Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 30 d’octubre del 2015

28 i 29 d'octubre: garbí, tempesta llunyana i retorn a la calma

Temps assolellat i creixement de cúmuls a les Gavarres el dimecres a la tarda.


Tal com es preveia, el passat dimecres 28 d'octubre, el vent de garbí va bufar amb força a la vila palamosina durant les hores centrals de la jornada.
Tot i que fins les 11:00h havia bufat vent de component S i SSE, a només 5 km/h de mitjana, a partir d'aleshores es va entaular una garbinada força remarcable, amb vent de direcció SSO, a 20 km/h de mitjana, assolint una ratxa màxima de 48 km/h a Palamós i de 53 km/h a Palafrugell.
Aquesta garbinada va desaparèixer a partir de les 17:00h, per deixar pas a l'entrada de vent del N, a 10 km/h de mitjana., no obstant, a partir de les 22:00h el vent a girar a component ONO, a 2/5 km/h de mitjana.

Com és habitual, la garbinada va aixecar maror a la mateixa línia costanera, a més, també hi va haver mar creuada, amb mar de fons del NE i mar de vent del SSO.
Segons la boia instal·lada al davant del cap de Begur per Puertos del Estado, mar endins hi havia forta maror, amb un onatge significant de 1,52 metres a les 08:00h, de 1,88 metres a les 14:00h i de 1,29 metres a les 18:00h. L'alçada màxima de l'onatge va tenir una punta de 2,89 metres a les 13:00h.


Mapa de llamps del passat dimecres. Veiem com hi van haver fenòmens tempestuosos de tarda al nord de la comarca i al voltant del cap de Begur, així com mar endins.


Per que fa a l'estat del cel, a Palamós per fi vàrem tenir un dia plenament assolellat, encara que a partir de mitja tarda es van formar alguns cúmuls amenaçadors, però sense més conseqüències, malgrat tot, de matinada encara es va escapar algun petit ruixat o plugim que ens deixà 0,6 mm a La Fosca o 0,4 mm al centre del nucli antic.

Així mateix, el pas d'un solc d'aire fred en altura, va generar alguns fenòmens tempestuosos durant la tarda/vespre cap al nord del Baix Empordà i a l'Alt Empordà, els quals descarregaren alguns ruixats i pedregades locals, com la que va tenir lloc a Torroella de Montgrí.
Des de Palamós, quan es va fer fosc es va poder observar una llampegada mirant cap al nord-est, però els vents intensos de l'oest i nord-oest que bufaven altura, s'encarregaren de portar les tempestes mar enllà.

Dades de precipitació caiguda a la tarda/vespre del passat dimecres a l'Alt i Baix Empordà, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Castelló d'Empúries 15,8 mm., Llers 14,7 mm., Figueres 13,6 mm., Torroella de Montgrí 8,5 mm., Bellcaire d'Empordà 1,8 mm, La Tallada d'Empordà 1,7 mm.


Cel serè observat el passat dimecres a les 11 del matí. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge).


En relació a les temperatures màximes que tingueren lloc el passat dimecres al Baix Empordà, aquestes es van mantenir estables en alguns punts, com per exemple a Castell d'Aro, i en d'altres pujaren al voltant d'un grau, com és el cas de Torroella de Montgrí o a la capital comarcal.
La màxima més alta va registrar 23,4ºC a La Bisbal d'Empordà, en canvi, la màxima més curta foren els 20,9ºC de Palamós-Club Nàutic CB.
Si ens fixem en les mínimes, s'aprecià com aquestes van tenir lloc a darreres hores del dia, a més, els registres experimentaren una devallada d'entre 4 i 6 graus menys que el dia anterior.
Les mínimes van oscil·lar entre els 8,4ºC de Torroella de Montgrí, com a mínima més freda, i els 14,0ºC de Sant Feliu de Guíxols, com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dimecres 28 d'octubre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 23,4ºC (9,4ºC)., Torroella de Montgrí 22,5ºC (8,4ºC)., Castell d'Aro 22,3ºC (9,9ºC)., Monells 22,2ºC (7,8ºC)., La Tallada d'Empordà 22,2ºC (8,8ºC).

Altres dades meteorològiques del passat dimecres 28 d'octubre del 2015 a Palamós., temperatura màxima 21,7ºC, mínima 13,3ºC. Estat del cel dominat pel sol, però amb matisos., a 1ª hora del dia aparició de 2/8 o 3/8 Ci, Ac i Sc., matí i migdia asserenats, però s'observaren grans cúmuls mirant cap a l'horitzó nord., tarda de sol, però amb el pas de les hores s'observaren 3/8 Ci i Ac, a més de 4/8 o 6/8 Cu i Sc., a la tarda/vespre Cb calvus mirant cap a l'horitzó NE, amb llampegada en aquella direcció. Pressió atmosfèrica màxima 1017hPa, mínima 1010hPa. Humitat relativa màxima 96%, mínima 37%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Cel cobert de núvols prims i resol ahir dijous a les 11:37h. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge)


Per acabar el resum meteorològic dels dos darrers dies, tan sols falta comentar que ahir dijous 29 d'octubre, a Palamós el dia va començar força fred, però amb un domini clar de l'astre rei.
Tot i que a primera hora del dia tan sols hi hagueren alguns núvols alts decoratius, amb 4/8 Ci, Cs i esteles d'avions, amb el pas de les hores els núvols prims vàren anar augmentant, fins a deixar-nos el cel tapat per una capa extensa que només deixava resol, amb entre 6/8 i 7/8 Ci, Cs i Ac.
Aquesta nuvolositat va anar a menys durant la tarda, fins a deixar-nos 5/8 Ci, però la presència dels núvols alts donaren un capvespre rogenc.

A part dels núvols alts abundants, l'altre característica de la jornada d'ahir dijous va ser la manca de vent, amb una ratxa màxima de només 13 km/h, amb component S.

En un altre ordre de coses, les temperatures màximes registrades ahir dijous al Baix Empordà, van devallar 2ºC de mitjana, comparades amb les del dia abans, però a Palamós la màxima va arribar a ser fins a 2,5ºC més baixa que la del dia anterior.
En aquest sentit, els 21,6ºC de La Bisbal d'Empordà van ser la màxima més alta del dia, en canvi, la màxima més baixa foren els 19,2ºC de Palamós.
Pel cantó de les mínimes, veiem com aquestes van ser entre 2 i 3ºC més baixes, però a La Bisbal d'Empordà la mínima va baixar 3,5ºC.
Els 5,4ºC de Monells foren la mínima més freda i els 13,1ºC de Calonge-Mas Pallí es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dijous 29 d'octubre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 21,6ºC (5,9ºC)., La Tallada d'Empordà 21,5ºC (6,0ºC)., Castell d'Aro 21,1ºC (7,1ºC)., Monells 20,7ºC (5,4ºC)., Torroella de Montgrí 20,5ºC (6,5ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dijous 29 d'octubre del 2015 a Palamós., temperatura màxima 19,2ºC, mínima 10,4ºC. Vent: fins les 10:00h vent de direcció ONO, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del ESE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 12:00h vent del SSO, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 19:00h vent del ONO, a 2/5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 13 km/h SSO. Estat de la mar amb un xic maror a primeres hores (ones de 0,5 metres), mar de fons del S, i marejol la resta del dia., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 1,05 metres a les 07:00h davant del cap de Begur i de 0,59 metres a les 18:00h), alçada màxima de l'onatge 1,88 metres a les 06:00h, mar de fons del S. Pressió atmosfèrica màxima 1019hPa, mínima 1016hPa. Humitat relativa màxima 87%, mínima 61%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)