Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 27 de desembre del 2015

26 de desembre: minves, sol i garbí

El temps assolellat d'ahir dissabte, amb el fenomen de les minves a Sa Tamardia. Foto mostrada a l'Espai del Temps de TV3 (minut 15:48).  


Ahir dissabte 26 de desembre, dia de Sant Esteve, l'anticicló ens va deixar poques novetats en la situació meteorològica, amb un temps assolellat i moltes màximes de 18ºC al prelitoral de Girona.
Una vegada més, les altes pressions van provocar que el nivell del mar es posicionés més baix del que seria normal, deixant al descobert una capa d'algues que haurien d'estar cobertes per l'aigua.
Cal remarcar que aquestes fotografies realitzades ahir al migdia a la zona de Sa Tamardia, a part de les minves, també  ens mostren una mar molt tranquil·la, no obstant, la situació marítima no era tan plàcida com es podria pensar.
Exceptuant les cales arrecerades de l'onatge aixecat pel vent de garbí, com és el cas de Sa Tamardia o la veïna Platja de la Fosca, l'estat de la mar es va presentar una mica alterat per culpa d'aquest vent del SSO.
Tot i que fins les 10:00h hi havia hagut vent del NO a 2 km/h de mitjana o vent en calma, a partir de les 10:00h va entrar vent de garbí, a uns 10 km/h de mitjana. Una jornada més es va comprobar com el vent del SSO bufava de manera persistent durant la resta del dia, sobretot a partir de les 13:00h, ja que la seva intensitat va pujar fins a 15 km/h de mitjana i va registrar-se una ratxa màxima de 39 km/h a La Fosca o 35 km/h al centre del nucli antic. Com és normal, aquesta situació va deixar marejol a partir del migdia i, fins i tot, un xic de maror a la tarda, amb ones de 0,5 metres, a més, la badia palamosina va tornar a ser un pol d'atracció pels practicants de kitesurf.
A partir de les 21:00h la velocitat del vent va disminuir fins a 10 km/h de mitjana i durant la passada matinada ha arribat a desaparèixer.

En un altre ordre de coses, a part de l'ambient assolellat que hi va haver, les minves i el vent de garbí, l'altre protagonista destacat del dia d'ahir va arribar cap a les set de la tarda amb l'aparició de la lluna plena. Malauradament, després de la posta de sol hi va haver un augment molt important dels núvols baixos empesos pel vent de garbí, amb la qual cosa, la lluna plena va quedar oculta gairebé tot el vespre, sobretot quan es trobava més baixa. Tot i això, encara vaig poder captar aquesta curiosa imatge, on es pot dubtar si qui il·lumina més és el fanal o la lluna plena...




Algues exposades al sol per culpa del fenomen de les minves aparegut ahir dissabte. Foto mostrada a l'Espai del Temps de TV3.  


Pel que fa a les temperatures màximes registrades ahir dissabte 26 de desembre al Baix Empordà, es va poder constatar com aquestes van ascendir entre 2 i 3ºC cap a l'interior, però a la costa es van mantenir estables, en comparació amb les dades assolides el dia abans.
Els valors van oscil·lar entre els 19,3ºC de La Bisbal d'Empordà, com a màxima més alta, i els 14,7ºC de Palafrugell o de Calonge-Mas Pallí, com a màximes més baixes.
Les mínimes, per la seva banda, van pujar entre 1 i 2ºC respecte el dia anterior. Els 1,7ºC de Monells van ser la mínima més freda i els 11,1ºC de Calonge-Mas Pallí foren la mínima més alta. Dades de Meteocat i Meteoclimatic

Màximes registrades ahir dissabte 26 de desembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 19,3ºC (2,6ºC)., La Tallada d'Empordà 17,8ºC (2,1ºC)., Monells 17,3ºC (1,7ºC)., Castell d'Aro 16,7ºC (4,5ºC)., Torroella de Montgrí 16,1ºC (3,9ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dissabte 26 de desembre del 2015 a Palamós., temperatura màxima 14,8ºC, mínima 8,9ºC. Estat del cel dominat pel sol, però al matí aparició d'entre 2/8 i 3/8 Ci., a la tarda, coincidint amb la posta de sol, es van observar 2/8 Sc i St., al vespre van augmentar notablement els núvols baixos. Estat de la mar amb marejol al matí i al migdia, amb mar de fons del SE al matí i mar de vent a partir del migdia., a la tarda un xic de maror (ones de 0,5 metres)., mar endins també hi havia marejol o maror (onatge sig. de 0,47 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,35 metres a les 13:00h i de 0,59 metres a les 19:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1033hPa, mínima 1031hPa. Humitat relativa màxima 97%, mínima 84%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


2 fotos més d'ahir dissabte al migdia, amb cel serè i minves a Sa Tamardia