Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 27 d’abril del 2014

25 i 26 d'abril: més canvis de temps

Núvols de vent vistos ahir dissabte a la tarda des del Figuerar.


Tal com es preveia, ahir dissabte 26 d'abril, es van poder contemplar nombrosos núvols alts i mitjans durant bona part de la jornada, degut al pas de les restes d'un sistema frontal càlid.
Aquests núvols prims formats majoritàriament per Ci, Cs i Ac, adoptaren formes aerodinàmiques degut als forts vents de l'oest que bufaven en altura.
Entrant en detalls, a primeres hores del dia aparegueren 3/8 Ci i Cs. En el transcurs del matí/migdia i durant la tarda vàrem poder guaitar 5/8 Ci, Cs, Ac lenticularis, Ac undulatus i Ac floccus, com els que apareixen a la imatge que obre aquest article.
Finalment, a la nit arribà el sistema frontal fred i els núvols van poder crèixer notablement fins a deixar-nos algun ruixat que donà 1,6 mm al centre del nucli antic de Palamós i 3,2 mm a la Fosca. Cal destacar que a falta de completar el resum meteorològic d'avui diumenge que apareixerà properament, durant la passada matinada han anat caient més ruixats que han acumulat entre tres i quatre litres més a la nostre vila, amb algun tro llunyà.

En relació a les temperatures màximes del Baix Empordà, aquestes van ser 1ºC més altes que el dia abans cap a l'interior, però baixaren 1ºC a la costa, destacant els 22,5ºC de la Bisbal d'Empordà com a màxima més alta. Les mínimes, per la seva banda, van patir una devallada d'entre 5 i 6 graus respecte el dia anterior, amb els 4,2ºC de Monells com a mínima més baixa.

Màximes registrades ahir dissabte 26 d'abril al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 22,5ºC (5,0ºC)., Monells 22,4ºC (4,2ºC)., la Tallada d'Empordà 21,8ºC (5,9ºC)., Torroella de Montgrí 20,7ºC (6,0ºC)., Castell d'Aro 19,8ºC (6,2ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dissabte 26 d'abril del 2014 a Palamós., temperatura màxima 18,1ºC, mínima 9,9ºC. Vent de component SO al matí/migdia, a 10 km/h de mitjana., vent de direcció SO a la tarda, a 20/25 km/h de mitjana., vent en calma al vespre/nit. Ratxa màxima de vent 53 km/h SO. Estat de la mar amb marejol o maror arran de costa., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,82 metres a les 11:00h davant el cap de Begur), mar de migjorn. Pressió atmosfèrica màxima 1016hPa, mínima 1009hPa. Humitat relativa màxima 81%, mínima 61%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Altocumulus lenticularis vist ahir dissabte des de Vall-llobrega.


Cúmuls en creixement vistos el passat divendres a sobre Palamós.


Per ultimar el resum, cal esmentar que el passat divendres 25 d'abril, ens va creuar un altre sistema frontal fred en plena matinada que va fer crèixer una tempesta al sud del Baix Empordà.
Malgrat que aquesta tempesta centrada a l'oest de Palamós ( sobretot cap a Sant Feliu de Guíxols ) despertés a més d'una persona pel fet de ser força sorollosa i aparatosa, segons es pot intuir en el mapa de llamps que apareix al final de l'article, a Palamós només es recolliren 4 mm al centre del nucli antic i uns 5,4 mm a la Fosca.

Dades de precipitació caiguda al Baix Empordà durant la matinada del passat divendres 25 d'abril, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Palafrugell 10,0 mm., Calonge 8,5 mm., Castell d'Aro 5,8 mm., Sant Feliu de Guíxols 5,0 mm., Torroella de Montgrí 3,8 mm., la Bisbal d'Empordà 2,5 mm., la Tallada d'Empordà 1,3 mm., Monells 1,3 mm.

Un altre dels trets destacats de la jornada, tot i no ser especialment intens, va ser el vent de tramuntana que entrà després del pas del sistema frontal. Aquest vent del nord bufà a uns 20 km/h de mitjana al matí i arribà a una punta de 68 km/h a la nostre vila.

En un altre ordre de coses, les temperatures màximes del Baix Empordà van ser uns tres graus més baixes que el dia anterior cap a l'interior i foren similars a la costa, amb els 21,4ºC de Monells o de la Bisbal d'Empordà com a dades més importants.
Així mateix, les mínimes van ser molt similars, amb els 10,7ºC de Castell d'Aro com a mínima més baixa.

Màximes registrades el passat divendres 25 d'abril al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 21,4ºC (11,1ºC)., la Bisbal d'Empordà 21,4ºC (11,4ºC)., Castell d'Aro 20,9ºC (10,7ºC)., la Tallada d'Empordà 20,4ºC (11,9ºC)., Torroella de Montgrí 20,0ºC (11,5ºC).

Altres dades meteorològiques del passat divendres 25 d'abril del 2014 a Palamós., temperatura màxima 19,6ºC, mínima 12,5ºC. Estat del cel amb 8/8 Cb de matinada., 8/8 Cu, St i Sc a primeres hores, amb plugim., migdia amb 4/8 Cu (observeu imatge superior)., tarda/vespre amb 2/8 Cu. Vent de component N al matí, a 20 km/h de mitjana., vent del SO a primeres hores de la tarda, a 15/20 km/h de mitjana., vent de direcció variable a la tarda/vespre, a 5 km/h de mitjana., vent del NNO a la nit, a 15 km/h de mitjana. Estat de la mar amb marejol arran de costa i maregassa mar endins (onatge sig. de 3,4 metres a les 12:00h davant el cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1015hPa, mínima 1010hPa. Humitat relativa màxima 93%, mínima 44%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Mapa de llamps del passat divendres.