Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 4 d’abril del 2014

Dijous 3 d'abril: empastifada de fang i pluja abundant

Cotxe cobert de fang ahir al matí. Imatge mostrada al programa Els Matins de TV3 (minut 57:34).


Tal com es preveia, ahir dijous 3 d'abril, la important intrusió de pols sahariana i la coincidència de febles precipitacions durant la matinada, va fer que ens llevéssim amb una bona empastifada de fang que cobria tots els objectes exposats a la intempèrie.
Aquesta pluja de fang, considerada com una de les més destacades dels darrers anys, es calcula que deixà un gram de pols sahariana per metre quadrat. Si extrapolem aquesta dada al conjunt de Catalunya, podem dir que es van recollir unes 30 tones de fang, les quals poden haver servit per fertilitzar una mica la terra.

Tota aquesta enfangada va netejar-se gràcies a la intensificació de les pluges al llarg de la jornada, degut a l'aprofundiment de la borrasca i al seu acostament cap a Girona, el qual propicià l'arribada de la banda de precipitacions més activa., tot això després d'haver regat en abundància la meitat sud i oest del país, amb la qual cosa, podem dir que hauran sigut unes precipitacions generoses i generals, com feia molts mesos que no passava.
A la nostre vila, les precipitacions caigudes ahir dijous arribaren als 21,4 mm a la Fosca o als 16,2 mm al nucli antic de Palamós, unes dades a les que caldrà sumar-hi les pluges caigudes al llarg d'aquest divendres.
Una altre particularitat d'aquesta situació de pluges, va ser el fet que va aparèixer el fenomen conegut com a tramuntana negre a darreres hores del dia.


Mapa de pols en suspensió d'ahir dijous a les dues de la matinada. S'observen 11.120 mil·ligrams de pols per metre quadrat a sobre Catalunya.


Dades de precipitació caiguda al Baix Empordà ahir dijous 3 d'abril, segons Meteocat i Meteoclimatic:

La Bisbal d'Empordà 40,9 mm., la Tallada d'Empordà 39,1 mm., Torroella de Montgrí 35,6 mm., Verges 33,6 mm., Bellcaire d'Empordà 30,0 mm., Monells 24,9 mm., Calonge 21,2 mm., Palafrugell 17,6 mm., Castell d'Aro 12,4 mm., Sant Feliu de Guíxols 8,0 mm.


Imatge de radar d'ahir dijous a les 16:54 hores. S'observa un ruixat intens sobre Palamós.


Imatge de radar d'ahir dijous a les 21:42 hores. S'observa pluja quasi general a Girona.


Mapa de pressió en superfície d'ahir a les 21:21 hores on veiem la borrasca que ens afectà.


En un altre ordre de coses, les temperatures màximes que hi van haver al Baix Empordà van ser entre un i tres graus més baixes que el dia abans, amb els 15,5ºC de la Tallada d'Empordà com a màxima més destacada. Així mateix, les mínimes van ser dos o tres graus més altes, amb els 9,6ºC de Monells com a mínima més curta.

Màximes registrades ahir dijous 3 d'abril al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Tallada d'Empordà 15,5ºC (10,5ºC)., la Bisbal d'Empordà 15,3ºC (10,1ºC)., Monells 15,1ºC (9,6ºC)., Torroella de Montgrí 15,0ºC (11,4ºC)., Castell d'Aro 14,9ºC (9,9ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dijous 3 d'abril del 2014 a Palamós., temperatura màxima 14,8ºC, mínima 10,1ºC (assolits a darreres hores del dia). Estat del cel 8/8 St, Ns i Cu. Plugim de fang de matinada i pluja abundant a partir de la tarda, amb 16,2 mm recollits. Vent de direcció NE al matí, tarda i vespre, a 10/15 km/h de mitjana., nit amb NNO a 25/30 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 50 km/h NNO. Estat de la mar amb maror o forta maror arran de costa, mar de fons de llevant., mar endins hi havia entre forta maror i maregassa (onatge sig. de 2,58 metres a les 13:00h davant el cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1003hPa, mínima 998hPa. Humitat relativa màxima 98%, mínima 89%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Cotxe cobert de fang ahir al matí. Imatge msotada a l'Informatiu de TVE Catalunya (minut 02:02).