Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 8 de desembre del 2015

7 de desembre: més anticicló, però amb cel ennuvolat i quatre gotes

Cel amenaçador, el terra moll i gent desafiant la dèbil pluja d'ahir dilluns a les 13:28h. Font: càmera web de Sant Antoni de Calonge.


Ahir dilluns 7 de desembre, a Palamós es va repetir la mateixa jugada que vàrem tenir el passat dissabte. Tot i les altes pressions de fins a 1032hPa que assenyalaren els nostres baròmetres, el primer dia de la setmana va estar marcat per un temps ennuvolat i per la caiguda de plugims dispersos, però aquesta vegada, a diferència de l'últim cop, encara es va poder comptabilitzar algun litre.
El creixement de cúmuls força desenvolupats, gràcies a l'embossament d'aire fred que va quedar estancat entre el golf de Lleó i Ligúria, va generar algunes febles precipitacions en forma de plugim, entre el migdia/primeres hores de la tarda.
A l'estació situada en el centre del nucli antic de Palamós es recolliren 1,8 mm, però a La Fosca encara hi va ploure menys, amb només 0,6 mm registrats.
Aquestes precipitacions van ser anecdòtiques a tota la meitat nord de la comarca, amb 0,2 mm a La Bisbal d'Empordà, 0,2 mm a La Tallada d'Empordà o 0,2 mm a Monells. En canvi, a la meitat sud es van acumular alguns litres, amb 7,2 mm a Castell d'Aro, 5,2 mm a Palafrugell, 4,0 mm a Sant Feliu de Guíxols i 2,0 mm a Calonge. Dades de Meteocat i Meteoclimatic


Mapa de temperatures i geopotencial a 500hPa d'ahir dilluns. Veiem un embossament d'aire fred en altura (cercle discontinu verd) al davant de la Costa Brava, el qual arribava a valors de -24ºC en el seu centre.


D'altre banda, les temperatures màximes registrades ahir dilluns al Baix Empordà van ser més baixes, amb major o menor mesura, a totes les estacions. Degut als núvols i als plugims, a Castell d'Aro la màxima va ser 1,9ºC més baixa que la del dia anterior, però a Monells només va baixar 0,2ºC. Per dur la contrària, a Palamós la màxima va ser 0,1ºC més elevada que la del diumenge.
Les màximes van oscil·lar entre els 16,4ºC de Les Olives, com a màxima més alta, i els 14,5ºC de Palafrugell, com a màxima més baixa.
Pel cantó de les mínimes, veiem com aquestes van descendir de forma general, però amb algunes excepcions., per exemple, a Castell d'Aro la mínima va ser 1,9ºC més baixa que la del dia anterior, però a Monells només va baixar 0,6ºC. Per contra, a La Tallada d'Empordà la mínima va pujar 0,8ºC i a Palamós va pujar 0,4ºC.
Els 3,8ºC de Monells foren la mínima més freda i els 10,0ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dilluns 7 de desembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 16,2ºC (4,7ºC)., Monells 16,0ºC (3,8ºC)., La Tallada d'Empordà 15,3ºC (6,2ºC)., Castell d'Aro 15,0ºC (6,5ºC)., Torroella de Montgrí 14,9ºC (5,6ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dilluns 7 de desembre del 2015 a Palamós., temperatura màxima 15,4ºC, mínima 9,3ºC. Estat del cel ennuvolat., al matí es van observar entre 7/8 i 8/8 Cu, Sc i St, juntament amb boirines., al migdia/primeres hores de la tarda caiguda de plugims, però amb el pas de les hores s'obriren clarianes, amb 3/8 Ac i entre 5/8 i 7/8 Cu, Sc i St, amb boirines. Vent: fins les 10:00h va bufar vent del NO, a 2 km/h de mitjana o hi va haver calma., a partir d'aleshores va entrar vent de component S i E, a 5/10 km/h de mitjana. Ratxa màxima 23 km/h S. Estat de la mar amb mar arrissada o un xic de marejol, mar de fons de llevant., mar endins hi havia marejol o maror (onatge sig. de 0,35 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 0,59 metres a les 17:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1032hPa, mínima 1029hPa. Humitat relativa màxima 98%, mínima 89%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)