Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 20 de maig del 2015

19 de maig: cel gris, plugims i tramuntana

Cel gris i mar plana ahir al migdia a La Fosca.


Tal com es preveia, ahir dimarts 19 de maig, el pas d'un sistema frontal poc actiu va deixar-nos un dia ennuvolat, amb algun plugim intermitent a partir del migdia.
A Palamós, a primeres hores del dia s'apreciaren 6/8 Ac, As, a més de 5/8 Cu i Sc. Al llarg del matí els núvols baixos es van fer més extensos, però degut a la manca d'humitat en varis nivells troposfèrics, aquests van tenir un escàs desenvolupament vertical i s'estratificaren, provocant que tan sols aparegués alguna roina.
Durant la resta de la jornada, el fet que el sistema frontal es traslladés molt lentament, va mantenir el cel ennuvolat amb 8/8 As, Sc, St.
Així mateix, tan sols caigueren alguns plugims intermitents i inapreciables fins que va arribar la nit., a partir de llavors els plugims es van fer un xic més destacables, deixant-nos un total de 6,2 mm a La Fosca.

Altres dades de precipitació caiguda al Baix Empordà durant ahir dimarts, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Monells 8,1 mm., Calonge 7,2 mm., Calonge-Mas Pallí 7,0 mm., La Bisbal d'Empordà 6,3 mm., La Tallada d'Empordà 5,8 mm., Castell d'Aro 5,7 mm., Torroella de Montgrí 5,3 mm., Verges 4,6 mm., Palafrugell 4,6 mm., Bellcaire d'Empordà 3,2 mm., Sant Feliu de Guíxols 3,0 mm.

A part de les minces precipitacions, l'altre paràmetre important que va esdevenir va ser l'entrada de la nostre amiga la tramuntana. Tot i que fins a les 09:00h tan sols hi havia hagut vent de direcció variable, a 2/5 km/h de mitjana, a partir d'aleshores va aparèixer la tramuntana, a uns 5/10 km/h de mitjana. Aquest vent del nord va ser un dels causants que les precipitacions fossin poc generoses, a més, a partir de les 17:00h va anar augmentant d'intensitat fins assolir uns 20 km/h de mitjana, amb una ratxa màxima de 50 km/h.


Cel gris ahir al migdia a La Fosca.


Si ens fixem en les màximes registrades ahir dimarts al Baix Empordà, es va poder constatar com aquestes van experimentar una notable baixada cap a l'interior, com és el cas de Monells, indret on la màxima va ser fins a 9 graus graus més baixa que la del dia anterior., malgrat tot, a Palamós la màxima va ser una dècima més alta que la del dia abans.
Els valors van oscil·lar entre els 21,7ºC de La Tallada d'Empordà, com a màxima més alta, i els 18,7ºC de Calonge-Mas Pallí, com a màxima més baixa.
Les mínimes, per la seva banda, van tenir lloc a darreres hores del dia. Aquestes van ser entre 1 i 2 graus més altes de mitjana, però a Palamós la mínima fou 2,6ºC més baixa, deixant-nos un vespre fred que es veié agreujat per l'efecte del vent i el plugim.
Els 10,5ºC de Castell d'Aro es quedaren com a mínima més freda, i els 12,4ºC de Sant Feliu de Guíxols foren la mínima més alta. Dades de Meteocat i Meteoclimatic

Màximes registrades ahir dimarts 19 de maig al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Tallada d'Empordà 21,7ºC (11,0ºC)., Castell d'Aro 21,6ºC (10,5ºC)., Torroella de Montgrí 20,9ºC (11,4ºC)., La Bisbal d'Empordà 20,7ºC (11,0ºC)., Monells 19,9ºC (10,7ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dimarts 19 de maig del 2015 a Palamós., temperatura màxima 20,5ºC, mínima 12,2ºC. Estat de la mar amb mar arrissada al matí i marejol a la tarda., mar endins hi havia forta maror (onatge sig. de 1,88 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 2,23 metres a les 19:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1014hPa, mínima 1009hPa. Humitat relativa màxima 85%, mínima 45%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)