Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 30 de maig del 2015

28 i 29 de maig: donzell de mar sota el sol

Donzell de mar florit sota el sol que feia ahir divendres al migdia, amb marinada refrescant l'ambient.


Les dues darreres jornades, a part de veure brillar el sol, a Palamós també hem pogut comprobar com les espectaculars flors daurades del donzell de mar brillaven sota els rajos solars.

El donzell de mar (Senecio cineraria), altrament conegut com a cinerària, donzell blanc o herba blanca, és una planta autòctona del Mediterrani i pertany a la família de les Asteraceae. La seva floració té lloc entre finals de primavera i l'estiu.

És un arbust de fins a un metre d’alçada molt ramificat des de la base, amb tiges i fulles cobertes d'una fina capa de pèls blancs i suaus, con si estigués coberta de cendra, d'aquí el nom de cineraria. Les flors es presenten en capítols de color groc molt viu que contrasta amb el gris argentí de les fulles que brillen a la llum de la lluna. Senecio deriva del llatí "sénex" que significa vell, perqué els capítols, quan perden les llavors, semblen el cap calb d'un vell.
Les fulles són alternes, pinnatipartides, amb el mateix indument tomentós de les tiges que li donen l'aspecte de platejat.


Flors daurades de cinerària, vistes ahir al migdia.


A part de trobar-se en estat salvatge en els penyassegats litorals, la planta també és ideal pels jardins mediterranis, ja que no requereix gaire manteniment, doncs creix bé en qualsevol tipus de sòl, suporta la sequera i, inclús, els vents marins, però no suporta l'excés d'aigua que podreix les arrels. Tampoc és exigent respecte al fred, ja que resisteix fins els -10ºC. Admet podes a la tardor per estimular el creixement de noves tiges i mantindre la forma compacta, sense tiges excessivament llargues i sense fulles.
Es pot cultivar en contenidor, però llueix més en el jardí, en tanques, bordures o rocalles, però també formant masses platejades que contrasten amb el verd del fullatge del jardí, sempre en llocs assolellats.
Multiplicació per esqueix o per llavor, sembrada a l'hivern i fins la primavera.

Les flors de color groc intens produeixen una gran quantitat de nèctar que atreu a nombrosos insectes nectarífers, sobretot abelles, papallones i altres lepidòpters. Cal anar amb compte, ja que tota la planta és verinosa per ingestió i cal tindre cura de no fregar-se els ulls després d'haver tocat la planta.


Temps assolellat al camí de ronda del far, amb marejol aixecat per la marinada d'ahir al migdia.


En l'aspecte purament meteorològic, ahir divendres 29 de maig, a Palamós va continuar la monotonia d'aquest mes de maig caracteritzat per la manca de precipitacions, com si fos una continuació dels mesos precedents.
Malgrat la bonança que vàrem tenir a la costa, cap al Pirineu gironí, sobretot a la Cerdanya, el pas d'un petit embossament d'aire fred en altura va fer crèixer algunes nuvolades de tarda que descarregaren ruixats i tempestes molt irregulars.
Algunes dades de precipitació d'ahir divendres ens donen 34 mm a Malniu, 12,2 mm a Guils de Cerdanya, 5,6 mm a Grèixer, 4,6 mm a Queixans, 1,0 mm a Das i 0,7 mm a Molló.

A la nostre vila, els núvols van ser molt poc importants al matí i al migdia, amb només 2/8 Ci i 1/8 St. A la tarda el panorama va començar a canviar amb l'arribada de 4/8 Ci i 3/8 Ac floccus i castellanus.
Amb l'arribada del vespre els núvols van crèixer més, fins a deixar-nos un cel caòtic, amb 5/8 Ci, 5/8 Ac castellanus i 4/8 Cu, a més, es va veure alguna virga i caigué alguna roina inapreciable.

D'altre banda, les temperatures màximes registrades ahir divendres 29 de maig al Baix Empordà, van pujar entre 1 i 2 graus comparades amb les del dia abans, no obstant, la presència de la marinada va fer que a Palamós només es pugés fins als 21,1ºC. En aquest sentit, els 28,4ºC de Monells van ser la màxima més alta del dia, en canvi, la màxima més baixa foren els 19,9ºC de Sant Feliu de Guíxols.
Pel cantó de les mínimes, veiem com aquestes van ser entre 1 i 3 graus més altes que les dia anterior, amb els 11,0ºC de Monells, com a mínima més freda, i els 16,6ºC de Palamós-La Fosca com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir divendres 29 de maig al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 28,4ºC (11,0ºC)., La Bisbal d'Empordà 27,8ºC (11,2ºC)., La Tallada d'Empordà 27,6ºC (12,0ºC)., Torroella de Montgrí 26,1ºC (11,9ºC)., Castell d'Aro 24,5ºC (11,4ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir divendres 29 de maig del 2015 a Palamós., temperatura màxima 21,1ºC, mínima 16,1ºC. Vent: fins les 10:00h vent del S i SO, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del SSO, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de les 20:00h vent del S, a 5/10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 32 km/h SSO. Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia maror o marejol (onatge sig. de 0,82 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 0,47 metres a les 20:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1016hPa, mínima 1013hPa. Humitat relativa màxima 91%, mínima 57%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Posta de sol d'ahir divendres amb cel caòtic.


Per acabar el resum del temps dels dos darrers dies, només falta afegir que el passat dijous 28 de maig, a Palamós la marinada va continuar mantenint el termòmetre a ratlla arran de mar, amb una màxima de tan sols 20,6ºC, en comparació amb la calor que va fer a l'interior de la comarca, amb temperatures que s'enfilaren fins als 28ºC de Monells, ja que allí el garbí hi arriba reescalfat després de sobrepassar els petits relleus costaners.

Dins un ambient assolellat, es van veure 1/8 Ci al matí. A migdia/primeres hores de la tarda van entrar alguns núvols baixos de mar cap a terra, amb un total de 3/8 Sc i St. Aquests núvols se'n van anar a corre-cuita, fins a deixar-nos una tarda/vespre amb 1/8 Ci i esteles d'avions

En un altre ordre de coses, les temperatures màximes registrades el passat dijous 28 de maig al Baix Empordà, van ser 1 grau més altes de mitjana, comparades amb les del dia anterior.
Els 27,9ºC de Monells van ser la màxima més alta del dia, en canvi, la màxima més baixa foren els 20,6ºC de Palamós.
Pel cantó de les mínimes, veiem com aquestes van tenir comportaments diferents segons l'indret, amb valors sense canvis destacables, com a Monells o a Castell d'Aro, i baixades de fins a 6ºC, com és el cas de Torroella de Montgrí. En aquest sentit, els 8,7ºC de Monells van ser la mínima més freda, i els 15,3ºC de Calonge-Mas Pallí es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dijous 28 de maig al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 27,9ºC (8,7ºC)., La Tallada d'Empordà 26,5ºC (9,5ºC)., La Bisbal d'Empordà 26,3ºC (10,0ºC)., Torroella de Montgrí 24,6ºC (10,5ºC)., Castell d'Aro 22,9ºC (10,5ºC).

Altres dades meteorològiques del passat dijous 28 de maig del 2015 a Palamós., temperatura màxima 20,6ºC, mínima 13,6ºC. Vent del SO fins les 09:00h, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del SSO, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de les 14:00h vent del SSO, a 15/20 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 34 km/h SSO. Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia maror o marejol (onatge sig. de 0,59 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 0,47 metres a les 20:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1019hPa, mínima 1016hPa. Humitat relativa màxima 90%, mínima 70%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)