Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 26 d’agost del 2013

Les pluges tornen a passar de llarg

Els núvols inofensius del passat dissabte a la tarda.


Tot i que a Palamós hi havia l'esperança (poca) que el canvi de temps del passat cap de setmana ens deixés algun ruixadet que servís almenys per treure la pols, altre vegada hem vist com les pluges han passat de llarg, exceptuant cap al nord de la comarca, on altre vegada caigueren alguns ruixats moderats, gràcies al fet que les tempestes de l'interior de la Garrotxa i del Pla de l'Estany s'hi desplaçaren empeses pel vent de l'oest que bufava en alçada.

Aquesta falta de pluges s'uneix amb el vent de tramuntana que entrà a la tarda/vespre i a la manca de pluges dels darrers mesos que estan deixant un sotabosc ressec, uns aqüífers que cada van minvant les reserves i un perill d'incendi que es va incrementant.
Per fer-nos una idea de la falta de pluges d'aquest any 2013, des del mes de gener a Palamós només hem recollit 266,2mm (meteoclimatic.com). Això vol dir que per assolir la mitjana climàtica de precipitacions de la nostre zona xifrada en uns 670mm anuals, d'aquí a finals d'any haurien de caure 400 litres per arribar a la mitjana, una fita que ara com ara esdevé molt difícil.

En un altre ordre de coses, el passat dissabte 24 d'agost, a Palamós ens vam llevar amb un cel asserenat, però ràpidament van aparèixer intervals de núvols alts i mitjans formats per Ac i Ci 4/8.
Amb l'entrada de l'aire fred que portava el pas del front, a la tarda quedà un cel ennuvolat, però malgrat l'aspecte amenaçador del mateix, només van caure quatre gotes disperses i s'escoltà algun tro a la llunyania.
Al nord del Baix Empordà la situació fou diferent i recolliren alguns litres.

Dades de precipitació del passat dissabte a la tarda al Baix Empordà segons el Servei Meteorològic de Catalunya:

La Tallada d'Empordà 16,8mm., Monells 14,3mm., Torroella de Montgrí 11,5mm., la Bisbal d'Empordà 6,0mm., Castell d'Aro 0,2mm.


Tarda grisa del passat dissabte i amb vent de tramuntana, però sense pluja a Palamós.


A part de caure pluja cap al nord de la comarca, el pas del front deixà oberta la porta a la tramuntana, la qual arribà als 88km/h a Portbou, als 55km/h a Roses, als 46km/h a Castell d'Aro, als 45km/h a Palamós o als 40km/h a Sant Pere Pescador. (dades de meteo.cat i meteoclimatic.com).

Pel que fa a les temperatures, les màximes només baixaren lleugerament, arribant fins als 28/29ºC a l'interior de la comarca. A Palamós hi va haver una altre nit tropical amb 20,9ºC de mínima (una mínima que tingué lloc al vespre).

Màximes enregistrades el passat dissabte 24 d'agost al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 29,5ºC (17,6ºC)., la Bisbal d'Empordà 29,3ºC (17,9ºC)., la Tallada d'Empordà 28,5ºC (17,5ºC)., Torroella de Montgrí 28,0ºC (17,7ºC)., Castell d'Aro 27,3ºC (17,9ºC).

Altres dades meteorològiques del passat dissabte 24 d'agost del 2013 a Palamós., temperatura màxima 25,9ºC, mínima 20,9ºC. Pluja inapreciable. Vent de component S i E al matí, a 10/15km/h de mitjana, i vent del NE i N a la tarda/vespre, a 20/25km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 45km/h N. Estat de la mar amb mar plana al matí i una mica de marejol a la tarda. Pressió atmosfèrica màxima 1015hPa, mínima 1013hPa. Humitat relativa màxima 52%, mínima 38%. (Dades de marinapalamos.com)


Dues fotos més del passat dissabte


Sortida de sol amb altocúmuls a l'horitzó i mar plana.


Mar plana a la Fosca de bon matí.


D'altre banda, ahir diumenge 25 d'agost, el dia es va dividir en dues parts ben diferenciades. Durant el matí hi hagué un domini del temps ennuvolat St, Sc i Cu (7/8), amb alguna clariana esporàdica.
Malgrat que els núvols baixos van fer una mica el ronso, ràpidament, a partir del migdia s'obriren grans clarianes fins que quedà una tarda assolellada que portà molta gent a la platja, però amb l'acompanyament d'alguns intervals de St i Sc 2/8.

Pel que fa a les temperatures, les màximes experimentaren una devallada respecte al dia anterior i foren bastant iguals a tota la comarca, amb 24/25ºC cap a l'interior., per contra, les mínimes van ser molt semblants al dia anterior, gràcies al vent de tramuntana que bufà de matinada. A Palamós no hi va haver nit tropical, amb 19,3ºC de mínima.

Màximes enregistrades ahir diumenge 25 d'agost al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 25,2ºC (16,7ºC)., Torroella de Montgrí 24,9ºC (18,4ºC)., la Bisbal d'Empordà 24,7ºC (17,3ºC)., la Tallada d'Empordà 24,7ºC (18,4ºC)., Castell d'Aro 24,0ºC (18,2ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir diumenge 25 d'agost del 2013 a Palamós., temperatura màxima 23,3ºC, mínima 19,3ºC. Vent de component NNO de matinada, a 10/15km/h de mitjana., vent del ESE al matí, a 5/10km/h de mitjana., vent del SO a la tarda, a 5/10km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 39km/h NNO. Estat de la mar amb mar arrissada. Pressió atmosfèrica màxima 1014hPa, mínima 1011hPa. Humitat relativa màxima 83%, mínima 60%. (Dades de meteoclimatic.com)


Dues imatges on es veu la diferència entre el matí i la tarda d'ahir diumenge


Cel cobert per núvols baixos ahir al migdia a cala Rovira (Castell-Platja d'Aro). Font: càmeres de TV3.


El mateix indret a les cinc de la tarda amb temps assolellat.