Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 3 d’octubre del 2015

2 d'octubre: racons de les Gavarres engalanats de tardor



Com cada any, amb l'arribada de la tardor, el cicle natural dels arbres caducifolis provoca que el color uniforme del massís de les Gavarres es vegi trencat en alguns rodals, gràcies a l'espectacle de colors que acompanya aquesta època de l'any, la qual és l'avantsala de l'hivern.

Amb l'arribada d'aquesta estació, es pot comprobar com el color verd monocromàtic dels pins i les alzines que poblen la major part del massís, es veu alterat de manera esplèndida a la vora dels migrats cursos fluvials o en algunes obagues on trobem claps de castanyers.
Les fotos que podeu contemplar en aquest post, van ser captades ahir a la tarda des de la Vall dels Molins (Calonge)., en aquesta vall, creuada per la riera del mateix nom, hi podem trobar alguns claps de vegetació de ribera formats per verns, oms, pollancres, freixes i plàtans, entre d'altres.
Actualment, aquestes espècies van canviant el color verd del seu fullatge pels colors grocs, vermellosos, ocres i marrons.


Freixe engalanat amb les fulles daurades destacant enmig del paisatge monocromàtic dels pins i les alzines que cobreixen les muntanyes de les Gavarres, a la Vall dels Molins (Calonge). 


A mesura que els dies comencen a ser més curts, l'absència de llum i les temperatures més fresques (els darrers dies de matinada s'ha baixat per sota dels 10ºC a l'interior de la comarca), provoquen que les fulles dels arbres disminueixin la producció de tres dels seus pigments més importants: la clorofil·la, els carotenoides i les antocianines.

La clorofil·la fa que les fulles tinguin el seu característic color verd i és el pigment encarregat de la fotosíntesi i el responsable d'absorbir la radiació solar. És el nucli central i el motor de les plantes i durant l'estiu i la primavera és el pigment més abundant. En ser poc estable, quan els dies són més curts, es descompon i comença a disminuir.
Llavors, els arbres caducifolis deixen enrere els seus colors verds i es tenyeixen de colors vermellosos, ataronjats i grocs. Després perden totes les seves fulles i les canvien per altres noves.


Freixe espectacular amb les fulles grogues.


Les fulles de les plantes estan destinades a prendre l'energia del sol mitjançant la fotosíntesi i a aportar nutrients a la planta per al seu desenvolupament i creixement.
Més endavant, aquestes fulles cauen perquè deixen de ser útils i no compleixen la seva funció. En aquesta estació hi ha menys hores de llum i la intensitat de la radiació solar és menor. Com que no poden complir el seu propòsit, els arbres es desfan de les fulles ja que els costa més mantenir-les que perdre-les.

Quan la clorofil·la comença a descompondre's deixa pas al color groc que pertany als carotenoides. Els carotenoides també absorbeixen la radiació solar i col·laboren en la fotosíntesi, però en menor escala.
Les antocianines són les responsables dels colors vermellosos i són un altre pigment present en les fulles. L'aliment que sobra en una fulla (la glucosa) també pot donar aquests tons a les fulles. Una vegada s'han descompost els tres pigments principals, només resta el color marró típic d'una fulla seca.


Fulles de plàtan.


Dades meteorològiques d'ahir divendres

Ahir divendres 2 d'octubre, a Palamós vàrem tenir un dia assolellat, però la calor ja fa dies que ha desaparegut, ja que la màxima del dia només va arribar fins als 20,6ºC.
Així mateix, tot i que a la nostre vila la situació va ser molt tranquil·la, es va sentir algun tron llunyà a primeres hores de la tarda i es va veure el cel tapat cap a l'horitzó nord, perquè a la meitat nord de la comarca van crèixer algunes nuvolades a partir del migdia.
Malgrat el cel amenaçador, només deixaren petits ruixats encara que aquests anaren acompanyats de tempesta. A Torroella de Montgrí van caure 4,6 mm, La Tallada d'Empordà 3,4 mm, Monells 1,1 mm, La Bisbal d'Empordà 0,5 mm.

Si analitzem les temperatures màximes registrades ahir divendres 2 d'octubre al Baix Empordà, es va poder observar com aquestes van ser molt similars a les del dia precedent, fins i tot, a Castell d'Aro van repetir la màxima.
Els 23,1ºC de Calonge van ser la màxima més elevada del dia, en canvi, els 19,8ºC de Palamós-Club Nàutic CB van ser la màxima més baixa.
Les mínimes, per la seva banda, van notar una certa inversió tèrmica. Aquestes van baixar entre 1 i 2 graus de mitjana, però a Castell d'Aro la mínima va ser 2,7ºC més baixa que la del dia abans.
Els 10,1ºC de Monells es quedaren com a mínima més fresca, per contra, els 14,6ºC de Calonge-Mas Pallí van ser la mínima més alta. Dades de Meteocat i Meteoclimatic

Màximes registrades ahir divendres 2 d'octubre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 22,4ºC (10,1ºC)., La Tallada d'Empordà 21,9ºC (11,2ºC)., Castell d'Aro 21,3ºC (11,0ºC).,  La Bisbal d'Empordà 21,2ºC (10,5ºC)., Torroella de Montgrí 20,2ºC (10,8ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir divendres 2 d'octubre del 2015 a Palamós., temperatura màxima 20,6ºC, mínima 13,7ºC. Temps assolellat, però al matí van sortir 3/8 Ci i Cs, a més de 2/8 Cu i Sc., migdia/primeres hores de la tarda amb 3/8 Cu i Sc (tapat a l'horitzó nord amb Cb i Cu) i algun tro llunyà., tarda assolellada i 2/8 Ci, a més de 1/8 Sc i St. Vent: fins les 10:00h vent del NO, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent de component E i ENE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 19:00h vent del SO i S, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de les 21:00h vent del NO, a 2/5 km/h. Ratxa màxima 18 km/h ENE. Estat de la mar amb un xic de maror (ones de 0,5/1 metre), mar de fons del NE., mar endins hi havia forta maror o maror (onatge sig. de 1,64 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 1,05 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1020hPa, mínima 1015hPa. Humitat relativa màxima 89%, mínima 71%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Recull d'imatges de tardor captades a la Vall dels Molins 


Fulles de plàtan.


Fulles de freixe.


Algun bolet que s'atreveix a sortir.


Freixe daurat.


Fulles de pollancre.


Tapís de fulles de pollancre.


Fulles d'om.


Clapa daurada enmig de les Gavarres.