Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 26 de maig del 2015

25 de maig: sol, cúmuls i vent reescalfat

El cel amenaçador d'ahir al migdia a la platja d'Es Monestri (Sant Antoni de Calonge).


Ahir dilluns 25 de maig, tal com estava previst, a Palamós es va mantenir la mateixa tònica de temps que ens acompanyà al llarg del cap de setmana, és a dir, amb sol, núvols abundants durant algunes estones i vent de component nord i nord-oest al llarg del matí.
Així doncs, tot i que a primeres hores del dia el cel es va mantenir asserenat, gràcies a la presència de vent moderat de mestral i tramuntana, a partir del migdia va entrar vent de component sud, carregat d'humitat, i es va generar una zona de convergència de vents productora de nuvolositat.
Aquest xoc de masses d'aire, juntament amb la presència d'un petit solc d'aire fred en altura, amb isotermes de -16/-17ºC a 500 hPa, va fer crèixer cúmuls amenaçadors que taparen el cel, sobretot cap a la meitat oest del municipi i ja tocant el nucli de Sant Antoni de Calonge (vegeu les fotos).
Malgrat tot, aquestes nuvolades no van progressar més i acabaren desfent-se al llarg de la tarda.

L'altre paràmetre destacat de la jornada d'ahir va ser la temperatura màxima. Aquesta, degut al reescalfament típic que sol patir el vent de component nord o tramuntana anticiclònica, quan topa amb les muntanyes pirinenques, va experimentar el valor més elevat de l'any, amb un registre de 25,1ºC.
Pels dos propers dies, com que seguirà bufant vent de component nord i nord-oest al matí i al migdia, no es descarta que la temperatura màxima encara pugui ser més elevada.


Cel carregat de cúmuls amenaçadors ahir al migdia al Passeig del Mar de Palamós. Foto mostrada a Meteocat tv.


Si ens fixem en les temperatures màximes d'ahir dilluns al Baix Empordà, veiem com aquestes van pujar un grau de mitjana, comparades amb les del dia abans.
Les màximes oscil·laren entre els 27,4ºC de Castell d'Aro, com a màxima més alta, i els 24,4ºC de Sant Feliu de Guíxols, com a màxima més curta.
Per la banda de les mínimes, aquestes van baixar de manera clara a l'interior, amb valors entre 2 i 4 graus més baixos, no obstant, a Palamós només fou 1 grau més baixa.
Els valors van bellugar-se entre els 7,8ºC de Monells, com a mínima més freda, i els 17,0ºC de Palamós, com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dilluns 25 de maig al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 27,4ºC (10,9ºC)., La Tallada d'Empordà 27,2ºC (10,1ºC)., La Bisbal d'Empordà 26,8ºC (8,8ºC)., Monells 26,7ºC (7,8ºC)., Torroella de Montgrí 26,1ºC (15,6ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dilluns 25 de maig del 2015 a Palamós., temperatura màxima 25,1ºC, mínima 17,0ºC. Estat del cel: a primeres hores del dia asserenat., a partir del migdia entre 4/8 i 6/8 Cu i Sc., tarda amb 3/8 Cu i Sc., vespre amb tan sols 2/8 Sc. Vent: fins les 09:00h vent del N i NO, a 10 km/h de mitjana., entre les 09:00h i les 13:30h, vent reescalfat del N i NO, a 15/20 km/h de mitjana., a partir d'aleshores vent del SSO, a 10/15 km/h de mitjana. Ratxa màxima 45 km/h N. Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia maror o forta maror (onatge sig. de 1,05 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 1,64 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1016hPa, mínima 1013hPa. Humitat relativa màxima 78%, mínima 40%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Cúmuls ocultant el sol ahir al migdia a la platja d'Es Monestri (Sant Antoni de Calonge).