


Màximes enregistrades la setmana passada a Europa.


La ratxa de temperatures extremadament altes assolida a Ljubljana, és un signe de la persistència de la calor, però en altres parts del continent europeu les temperatures encara han pujat més.
Segons Chris Burt, meteoròleg de "Weather Underground", va informar que algun termòmetre no oficial va superar els 40,5ºC a Àustria el passat dijous, un país que mai abans havia arribat o superat els 40ºC.

A la veïna Hongria, les temperatures van ser lleugerament inferiors, però tot i així es van superar els 38ºC en alguns llocs.

Així mateix, les lectures més altes van ser a Croàcia, amb algunes màximes de 43ºC, segons Burt, i amb una màxima de 45ºC encara per confirmar.

Aquestes temperatures han tingut lloc en un context que ha deixat un mes de juliol molt càlid a la major part d'Europa.


Mapa d'anomalíes en la temperatura del passat mes de juliol. Les temperatures mitjanes es van mantenir per sobre de la mitjana climàtica a gairebé tot el continent.