Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 14 de desembre del 2015

13 de desembre: "Per Santa Llúcia un pas de puça"

El port de Palamós amb el cel tapat de núvols baixos ahir diumenge a la tarda.


Ahir diumenge 13 de desembre, dia de Santa Llúcia, el vent de garbí es va prendre un descans, ja que aquest, a diferència del dia anterior, va bufar de forma més discreta a partir de primeres hores de la tarda.
L'altre tret característic de la jornada dominical a la vila de Palamós, van ser els núvols abundants que ens acompanyaren al llarg de tot el dia, amb algunes petites clarianes o resol.
Com veieu, el panorama meteorològic va continuar amb la monotonia que imposa l'anticicló persistent, el qual ens ha de seguir afectant durant aquesta setmana que acabem de començar, no obstant, tot i que la meteorologia no ens va aportar gaires novetats, el calendari si que ho va fer.

El dia de Santa Llúcia, entre d'altres coses, és famós pel popular refrany que diu "Per Santa Llúcia un pas de puça". Aquest refrany sempre s'ha  associat al fet que a partir d'aquest data el dia es va fent més llarg, però això no és així, tot i que amb matisos.
Tal com alguns hem observat, el dia comença a allargar-se pel vespre des d'una mica abans del 13 de desembre (entre l'11 i el 12 de desembre) en canvi pel matí, fins a principis de gener, el Sol cada cop surt més tard. En les properes setmanes, si us fixeu detalladament en l'hora que comença a fer-se fosc i l'hora que torna a clarejar, podreu comprovar que és així.

Cal tenir present que la durada del dia és el temps que transcorre entre la sortida i la posta de Sol., aquest fet ens diu que el proper dia 22 de desembre serà el de menor durada (coincidint amb l'arribada de l'hivern astronòmic a les 05:48h). Així doncs, fins el 23 de desembre el dia no es començarà a allargar lleugerament (al voltant d'un minut), tot i que a les tardes ja podem apreciar com la llum del capvespre cada vegada tarda més en desaparèixer, sobretot si no hi han núvols, donant-nos la sensació errònea que el dia es va allargant.

Així doncs, com és que s'assigna al 13 de desembre (festa de Santa Llúcia) el primer pas del creixement del dia, quan realitat aquest encara disminueix?


Imatge de Santa Llúcia.


El refrany "Per Santa Llúcia un pas de puça" ve de lluny i fou plenament encertat des d'abans de l'any 1582.
En aquell any, el papa Gregori XIII, un cop comprovat que el calendari amb què es regia el món occidental en aquell moment, l'anomenat "calendari julià", establert per Juli Cèsar, produïa un error en el còmput correcte del dies, mesos i anys, va aplicar una reforma, la qual ha donat nom al nostre calendari actual l'anomenat "calendari gregorià".
La Gran Enciclopèdia Catalana indica que, el calendari julià contenia l'error de base de partir d'una mesura incorrecta de l'any tròpic, ja que mentre aquest equival a 365,2422 dies, l'any julià mitjà equivalia a 365,25 dies. La diferència, equivalent a 0,0078 dies, es traduïa en el retard d'un dia cada 128 anys.
Un dels efectes d'aquest error era que la Pasqua, vinculada a l'equinocci de primavera, anava celebrant-se cada any més cap a l'estiu. Per corregir aquesta desviació es va modificar el còmput de l'any, llavors Gregori XIII expedí la butlla del 24 de febrer del 1582, per la qual manava que en aquell any, l'endemà del dijous 4 d'octubre, seria divendres dia 15, en lloc de divendres dia 5.
D'aquesta manera foren suprimits (nominalment) els deu dies que van del 5 al 14 d'octubre. Aquell any, doncs, sols tingué 355 dies. És així com la festivitat de Santa Llúcia que a efectes d'horari solar s'havia celebrat fins la reforma gregoriana el dia 23, va passar a fer-se el dia 13, també a efectes solars, com li pertocava; per tant, sempre a efectes solars, passava de després a abans del solstici d'hivern, amb la qual cosa, el refrany perdia una mica el seu sentit.


Una tripulació de l'equip suec de 49er entrenant ahir diumenge a la tarda. Al fons també hi han patins catalans amb les veles posades a la platja d'Es Monestri. 


En un altre ordre de coses, les temperatures màximes registrades ahir diumenge al Baix Empordà, van devallar 2ºC de mitjana cap a l'interior, comparades amb les del dia abans, però a Castell d'Aro la màxima va pujar 0,6ºC. A Palamós la màxima va baixar 0,8ºC, respecte a la del dia anterior.
En aquest sentit, els 16,8ºC de Castell d'Aro van ser la màxima més alta del dia, en canvi, la màxima més baixa foren els 12,6ºC de Verges.
Pel cantó de les mínimes, veiem com aquestes van tenir comportaments diferents segons l'estació., per exemple, a La Tallada d'Empordà la mínima es va mantenir estable, a Torroella de Montgrí va pujar 0,7ºC i a Castell d'Aro només va pujar 0,3ºC.
Els -0,1ºC de La Tallada d'Empordà foren la mínima més freda i els 8,3ºC de Calonge-Mas Pallí es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir diumenge 13 de desembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 16,8ºC (3,6ºC)., La Bisbal d'Empordà 13,9ºC (0,8ºC)., Monells 13,8ºC (0,2ºC)., Torroella de Montgrí 13,2ºC (1,8ºC)., La Tallada d'Empordà 13,1ºC (-0,1ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir diumenge 13 de desembre del 2015 a Palamós., temperatura màxima 14,2ºC, mínima 6,8ºC. Estat del cel amb núvols i petites clarianes., durant tot el dia es van veure entre 2/8 i 4/8 Ci i Ac, i entre 4/8 i 7/8 Cu i Sc, a més de boirines. Vent: fins les 12:00h vent de direcció NO i ONO, a 2 km/h de mitjana o calma., a partir de llavors vent del E i SE, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de les 14:30h vent del S i SSO, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 19:00h vent del OSO, a 2/5 km/h de mitjana o calma. Ratxa màxima de vent 29 km/h SSO. Estat de la mar amb marejol, mar de fons del SO., mar endins hi havia un xic de maror (onatge sig. de 0,47 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 0,47 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1023hPa, mínima 1020hPa. Humitat relativa màxima 94%, mínima 74%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

4 fotos més d'ahir a la tarda, amb garbí molt fluix, núvols baixos i un gavià jove