Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 13 de desembre del 2015

11 i 12 de desembre: un temps fresc i humit, amb vent de garbí

Vent de garbí i nombrosos practicants de surf d'estel ahir dissabte a la tarda, amb núvols alts i esteles d'avions.


Ahir dissabte 12 de desembre, tal com es preveia, el vent de garbí o llebeig es va reforçar clarament, coincidint amb la presència d'una pertorbació anclada en el sector de les Açores i el pas d'un sistema frontal pel nord de França.
El vent de garbí va bufar a uns 25 km/h de mitjana a partir de les 13:30h i arribà fins als 39 km/h de ratxa màxima a les 14:21h (segons dades de marinapalamos.com).
Com és habitual, sobretot si això coincideix en cap de setmana o festiu, la badia de Palamós es va omplir amb nombrosos practicants de kitesurf, a més, en els darrers dies també es poden veure varis equips de regates que van preparant-se per la Christmas Race, la famosa competició de vela lleugera que aquest any celebra el seu 40è aniversari.

Acompanyant aquest vent del sud-oest que bufava en superfície, molt més amunt, entre els 5.500 i 8.000 metres d'altura, hi bufava vent de component sud a uns 25/30 nusos. Aquest fet va facilitar que ens arribés una capa extensa de núvols alts que enterenyinaren el cel, deixant-nos resol.

En relació al temps futur, per avui diumenge es preveu que el vent de garbí no faci acte de presència o, com a molt, aparegui de forma tímida. Malgrat tot, per demà dilluns s'espera que el vent de garbí o llebeig torni a bufar amb força a partir del migdia.
Aquest augment de la força del vent de llebeig, ens indicarà que tindrem el pas d'un front molt desgastat que no deixarà precipitacions, però pot permetre que entri aire de tramuntana entre el dimarts al vespre i el matí del dimecres.


Vent de garbí, kitesurf i cel enterenyinat de núvols alts ahir dissabte a la tarda.


D'altre banda, si analitzem les temperatures màximes registrades ahir dissabte 12 de desembre al Baix Empordà, veurem com aquestes només van tenir lleugeres variacions., per exemple, a Castell d'Aro la màxima va ser 0,4ºC més alta que la del dia abans, però a Monells va baixar 0,2ºC.
En aquest sentit, els 16,2ºC de Castell d'Aro i de La Bisbal d'Empordà van ser les màximes més altes del dia, per contra, la màxima més baixa foren els 14,0ºC de Torroella de Montgrí.
Pel cantó de les mínimes, veiem com els valors van baixar clarament cap a l'interior i es van registrar petites gelades., per exemple, a Monells la mínima va ser 0,9ºC més baixa que la del divendres, no obstant, a Castell d'Aro va pujar 0,3ºC.
Els -0,4ºC de Monells van ser la mínima més freda, per contra, els 7,7ºC de Palamós (Port Marina) foren la mínima més alta. Dades de marinapalamos.com i Meteocat

Màximes registrades ahir dissabte 12 de desembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 16,2ºC (0,1ºC)., Castell d'Aro 16,2ºC (3,3ºC)., Monells 15,6ºC (-0,4ºC)., La Tallada d'Empordà 14,9ºC (-0,1ºC)., Torroella de Montgrí 14,0ºC (1,1ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dissabte 12 de desembre del 2015 a Palamós., temperatura màxima 15,0ºC, mínima 7,7ºC. Estat del cel enterenyinat de núvols prims, amb entre 6/8 i 7/8 Ci, Cs, esteles d'avions i As, resol. Vent: fins les 11:30h va bufar vent del NO i NNO, a 2 km/h de mitjana o calma., a partir de llavors vent en calma., a partir de les 13:00h vent del SO i OSO, a 25 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 39 km/h OSO. Estat de la mar amb mar plana o arrissada al matí i maror a la tarda (ones 0,5/1 metres)., mar endins hi havia marejol o maror (onatge sig. de 0,23 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 0,94 metres a les 17:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1031hPa, mínima 1024hPa. Humitat relativa màxima 92%, mínima 82%. (Dades de marinapalamos.com i Puertos del Estado)


4 fotos més d'ahir dissabte, amb vent de garbí, kitesurf, núvols alts i tràngol










Temps assolellat el passat divendres a les 12:30h. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge).


Per acabar de rematar el resum del temps que hem tingut a Palamós al llarg dels dos últims dies, s'ha de fer esment que el passat divendres 11 de desembre, una vegada més, el dia va començar i va acabar amb tots els objectes exposats a l'exterior completament molls degut a la rosada, a més, també es formaren boirines, sobretot cap a l'interior.
El fenomen de la rosada està lligat a la gran humitat que ens afecta des de fa diverses jornades. Es produeix quan es formen gotes d'aigua sobre les superfícies refredades per la radiació nocturna, gràcies a la condensació directa del vapor d'aigua present en la capa d'aire que hi ha en contacte immediat amb la superfície, sempre a una temperatura superior a 0ºC.
Quan l'aigua present a l'aire es transfereix a la superfície, es crea una forma de precipitació oculta o horitzontal, ja que perquè sigui precipitació en sentit estricte, l'aigua ha de passar cap a la superfície després de caure a certa velocitat. En les darreres jornades hem pogut comprobar com els pluviòmetres de diverses estacions han mesurat aquesta precipitació oculta, sempre en quantitats molt minces que ronden els 0,2 o 0,4 mm.
En altres climes, molt més àrids que el nostre, l'aportació d'aigua al sòl mitjançant aquests processos, arriba a ser superior a la que és deguda a les precipitacions en sentit estricte.


Cúmul decoratiu vist el passat divendres a les 16:09h durant l'ocàs. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge).


En relació a les temperatures màximes que tingueren lloc el passat divendres al Baix Empordà, aquestes van pujar entre 0,2 i 0,5ºC, comparades amb les del dia anterior, però a Palamós la màxima fou 0,7ºC més alta que la del dijous.
La màxima més alta va registrar 16,5ºC a Calonge, en canvi, la màxima més curta foren els 13,7ºC de Calonge-Mas Pallí.
Si ens fixem en les mínimes, s'aprecià com aquestes van tenir comportaments diferents segons l'indret., per exemple, a La Tallada d'Empordà la mínima va pujar 0,3ºC i a La Bisbal d'Empordà va pujar 1,4ºC, no obstant, a Castell d'Aro va baixar 2,3ºC.
Les mínimes van oscil·lar entre els 0,5ºC de Monells, com a mínima més freda, i els 8,9ºC de Calonge-Mas Pallí, com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat divendres 11 de desembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 15,9ºC (2,7ºC)., Monells 15,8ºC (0,5ºC)., Castell d'Aro 15,8ºC (3,0ºC)., La Tallada d'Empordà 15,4ºC (1,6ºC)., Torroella de Montgrí 14,0ºC (2,2ºC).

Altres dades meteorològiques del passat divendres 11 de desembre del 2015 a Palamós., temperatura màxima 14,7ºC, mínima 7,4ºC. Estat del cel dominat pel sol, però al matí hi havia boirina, i entre 2/8 o 3/8 Ci i Cc., a la tarda 2/8 Ci i esteles d'avions, juntament amb 1/8 Cu i Sc. Vent: fins les 11:00h va bufar vent del NNO, a 2 km/h de mitjana o calma., a partir de llavors vent del SE i S, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de les 14:00h vent del OSO, SO i SSO, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 19.00h vent del NO i NNO, a 2/5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 24 km/h OSO.Estat de la mar amb mar plana o arrissada al matí i un xic de marejol a la tarda., mar endins hi havia marejol (onatge significant de 0,23 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 0,35 metres a les 19:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1034hPa, mínima 1031hPa. Humitat relativa màxima 93%, mínima 82%. (Dades de marinapalamos.com i Puertos del Estado)