Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 14 d’octubre del 2015

13 d'octubre: les vinyes vestides de tardor contrasten en un dia gris

Pàmpols vestits de tardor ahir dimarts a Vall-llobrega. Foto mostrada al principi de l'Espai del Temps de TV3.


Ahir dimarts 13 d'octubre, la jornada presentà un aspecte gris i monòton, a causa de la presència d'una capa uniforme de núvols baixos, formats per estratocúmuls i estrats baixos que apareixien en forma de boirines a primeres hores del dia.
Aquest paisatge poc afalagador tenia un cert contrapunt, gràcies als fantàstics colors de tardor que vesteixen els pàmpols de les vinyes que envolten Palamós i les poblacions de Vall-llobrega o bé de Calonge.
La foto que obre aquest post i les imatges següents, ens mostren com les vinyes de la D.O. Empordà que podem trobar a Vall-llobrega, van seguint el cicle anual que els porta a abandonar el seu color verd característic, per uns tons vermellosos i ocres que ressalten en el paisatge. Sens dubte, es tracte d'un altre dels indicadors característics que en forma de colors ens anuncien l'arribada d'aquestes dates, juntament amb els arbres de ribera que ja vaig tractar en un anterior post.






Així mateix, l'acostament d'un sistema frontal provinent de les restes de l'ex-huracà Joaquin, va ser el culpable de deixar-nos entre 7/8 i 8/8 Sc i St durant el matí i bona part de la tarda, amb alguna gota esporàdica i inapreciable. No obstant, a darreres hores del dia les nuvolades van arribar amb més empenta i descarregaren plugims, amb un total de 1,8 mm al centre del nucli antic de Palamós o 2,6 mm a La Fosca.

En relació a les temperatures, veiem com la màxima més alta comarcal va pujar fins a 22,2ºC a La Bisbal d'Empordà, en canvi, la màxima més baixa es va quedar en els 19,0ºC de Palamós.
Per la banda de les mínimes, la més baixa foren els 13,9ºC registrats a Castell d'Aro, per contra, la mínima més alta arribà als 16,9ºC a Palamós.

Màximes registrades ahir dimarts al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 22,2ºC (15,3ºC)., La Tallada d'Empordà 21,3ºC (15,2ºC)., Torroella de Montgrí 21,1ºC (15,2ºC)., Monells 20,9ºC (14,9ºC)., Castell d'Aro 19,8ºC (13,9ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dimarts 13 d'octubre del 2015 a Palamós., temperatura màxima 19,0ºC, mínima 16,9ºC. Vent: fins les 11:00h vent de component N, a 2/5 km/h de mitjana i moltes estones de calma., a partir de llavors vent del E, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 14:00h vent del NE, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 19:00h vent del NO, a 5/10 km/h de mitjana. Ratxa màxima 21 km/h NE. Estat de la mar amb mar plana o arrissada., mar endins hi havia maror o forta maror (onatge sig. de 0,82 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 1,52 metres a les 19:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1013hPa, mínima 1011hPa. Humitat relativa màxima 92%, mínima 67%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


2 fotos captades des del poblat ibèric de Castell, on veiem el dia gris que vàrem tenir ahir dimarts