Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 7 de desembre del 2015

5 i 6 de desembre: anticicló, núvols, plugim i plomalls petits

Altocumulus floccus perlucidus observats ahir diumenge al pla de Sant Joan.


Aquest cap de setmana que hem deixat enrera, ha estat un clar exemple que l'etiqueta de "temps estable i assolellat" que sovint s'associa amb l'anticicló, algunes vegades no és certa del tot.
La presència d'un pertorbació en altura al Mediterrani Occidental, ens va anar enviant nombroses capes de núvols mitjans com els que podeu veure a la foto superior, a més, la manca de vent, l'elevada humitat i el lleuger flux de component est i sud que ha bufat a les hores centrals del dia, han fet proliferar els núvols baixos i algunes boirines matinals. A tot això l'hi hem de sumar el creixement de cúmuls que descarregaren algun petit plugim durant el dissabte, a més, la rosada també s'ha encarregat de mantenir humitejades les superfícies exposades a la intempèrie.

Entrant en detalls, es pot constatar com ahir diumenge 6 de desembre, a Palamós el dia va començar tapat per una capa de núvols baixos i boirines, siguent més destacades cap a la banda interior, amb 7/8 Sc i St. Malgrat aquest inici poc prometedor, amb el pas de les hores va quedar un matí assolellat, amb algun núvol decoratiu 2/8 Ac i 2/8 Cu, Sc i St.
Amb l'arribada de la tarda, els núvols van tornar a augmentar degut a l'entrada d'una capa extensa d'altocúmuls molt fotogènics, formats per 7/8 Ac, a més de 1/8 Sc.
Al contrari que en anteriors ocasions, aquest "cel amb cabretes" no era cap indici d'un canvi de temps, sinó tot el contari, ja que ara com ara es preveu que l'anticicló ens acompanyi durant tota la setmana. Per trobar un canvi de temps un xic destacable caldrà esperar a la setmana que ve, on el pas d'un front podria portar-nos algun ruixat i l'entrada de vent del nord, abans, però, hi podria haver un reforç notable del vent de garbí durant el cap de setmana vinent.

En un altre ordre de coses, aquest any es pot observar que els plomalls de les canyes (Arundo donax) no han crescut gaire. Segons el saber popular, això ens vindria a indicar que el proper hivern no serà molt fred., de fet, tot i que això no té res de científic, si es manté el mateix patró atmosfèric que hem tingut fins ara, no seria d'estranyar que es complís aquest pronòstic sui generis.


Altocumulus i plomalls de les canyes no gaire grans. Foto mostrada al programa Espai Terra de TV3.


Altocumulus stratiformis lacunosus i plomalls de les canyes no gaire grans.


D'altre banda, les temperatures màximes registrades ahir diumenge al Baix Empordà, van experimentar lleugeres variacions a l'alça o a la baixa segons el lloc., per exemple, a Castell d'Aro la màxima va ser 0,7ºC més alta que la del dia abans, però a Torroella de Montgrí la màxima va baixar 0,3ºC.
En aquest sentit, els 18,0ºC de Calonge van ser la màxima més alta del dia, en canvi, la màxima més baixa foren els 14,8ºC de Palamós-Club Nàutic CB.
Pel cantó de les mínimes, veiem com aquestes van ser més altes a la major part d'estacions., per exemple, a Castell d'Aro la mínima va pujar 1,7ºC més que el dia abans i a La Tallada d'Empordà va pujar 0,7ºC., per contra, a Palamós va baixar 0,2ºC.
Els 4,4ºC de Monells foren la mínima més freda i els 9,3ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir diumenge 6 de desembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 17,4ºC (5,0ºC)., Castell d'Aro 16,9ºC (8,2ºC)., Monells 16,2ºC (4,4ºC)., La Tallada d'Empordà 15,8ºC (5,4ºC)., Torroella de Montgrí 15,4ºC (6,0ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir diumenge 6 de desembre del 2015 a Palamós., temperatura màxima 15,2ºC, mínima 8,9ºC. Vent: fins les 12:00h vent de direcció NO, a 2/5 km/h de mitjana o calma., a partir de llavors vent del E i NE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 17:00h vent del S i SSE, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de les 19:00h vent del ONO, a 2 km/h de mitjana o calma. Ratxa màxima de vent 13 km/h NE. Estat de la mar amb mar arrissada, lleugera mar de fons del SE., mar endins hi havia marejol (onatge sig. de 0,35 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 0,23 metres a les 18.00h). Pressió atmosfèrica màxima 1032hPa, mínima 1030hPa. Humitat relativa màxima 98%, mínima 88%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Altocúmuls apareguts durant la tarda dominical.


Núvols baixos i bonica escletxa de llum observada el passat dissabte a la tarda. 


En relació al temps que ens va acompanyar el passat dissabte 5 de desembre, tal com es preveia, a Palamós hi va haver una preeminència quasi absoluta dels núvols baixos, però amb alguna petita llicència.
Degut a l'obertura de petites clarianes al migdia/primeres hores de la tarda, es va poder gaudir amb un espectacle efímer en forma de raigs crepusculars com els que podeu veure a la foto superior i a la de més avall.
Aquestes tímides clarianes no van anar a més, sinó tot el contrari, ja que els núvols baixos van cobrir el cel amb entre 7/8 i 8/8 Cu, Sc i St al llarg de tot el dia, a més, al matí i a la tarda es va escapar algun plugim inapreciable, gràcies a la presència d'aire fred en altura i a un lleuger flux de component marítima que van poder fer crèixer alguns cúmuls.
Tot i que a l'estació situada en el centre del nucli antic no es va arribar als 0,2 mm, a La Fosca es van recollir uns espectaculars 0,4 mm i al Club Nàutic CB van registrar 0,2 mm...sense comentaris.

Juntament amb els núvols baixos i els plugims, l'altre aspecte destacat de la jornada fou el poc onatge que hi va haver, amb una mar plana que es trobava més baixa del normal degut a les altes pressions.  


Mar plana i força baixa degut a les altes pressions del passat dissabte, amb alguns kayaks. 


Pel que fa a les temperatures màximes que tingueren lloc el passat dissabte al Baix Empordà, aquestes van descendir 1ºC de mitjana cap a l'interior, malgrat tot, a la costa van pujar lleugerament., per exemple, a Palamós la màxima va ser 0,5ºC més càlida que la del dia anterior i a Castell d'Aro va pujar 0,1ºC.
Els 16,9ºC de La Bisbal d'Empordà foren la màxima més alta, en canvi, els 14,1ºC de Calonge-Mas Pallí van ser la màxima més curta.
Per la banda de les mínimes, aquestes van pujar entre 1 i 2ºC degut al cel ennuvolat que propicià el pas d'un front molt desgastat durant la matinada.
Els 4,0ºC de Monells van ser la mínima més freda i els 12,3ºC de Calonge-Mas Pallí foren la mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dissabte 5 de desembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 16,9ºC (5,1ºC)., Monells 16,3ºC (4,0ºC)., Castell d'Aro 16,2ºC (6,5ºC)., Torroella de Montgrí 15,7ºC (6,0ºC)., La Tallada d'Empordà 15,4ºC (4,7ºC).

Altres dades meteorològiques del passat dissabte 5 de desembre del 2015 a Palamós., temperatura màxima 15,6ºC, mínima 9,1ºC. Vent: fins les 12:00h vent de direcció NO, a 2/5 km/h de mitjana o calma., a partir de llavors vent de component OSO, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de les 14:00h vent del E i ESE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h vent del S i SSE, a 2 km/h o calma., a partir de les 19:00h vent del ONO, a 2 km/h de mitjana o calma. Ratxa màxima de vent 13 km/h E. Estat de la mar amb mar plana o arrissada., mar endins hi havia marejol (onatge sig. de 0,23 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 0,23 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1034hPa, mínima 1031hPa. Humitat relativa màxima 94%, mínima 84%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


2 fotos més del passat dissabte, amb núvols baixos i mar plana