Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 10 de maig del 2015

9 de maig: duo de parhelis matinals

2 parhelis (un a cada costat del sol) i halo solar vistos ahir dissabte a primeres hores del dia.


Ahir dissabte 9 de maig, a primeres hores del dia es va poder gaudir d'un autèntic espectacle gràcies a la formació de dos parhelis que acompanyaven l'astre rei i l'halo solar que l'encerclava, coincidint quan aquest encara es trobava força baix.

El vistós i espectacular fenomen òptic, anomenat també " fals sol ", va consistir en un parell de punts brillants situats a cada banda del Sol, els quals, com en aquest cas, també esdevenen conjuntament amb un halo solar.
Els falsos sols, són una part de la gran família de fenòmens òptics relacionats amb els halos creats per la llum solar, quan aquesta interactua amb els cristalls de gel a l'atmosfera.
Normalment apareixen a l'esquerra i dreta del Sol, aproximadament a 22 ° de separació i a la mateixa altura que té el Sol sobre l'horitzó ( tot i que usualment tan sols n'apareix un ).
Se'ls pot veure en qualsevol lloc del món durant tot l'any, però no sempre són prou evidents o brillants. Els parhelis es veuen millor i són més visibles quan el Sol està prop de l'horitzó.

Els falsos sols són causats per la refracció de la llum en cristalls de gel hexagonals en forma de placa, especialment en núvols del gènere Cirrostratus. Els cristalls actuen com a prismes, desviant els raigs de llum que passen a través d'ells amb una deflexió mínima de 22 °. Com que els cristalls cauen suaument cap avall, amb les cares hexagonals encarades de manera gairebé horitzontal, la llum solar es refracta en aquell pla, i els parhelis es veuen a l'esquerra i a la dreta del Sol.
Moltes vegades la visió d'aquests fenòmens òptics està associada amb l'arribada de pluges, no obstant, en aquesta ocasió les úniques gotes que veurem caure, seran les de la suor que ens provocarà l'arribada d'una onada de calor molt destacada per l'època de l'any.
Això podrà fer pujar els termòmetres per sobre dels 30ºC cap a l'interior i prelitoral de Girona, entre el dilluns i el dijous, amb isotermes que podran enfilar-se fins als 25ºC a 850hPa.
A la costa, la marinada podrà frenar el termòmetre i, a més, poden tornar a sorgir bancs de boira d'advecció.


Mapa d'isotermes a 850hPa previst per dimecres vinent. S'observa una bombolla d'aire càlid molt important que emergeix de l'Àfrica, siguent una situació més típica de juliol o agost.


Cel enterenyinat per núvols alts a la sortida de sol d'ahir dissabte.


Així mateix, els núvols alts que ajudaren a la formació dels bonics parhelis i l'halo solar de primeres hores del dia, estaven formats per 6/8 Ci, Cs, juntament amb esteles d'avions., a part, també hi havien alguns altocúmuls lenticulars sobre el mar, amb 2/8 de coberta nuvolosa.
Amb el pas de les hores va quedar un matí asserenat, situació que es repetí a la tarda, amb 2/8 Cu i Sc decoratius mirant cap a l'oest.

D'altre banda, les temperatures màximes que tingueren lloc ahir dissabte al Baix Empordà, van ser 1 grau més baixes de mitjana.
La màxima més alta va registrar 27,5ºC a Monells, per contra, la màxima més curta foren els 21,2ºC de Sant Feliu de Guíxols.
Per la banda de les mínimes, trobem que aquestes van pujar entre un i tres graus en línies generals, respecte les del dia abans. Els registres van oscil·lar entre els 10,7ºC de Monells, com a mínima més freda, i els 16,8ºC de Palamós, com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dissabte 9 de maig al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 27,5ºC (10,7ºC)., La Bisbal d'Empordà 26,1ºC (11,7ºC)., La Tallada d'Empordà 25,7ºC (12,9ºC)., Torroella de Montgrí 24,6ºC (13,6ºC)., Castell d'Aro 22,6ºC (11,3ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dissabte 9 de maig del 2015 a Palamós., temperatura màxima 21,7ºC, mínima 16,8ºC. Vent en calma o NO i O a 2/5 km/h de mitjana, fins les 09:00h., entre les 09:00h i les 17:00h vent del E i NE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del S, a 5/10 km/h de mitjana. Ratxa màxima 19 km/h S. Estat de la mar amb marejol, mar de fons del NE., mar endins hi havia forta maror o maror (onatge sig. de 1,29 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 0,82 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1024hPa, mínima 1021hPa. Humitat relativa màxima 88%, mínima 60%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Recull fotogràfic de la sortida de sol d'ahir dissabte i dels parhelis