Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 29 d’octubre del 2015

Un altre terratrèmol sacseja Palamós

Localització i dades del terratrèmol, segons l'IGN.


Aquesta passada matinada nombrosos palamosins i palamosines ens hem endut un bon ensurt. Segons l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), a les 01:37:47 s'ha produït un terratrèmol de 4,3 graus de magnitud, amb epicentre al golf de Roses i a una profunditat de 9 km. Aquest fet ha desvetllat de forma sobtada la nostre població, així com diverses poblacions de Girona i Barcelona.
A Palamós, el terratrèmol s'ha notat molt clarament i ha durat varis segons. El fenomen geològic ha començat amb un soroll molt semblant al d'un tro de llarga durada., tot seguit, s'ha escoltat una forta explosió que ha fet vibrar les cases i llavors el so s'ha anat dissipant amb la mateixa remor que havia començat. Per sort, no es té constància que hagi causat danys aparents.

L'Instituto Geográfico Nacional rebaixa lleugerament la magnitud fins a 4 graus, i situa el seu epicentre a unes poques milles al nord-est de l'Escala.
El terratrèmol s'ha notat amb especial intensitat a les poblacions del litoral empordanès i també s'ha sentit a Figueres, Girona, Blanes, Barcelona, Cornellà de Llobregat, Gavà, Mataró, Molins de Rei, Sant Feliu de Llobregat, Mollet del Vallès, entre d'altres.
Una de les causes perquè s'hagi sentit tan fort i a tanta distància, és degut al fet que aquest ha tingut lloc a una profunditat d'entre 4 km (IGN) i 9 km (ICGC) .

Segons l'Instituto Geográfico Nacional, a les 01:51 hores s'ha produït una rèplica de 1,7 graus davant la costa de Sant Pere Pescador, la qual no ha estat percebuda.


Sismograma de l'estació de Beuda. Font: Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.

El darrer terratrèmol que s'havia notat a Palamós havia tingut lloc el 19 de març del 2014, amb una magnitud de 3,8 graus. Al següent enllaç trobareu més informació al respecte:

http://tempspalamos.blogspot.com.es/2014/03/terratremol-de-38-graus-al-davant-de.html