Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 3 de maig del 2015

2 de maig: garbí a 53 km/h, núvols prims i creuer Horizon

Garbinada d'ahir dissabte a la badia palamosina, amb núvols prims, kitesurf  i el creuer Horizon.


Ahir dissabte 2 de maig, els factors meteorològics més destacats de la jornada van tornar a ser el vent de garbí i una veritable munió de núvols alts i mitjans.
Aquests núvols prims, provinents d'un encadenament de sistemes frontals molt desgastats que segueixen viatjant a tot drap d'oest a est, ja de bon matí ens obsequiaren amb una sortida de sol molt enterbolida per 5/8 Ci i Cs,  a més de 3/8 Ac lenticulars.
Després d'un matí assolellat, amb tan sols 2/8 o 3/8 Ac floccus i lenticularis, a partir del migdia els núvols alts i mitjans van tornar a augmentar, fins a deixar-nos una tarda amb 7/8 Ci i Cs, a més de 4/8 Ac lenticulars. Degut a l'abundant nuvolositat, l'acció solar es va veure molt decaiguda, amb moltes estones de resol.


Sortida de sol enterbolida pels núvols alts i mitjans d'ahir dissabte.


L'altre protagonista del dia fou el vent persistent i moderat de garbí, el qual va tornar a omplir la badia de Palamós amb nombrosos practicants de kitesurf i windsurf.
El vent d'origen tèrmic, es veu molt afavorit en aquestes dates per la gran diferència de temperatura que s'estableix entre l'interior i la costa.
L'escalfament diürn, ahir dissabte va fer pujar els termòmetres fins als 26ºC cap a l'interior de la comarca, en canvi, l'aigua del mar actualment es troba entre els 15 i 16 graus centígrads.
Quan l'aire càlid de l'interior s'eleva, es crea una mena de buit que s'omple amb l'aire fresc del mar. Aquest moviment produeix les garbinades dels darrers dies, les quals desapareixen al vespre, quan la temperatura entre el mar i l'interior s'equiparen.

A Palamós, fins les 09:00h hi havia hagut vent en calma o vent del O a 2 km/h de mitjana, no obstant, a partir d'aleshores va entrar vent del S i SO, a  10/15 km/h de mitjana.
A partir de les 15:00h, la garbinada va augmentar més d'intensitat fins arribar als 25 km/h de mitjana, assolint una ratxa màxima de 53 km/h a La Fosca i 50 km/h al nucli antic de Palamós. Altres ratxes de vent del SO foren els 56 km/h de Bellcaire d'Empordà, els 52 km/h de Verges o els 50 km/h de Palafrugell.
A partir de les 21:00h el vent va anar clarament a la baixa, passant dels 10 km/h de mitjana a desaparèixer del tot.


Nombrosos practicants de surf d'estel ahir dissabte a la tarda.


Practicant de windsurf ahir a la tarda.


Pel que fa a les temperatures màximes que tingueren lloc ahir dissabte al Baix Empordà, veiem com els valors van ser entre 1 i 3 graus més elevats de mitjana, comparats amb els del dia anterior.
Aquests van oscil·lar entre els 27ºC de Les Olives, com a màxima més elevada, i els 19,3ºC de Palamós, com a màxima més baixa.
Per la banda de les mínimes, els registres van tenir comportaments antagònics segons l'indret., per exemple, a Castell d'Aro la mínima va ser un grau més baixa que el dia abans, però, en canvi, a La Tallada d'Empordà va ser 4 graus més elevada que el dia anterior.
Els valors van moure's entre els 11,9ºC de Castell d'Aro, com a mínima més baixa, i els 15,4ºC de Sant Feliu de Guíxols, com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dissabte 2 de maig al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 26,0ºC (12,6ºC)., La Bisbal d'Empordà 25,2ºC (13,3ºC)., La Tallada d'Empordà 25,1ºC (14,2ºC)., Torroella de Montgrí 24,6ºC (13,8ºC)., Castell d'Aro 22,0ºC (11,9ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dissabte 2 de maig del 2015 a Palamós., temperatura màxima 19,3ºC, mínima 14,8ºC. Estat de la mar amb marejol a primeres hores, mar de fons del SO i forta maror a la tarda (ones de 1,4 metres), mar de vent del SO., mar endins hi havia maror o forta maror (onatge sig. de 0,82 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 1,29 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1015hPa, mínima 1010hPa. Humitat relativa màxima 89%, mínima 72%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


4 fotos més d'ahir dissabte, amb núvols prims, garbinada i el creuer Horizon