L'Estàtua de Rotllà de la ciutat de Bremen és una estàtua localitzada a la Plaça del Mercat (Marktplatz), davant l'Ajuntament. L'any 2004, va ser nomenada, juntament amb l'edifici de l'ajuntament, Patrimoni de la Humanitat per la Unesco.
L'estàtua mesura 5,47 metres d'alçada i està sobre un pedestal de 60 cm d'alçada. La seva esquena es recolza en una columna de suport coronada amb un baldaquí. Amb la columna i el pedestal el monument ostenta una altura total de 10,21 metres. L'estàtua està feta de pedra calcària i la columna és de pedra sorrenca que ha estat acolorida. Rotllà sosté l'espasa Durendal, símbol de justícia.
Hi estàtues de Rotllà en diverses ciutats del Sacre Imperi Romà Germànic com a símbol dels drets de les ciutats.
La primera estàtua de Rotllà era de fusta i al maig del 1366 va ser cremada pels guerrers de l'arquebisbe de Bremen. L'any 1404 la ciutat va obtenir una nova estàtua de Rotllà i aquesta vegada era de pedra. Segons una entrada del llibre de comptes trobat a l'ajuntament el 1822, va ser feta pels picapedrers Claws Zeelleyher i Jacob Olde per 170 marcs de Bremen.
Amb documents falsificats, els ciutadans de Bremen es van otorgar el dret d'agregar l'escut imperial a l'estàtua. L'escut conté l'àguila imperial bicèfala, amb una inscripció a la vora que anuncia la llibertat concedida per Carlemany a la ciutat. La inscripció completa és la següent:
vryheit do ik ju openbar / d 'karl VND mēnich Vorst vorwar / Desser Stede ghegheuen hat / des danket god' is mi radt
(La llibertat us anuncio / que Carlemany i altres prínceps / han donat a aquesta ciutat / donar-li gràcies a Déu és el meu consell)
Durant l'ocupació francesa al segle XIX, Napoleó volia portar l'estàtua al museu del Louvre com a trofeu, però els ciutadans de Bremen el van aconseguir convèncer que tenia poc valor artístic. L'estàtua ha estat restaurada en diverses ocasions. Durant la Segona Guerra Mundial l'estàtua va ser tapiada íntegrament per protegir-la de les bombes.
El 1983 se li va afegir una tanca de ferro forjat, com la que havia tingut fins el 1939, a més, també se li va posar un cap nou. El cap original es troba al museu Focke de Bremen.
Segons la llegenda, la ciutat de Bremen romandrà lliure i independent mentre l'estàtua de Rotllà estigui en peu. Per aquesta raó hi ha una còpia exacta de l'estàtua en els soterranis de l'ajuntament, la qual pot ser alçada ràpidament en cas que l'original caigui.