Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 19 de maig del 2015

18 de maig: els camps de blat canvien de color

Camp de blat al Pla d'en Nau i cel blau ahir al migdia. Foto destrossada a l'inici de l'Espai del Temps de TV3.


Durant les darreres setmanes, hem pogut comprobar com els camps de blat i ordi que poblen les nostres contrades, han tingut la sort de rebre el benefici de les migrades pluges que han caigut aquesta primavera, les quals, tot i no destacar per la seva abundància, han permès que les espigues granessin prou bé, ja que han caigut en els moments adients.
Tal com podeu veure al recull de fotografies que vaig realitzar ahir dilluns al Pla d'en Nau, es pot comprobar com el sol i la calor dels darrers dies, han fet que els camps vagin canviant el seu color verd primaveral per uns colors més ocres que denoten l'assecament de les gramínies i ens acosten al temps de sega previst pel mes vinent.

Un altres dels aspectes que ens mostren les fotos, és que ahir dilluns 18 de maig, vàrem tenir un dia radiant que a primeres hores del dia ens deixava una absència total de nuvolositat, amb tan sols algun Cirrus decoratiu al matí 1/8. Aquesta manca de nuvolositat va tenir el seu contrapunt amb l'arribada del vespre, degut a l'aparició d'algunes esteles d'avions i Cirrus 3/8.
Aquests núvols prims vespertins ens indicaven que avui dimarts ens ha de creuar un front fred. A Palamós, no es descarta que durant el dia es puguin escapar quatre gotes, amb algun ruixat un xic més destacat de cares al vespre o a la nit de dimarts a dimecres. A tot això cal afegir-hi l'entrada de vent de tramuntana, el qual, anirà agafant empenta en les immediates hores., al nostre sector costaner pot bufar a uns 20/25 km/h de mitjana a partir del migdia. El vent del nord tendirà a desaparèixer al llarg de demà al matí, alhora que tornarien a crèixer algunes nuvolades, amb possibilitats que ens pugui visitar alguna petita tempesta de cares al vespre del dimecres.


Els camps de blat com aquest, ja canvien el color verd pel color groc. Al fons veiem Sant Joan de Palamós.


En un altre ordre de coses, si ens fixem en les temperatures màximes registrades ahir dilluns al Baix Empordà, es va poder observar com aquestes van ser molt similars a les donades el dia anterior, no obstant, a Palamós la màxima va ser quatre graus més baixa degut a l'aparició de vent fresc de mar.
Els valors van oscil·lar entre els 28,7ºC de Monells, com a màxima més alta, i els 20,3ºC de Palamós-La Fosca, com a màxima més baixa.
Les mínimes, per la seva banda, van baixar en conjunt, però amb notables diferències segons l'indret. Els 8,7ºC de Monells es quedaren com a mínima més freda, i els 16,7ºC de Calonge-Mas Pallí van ser la mínima més alta. Dades de Meteocat i Meteoclimatic

Màximes registrades ahir dilluns 18 de maig al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 28,7ºC (8,7ºC)., La Bisbal d'Empordà 27,9ºC (10,2ºC)., La Tallada d'Empordà 26,7ºC (10,4ºC)., Torroella de Montgrí 24,9ºC (11,5ºC)., Castell d'Aro 24,5ºC (11,0ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dilluns 18 de maig del 2015 a Palamós., temperatura màxima 20,4ºC, mínima 14,8ºC. Fins les 08:00h vent en calma o vent del NO i O, a 2 km/h de mitjana., a partir de llavors vent de direcció variable, a 5/10 km/h de mitjana, fins les 13:00h., a partir d'aleshores vent del SSO, a 15/20 km/h de mitjana., a partir de les 16:00h vent del SSO, a 20 km/h de mitjana. Ratxa màxima 42 km/h SSO. Estat de la mar amb mar arrissada a primeres hores i entre marejol i maror la resta del dia., mar endins hi havia marejol o maror (onatg sig. de 0,47 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 0,82 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1018hPa, mínima 1010hPa. Humitat relativa màxima 87%, mínima 57%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Cel blau i espigues de blat ahir al migdia.