Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 28 d’agost del 2013

Per fi ha plogut i fantàstica albada

Cel tempestuós vist ahir a la tarda abans de ploure.


Finalment, ahir dimarts a Palamós no ens vam haver de conformar en veure les tempestes des de la llunyania.
L'important embossament d'aire fred que hi havia ahir a la tarda, amb isotermes de -14,1ºC a 500hPa (segons el radiosondatge de Barcelona de les 14:00h), generà una forta inestabilitat que també va resultar efectiva a la nostre vila.

Els corrents d'aire convectiu i l'important capa d'humitat existent en nivells baixos i mitjos de la troposfera, entre altres factors, van fer crèixer potents núvols de tempesta al prelitoral gironí que viatjaren fins al sud del Baix Empordà amb molta empenta, empesos pel vent del nord-oest que bufava en alçada.

Tot i que la cèl·lula convectiva més destacada descarregà a l'oest de Palamós, amb calamarsa inclosa, encara vam poder recollir un bon ruixat que deixà força llamps i trons, i entre 9-12 litres de pluja segons el barri, la qual va anar molt bé per humitejar, encara que sigui per pocs dies, els nostres paisatges.


Imatge de radar d'ahir dimarts a les 15:18h. Veiem com la part més activa de la tempesta passà a l'oest de Palamós.


Mapa de llamps d'ahir dimarts. Veiem com hi hagué molt aparat elèctric a la nostre zona.


Dades de precipitació caiguda ahir dimarts 27 d'agost al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya i Meteoclimatic:

Calonge-Mas Pallí 39,8mm., Calonge 27,6mm., Sant Feliu de Guíxols 18,0mm., la Bisbal d'Empordà II 16,6mm., Castell d'Aro 14,5mm., Monells 12,4mm., Palafrugell 6,8mm., la Tallada d'Empordà 2,6mm., Torroella de Montgrí 1,1mm.

Per les properes hores es preveu que segueixi una lleugera inestabilitat que ens deixarà abundants núvols baixos a la nostre zona, amb possibilitats que s'escapin quatre gotes en qualsevol moment del dia.
Com que encara persistirà aire fred en altura, no es descarta que tornin a crèixer algunes nuvolades de tarda cap a l'interior de la demarcació, les quals poden deixar algun ruixat o tronada. De forma desgastada també poden afectar el sud de la Costa Brava.

Les temperatures seran força estables al llarg dels propers dies, però podran remuntar clarament durant el cap de setmana amb temps assolellat.

Avui dimecres, el vent al nostre sector bufarà fluixet i de direcció variable o restarà en calma al matí. Al centre de la jornada esperem vent fluix de garbí i a la nit aire de tramuntana. Mar endins i al cap de Creus pot bufar tramuntana a 15/20 nusos de mitjana al matí, i també a la nit de dimecres a dijous. A Palamós el vent de tramuntana es podria reforçar i bufar de forma moderada a la tarda/vespre del dijous.

En un altre ordre de coses, la sortida de sol que hi va haver ahir dimarts va ser especialment vistosa, degut a la combinació entre els núvols baixos existents i els raigs solars que s'escolaven entre els mateixos.
Tot seguit us poso algunes imatges de la fantàstica sortida de sol d'ahir dimarts, acompanyada per altocumuls, estrats, estratocumuls i cúmuls, la mar plana i aire de tramuntana.










Pel que fa a les temperatures, les màximes foren molt homogènies, ja que aquestes rondaren els 27/28ºC a bona part de la comarca. A Palamós ens van deslliurar d'una altre nit tropical, amb 17,8ºC de mínima.

Màximes enregistrades ahir dimarts 27 d'agost al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 27,8ºC (16,9ºC)., Monells 27,8ºC (16,7ºC)., la Tallada d'Empordà 27,5ºC (17,8ºC)., Torroella de Montgrí 27,4ºC (17,5ºC)., Castell d'Aro 27,2ºC (15,7ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dimarts 27 d'agost del 2013 a Palamós., temperatura màxima 25,7ºC, mínima 17,8ºC. Estat del cel amb núvols baixos i mitjans 6/8 de bon matí, Ac, Sc, St i Cu, amb virgues sobre el mar., matí dominat pel sol amb Cu cap a l'interior., tarda amb cel cobert Cb i ruixats. Pluja 12,5mm (Cases Noves), 9,6mm (Nucli antic), 8,6mm Port Marina. Vent de component E al matí, a 5/10km/h de mitjana., vent del NO i O a la tarda, a 5km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 35km/h N. Estat de la mar amb mar plana o arrissada. Pressió atmosfèrica màxima 1015hPa, mínima 1012hPa. Humitat relativa màxima 94%, mínima 51%. (Dades de meteoclimatic.com)