Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 30 d’agost del 2013

Dijous amb molts núvols alts i mitjans

Sortida de sol amb abundants núvols alts i mitjans. Imatge mostrada a l'Espai del Temps de TV3.


La presència de forts vents del sud-oest en alçada, ahir dijous ens van portar nombroses franges de núvols alts i mitjans generats per l'embossament d'aire fred en altura que encara es mantenia al centre de la península.

Aquest aire fred fou el responsable del creixement de grans tempestes en molts punts del sud d'Espanya i, fins i tot, d'alguns ruixats cap al sud i meitat oest de Catalunya.
Especialment, les pluges torrencials afectaren Andalusia i Múrcia, amb acumulacions de 112,6mm a Fuente Palmera (Còrdova), 56,8mm a Calasparra (Múrcia) i 51,6mm a Montoro (Còrdova).
A Catalunya, una de les dades més importants foren els 71mm de Vandellòs (Tarragona).

A Palamós, aquesta inestabilitat llunyana es podia intuir amb els nombrosos núvols prims que aparegueren al llarg de tot el dia, els quals, moltes vegades són indicadors d'un canvi de temps, no obstant, aquesta vegada no són un indici de pluja, sinó tot el contrari, com ja hem pogut comprobar la passada matinada amb l'entrada de vent moderat de tramuntana reescalfat.

Així doncs, els Cirrus, Cirrostratus i Altocumulus del dijous, els quals podeu veure al recull de fotos realitzades ahir a primeres hores del dia, són l'avantsala d'un cap de setmana assolellat i amb temperatures a l'alça.


Albada d'ahir dijous amb Altocumulus.


Pel que fa a les temperatures, les màximes altre cop es van quedar encallades en els 27/28ºC a l'interior del Baix Empordà.
A Palamós vam recuperar les nits tropicals amb 20,5ºC de mínima.

Màximes enregistrades ahir dijous 29 d'agost al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 28,0ºC (15,0ºC)., la Tallada d'Empordà 27,9ºC (16,1ºC)., Monells 27,8ºC (14,3ºC)., Castell d'Aro 26,7ºC (15,7ºC)., Torroella de Montgrí 26,4ºC (15,6ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dijous 29 d'agost del 2013 a Palamós., temperatura màxima 25,0ºC, mínima 20,5ºC. Vent de component N i E, a 5/10km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 31km/h NE. Estat de la mar amb mar arrissada al matí i marejol a la tarda, mar de fons del NE. Pressió atmosfèrica màxima 1018hPa, mínima 1016hPa. Humitat relativa màxima 60%, mínima 33%. (Dades de marinapalamos.com)


Dues fotos més d'ahir dijous a l'alba