Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 18 de desembre del 2015

Previsió per la Christmas Race i dades d'ahir dijous

Mapa sinòptic previst per demà dissabte a les 13:00h. Veiem com hi ha un tàlveg d'aire fred a l'oest de la península i una dorsal anticiclònica afectant la nostre àrea.


El temps que cal esperar en l'edició número 40 de la regata Gaes-Christmas Race (del 18 al 22 de desembre), estarà monopolitzat per les altes pressions, la qual cosa serà garantia d'un temps estable i majoritàriament assolellat, tot i l'aparició de núvols baixos o boirines que seran especialment abundants a primeres hores del dia. Amb tot això, també comprobarem com el cel es veurà enterbolit per l'arribada d'una intrusió de pols sahariana que acompanya el vent de component sud que bufarà en altura.
Les temperatures, sobretot les màximes, es mantindran més altes del que seria d'esperar en aquesta època de l'any, gràcies a l'advecció d'una important massa d'aire subtropical provinent del nord d'Àfrica, amb isotermes d'entre 10/12ºC a 1500 metres d'altura.

Pel que fa al vent (el meteor més important pel normal desenvolupament de les proves), es preveu que avui divendres sigui car de veure. Segons el model numèric GFS, per avui es preveu vent molt feble de component nord o vent en calma, no obstant, en les següents jornades de competició sembla que el vent farà acte de presència.
L'acostament d'un sistema frontal, associat a un tàlveg d'aire fred que es despenjarà entre les Açores i l'oest de la península (vegeu mapa superior), podria facilitar que el vent de garbí bufés de manera feble durant demà dissabte i el proper diumenge, sobretot a partir del migdia.

Com sempre a més de tres dies vista les previsions, sobretot en relació al vent, poden variar sensiblement, malgrat tot, els mapes actuals ens assenyalen que de cares al dilluns al matí hi podria haver aire de tramuntana o vent calma. Pel que fa al darrer dia de competició (Medal Races), el vent de garbí podria bufar de forma moderada a partir del migdia.

Previsió de Windfinder basada en el model GFS








Pel que fa al temps passat, ahir dijous 17 de desembre, les altes pressions es van encarregar de deixar-nos un altre dia sense gaires novetats meteorològiques.
Així mateix, s'ha de destacar que la nuvolositat va ser molt més espessa que el dia anterior, degut a la formació de núvols baixos, els quals van arribar a tapar el sol durant molts moments. Aquests núvols baixos s'uniren als abundants núvols alts que altre vegada enterboliren el cel.
Juntament amb aquesta nuvolositat més remarcable, també s'hi ha d'afegir la presència de boirines i fum de les cremes agrícoles que reduïren la visibilitat del paisatge.
Un dels efectes d'aquest augment de la nuvolositat va ser la baixada de temperatures experimentada pels termòmetres, amb màximes més baixes cap a l'interior de la comarca, però aquests núvols tingueren un efecte contrari en les mínimes, ja que aquestes pujaren.

D'altre banda, si analitzem detingudament les temperatures màximes registrades ahir dijous 17 de desembre al Baix Empordà, veiem com van baixar entre 1 i 3ºC, en comparació amb les dades del dia anterior, malgrat tot, a Palamós la màxima només fou una dècima més baixa.
Els 19,3ºC de La Bisbal d'Empordà va ser la màxima més alta del dia, en canvi, la màxima més baixa foren els 15,8ºC de Palamós-Club Nàutic CB.
En relació a les mínimes, veiem com aquestes pujaren entre 1 i 2 graus degut a la presència de núvols.
En aquest sentit, els 3,7ºC de Monells van ser la mínima més freda, en canvi, els 11,9ºC de Calonge-Mas Pallí es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dijous 17 de desembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 19,3ºC (4,1ºC)., Monells 17,6ºC (3,7ºC)., Torroella de Montgrí 17,4ºC (5,2ºC)., Castell d'Aro 17,4ºC (5,6ºC)., La Tallada d'Empordà 17,2ºC (4,4ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dijous 17 de desembre del 2015 a Palamós., temperatura màxima 16,1ºC, mínima 9,8ºC. Estat del cel: de bon matí i al vespre boirines., durant el matí es van veure 3/8 Ci, Cs i esteles d'avions, a més de 5/8 Sc i St., a la tarda es va mantenir un tel de núvols alts 7/8 Ci, Cs i esteles d'avions, a més de 3/8 Sc i St, amb estrats orogràfics o boira al cim del Puig Cargol. Vent: fins les 11:00h va bufar vent del NO i ONO, a 2/5 km/h de mitjana o hi va haver vent en calma., a partir d'aleshores va bufar vent de direcció SE, SSE i S, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h vent del NO i NNO, a 2 km/h de mitjana o vent en calma. Ratxa màxima de vent 15 km/h S. Estat de la mar amb mar plana o arrissada a primeres i darreres hores del dia., al centre de la jornada un xic de marejol., mar endins hi havia marejol (onatge sig. de 0,23 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 0,35 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1029hPa, mínima 1026hPa. Humitat relativa màxima 96%, mínima 82%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)