Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 24 de maig del 2015

Arc de Sant Martí llunar

Arc de Sant Martí doble amb llum de lluna. Autor: Antonio Araujo. Font: EPOD.


La foto encisadora que obre aquest post, tot i que pugui ser estrany, no és cap recreació virtual. En ella podem observar un curiós arc de Sant Martí doble captat en hores nocturnes, concretament a les 20:41 h del dia 4 desembre del 2014.
La imatge onírica va esdevenir a Terra Chá, Illes Açores, Portugal, i va ser fotografiada pel fotògraf Antonio Araujo, quan faltaven 2 dies perqué la lluna fos plena i aquesta es trobava il·luminada al 94%.

Cal tenir present que a simple vista no es poden apreciar amb claredat els colors dels arcs de Sant Martí que tenen lloc en hores nocturnes, o en tot cas, tan sols s'aprecien de color blanc, ja que la llum de la Lluna, fins i tot quan està plena, és molt feble en comparació amb la que ve directament del Sol.
Per poder veure imatges com aquesta, amb els colors de l'arc de Sant Martí ben clars, és necessari realitzar fotos amb llargues exposicions., en aquest cas, l'autor va utilitzar uns 20 segons d'exposició.

Així doncs, un arc de Sant Martí llunar o arc de Sant Martí blanc, és un arc de Sant Martí produït gràcies a la llum reflectida per la superfície de la Lluna (en contraposició a la llum solar directa), la qual es refracta en les petites gotes d'aigua presents en els núvols baixos o boirines, però especialment en les finíssimes partícules d'aigua existents a la vora de salts d'aigua, cascades o sobreixidors d'embassaments.
Els arcs de Sant Martí llunars ja surten esmentats per Aristòtil, al voltant del 350 aC, i també en una publicació del 1847.

Aquests fenòmens són més fàcils de veure quan la Lluna està propera a la seva fase de lluna plena i aquesta es troba baixa en el cel, a una alçada de menys de 42 graus.