Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 15 d’octubre del 2015

Sotragada dels termòmetres i paisatge de tardor a Bremen

Colors de tardor en un carrer de Bremen.


Durant el passat cap de setmana llarg, vaig poder comprobar en primera instància dues situacions lligades a l'actualitat meteorològica que afecta Europa, així com un dels efectes del canvi climàtic.

Primer de tot faré esment a la sobtada i forta devallada dels termòmetres que s'ha produït a l'Europa Central en les darreres hores, la qual també afectarà les nostres contrades, deixant-nos un ambient força més fred al llarg dels tres propers tres dies, especialment en hores nocturnes i de bon matí.

Tot i l'ambient assolellat que em vaig trobar el passat dissabte a Bremen (nord-oest d'Alemanya), ja es podia respirar un ambient notablement més fred que dies enrera. De fet, es va notar molt clarament com la temperatura va anar devallant cada dia més, fins a agafar desprevinguts als mateixos habitants acostumats als rigors de l'hivern.
Si el passat divendres la màxima s'havia enfilat fins als 15ºC, l'endemà dissabte aquesta només va arribar fins als 12ºC, el diumenge fins als 11ºC, el dilluns fins als 9ºC i el dimarts fins als 7ºC, amb sensació de fred més acusada degut al vent moderat del E i NE.
Si les màximes varen devallar, les mínimes també ho van fer. Encara que el passat divendres només es baixés fins als 12ºC, el dimarts es van fregar els 0ºC de mínima.
A les següents gràfiques podeu veure el comportament de les temperatures màximes i mínimes a Bremen entre el 29 de setembre i el 13 d'octubre.






Aquesta devallada de les temperatures ha arribat acompanyada de nevades en les darreres hores, com ha resultat d'un flux d'aire polar que ha entrat a l'Europa Occidental després de passar per Rússia i Polònia, on han tingut fortes nevades que han arribat amb molta antelació.
La neu també ha caigut en diverses regions del centre d'Alemanya, fins i tot a cotes de només 200 metres sobre el nivell del mar, al centre-oest d'Alemanya, a Renània, Turíngia, Saxònia i Hesse. Entre les grans ciutats on ha nevat trobem Erfurt, Leipzig i Kassel.


Colors de tardor en el Bürgerpark de Bremen.


Malgrat aquesta devallada sobtada de temperatures que ha portat postals hivernals al centre d'Europa, es podia observar molt clarament com una part força important dels arbres caducifolis encara mantenien les fulles verdes i altres presentaven un clar endarreriment en la caiguda de les fulles, la qual cosa contrastava amb els colors clarament de tardor que presentaven altres exemplars.

De fet, hi ha diversos estudis que ens diuen que el canvi climàtic està afectant aquesta estació. En concret, el procés d'envelliment de les fulles dels arbres de fulla caduca, que inclou la fase de canvi de color de les fulles i la caiguda final, s'ha endarrerit els últims temps. De mitjana, la caiguda de la fulla s'ha endarrerit entre 1 i 2,5 dies per dècada.
Els arbres de fulla caduca al Montseny han retardat la caiguda de la fulla a la tardor 13 dies (i avancen els seus brots a la primavera 16 dies), segons un estudi elaborat el 2002 pels investigadors Josep Peñuelas i Iolanda Filella (CREAF), en col·laboració amb Pere Comas. La caiguda de la fulla en el període 1952-2000 es va retardar en 21 de les 26 espècies analitzades, mentre que no van registrar retards en altres cinc espècies. En aquests 50 anys, la caiguda de la fulla de la perera es va endarrerir 35 dies; la de la prunera, 16 dies, i la del cirerer, set dies.

El recull de fotos que podeu veure ens mostren com la tardor va avançant pels carrers i parcs de la ciutat de Bremen, on hi destaquen el parc del Fossat que envolta el nucli antic i el magestuós Bürgerpark que arriba assolir unes 200 ha d'extensió.
Les espècies arbòries que podem trobar a les diferents zones verdes i que presenten els colors més espectaculars són teixos, grèvols, àlbers, arços, pollancres, salzes, roures, avellaners, faigs, moixeres, aurons, blades, erables, castanyers d'índies, ginkgo biloba, plàtans, etc..., molts dels quals assolirien la categoria d'arbre monumental al nostre país degut a les seves grans dimensions.