Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 1 de setembre del 2017

Dimecres 30 d'agost: garbí a 56 km/h i la temperatura màxima comença a desinflar-se

El vent de garbí va aixecar un fort onatge a la badia de Palamós, el passat dimecres 29 d'agost.

L'acostament del sistema frontal que ens va creuar ahir dijous, va reforçar de forma important el vent de garbí o llebeig a la badia de Palamós el passat dimecres 30 d'agost, especialment a partir del migdia.
El vent de component sud o sud-oest va vestir el mar amb nombrosos blancalls i unes onades que arribaren al metre d'alçada. Tal com veieu a les imatges, els cops de mar impactaven amb força contra els esculls de la Punta del Molí i contra l'espigó de la platja Gran de Palamós, la qual cosa va obligar a posar una altre vegada la bandera groga de precaució al bany.
El vent va assolir una velocitat mitjana propera als 25 km/h en el seu punt àlgid, amb ratxes més fortes que assoliren 56 km/h a La Fosca o 50 km/h al centre del barri vell. Altres ratxes màximes de vent de garbí foren els 53 km/h de Verges o els 45 km/h de Palafrugell i de Bellcaire d'Empordà.

Així mateix, aquesta ventada, a part d'anunciar-nos un canvi de temps pel dia següent, també va anar acompanyada per una primera desinflada del mercuri.
Degut a la presència d'intervals nuvolosos, majoritàriament formats per altocúmuls que també indicaven el canvi de temps, i l'inici de l'enretirada de la bombolla d'aire càlid, amb l'entrada d'isotermes de 17ºC a 850 hPa, la temperatura màxima va devallar 3,0ºC a Palamós. Aquesta petita baixada de temperatura també es va produir a l'interior, però ho van notar més els termòmetres que no pas les persones. En aquest sentit cal tenir present que el dia anterior hi havien hagut uns valors molt elevats.

El tràngol aixecat per la garbinada del passat dimecres 30 d'agost, va fer hissar la bandera groga de precaució al bany a la dreta de l'espigó de la platja Gran de Palamós.

Més dades meteorològiques del passat dimecres 30 d'agost del 2017 a Palamós., temperatura màxima 26,3ºC, mínima 23,1ºC. Estat del cel: a primeres hores del dia hi havien núvols abundants, amb 6/8 o 8/8 Ac, Cu, Sc i St, roina inapreciable acompanyada de fang., matí amb intervals nuvolosos i clarianes, entre 3/8 i 5/8 Ci, Ac i 2/8 o 3/8 Sc, alguns lenticulars., al migdia i primeres hores de la tarda temps assolellat, amb 1/8 o 3/8 Ac i Sc., al llarg de la tarda progressiu augment dels núvols, amb 3/8 o 5/8 Ac.
Vent: fins les 09:00h hi va haver vent del O, OSO i SO, a 2/5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors vent del SO, S i SSO, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de les 11:00h vent del SO, S i SSO, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de les 13:30h vent del S, SSO i SO, a 20/25 km/h de mitjana., a partir de les 20:00h vent del S, SSO i SO, a 15/20 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 50 km/h S (56 km/h a La Fosca).
Estat de la mar amb marejol al matí i maror a partir del migdia, molts blancalls., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,94 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,82 metres a les 12:00h i de 1,17 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 1,95 metres a les 17:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1014hPa, mínima 1012hPa. Humitat relativa màxima 86%, mínima 53%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Onada impactant contra l'espigó de la platja Gran de Palamós, el passat dimecres 30 d'agost al migdia. La garbinada va aixecar maror a la badia palamosina, amb nombrosos blancalls.

El vent de garbí va aixecar un bon tràngol, amb nombrosos blancalls i onades prou grans impactant contra els esculls. En aquest cas veiem l'escull de sa Galera, a la Punta del Molí.

En un altre ordre de coses, si analitzem les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dimecres 30 d'agost al Baix Empordà, es veu com aquestes van baixar amb més o menys força a totes les poblacions.
Per exemple, a Monells la màxima va baixar 3,6ºC respecte el dimarts, a Castell d'Aro baixà 3,2ºC i a Torroella de Montgrí descendí 2,2ºC.
A Palamós va descendir 3,0ºC.
En aquest sentit, els 34,7ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 26,3ºC de Palamós van ser la màxima més baixa.

En relació a les temperatures mínimes, s'observa com aquestes van variar molt poc respecte el dia anterior i, a més, també experimentaren comportaments diferents segons l'indret.
A La Tallada d'Empordà la mínima va baixar 1,7ºC respecte el dia anterior i a Castell d'Aro baixà 0,8ºC, per contra, a Torroella de Montgrí ascendí 0,3ºC i a Palamós la mínima fou 0,2ºC més alta que la del dimarts.
Els 17,3ºC que hi van haver a La Tallada d'Empordà van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 23,2ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dimecres 30 d'agost al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Torroella de Montgrí 34,0ºC (18,6ºC)., Monells 33,8ºC (18,4ºC)., La Bisbal d'Empordà 33,6ºC (18,8ºC)., La Tallada d'Empordà 33,4ºC (17,3ºC)., Castell d'Aro 31,2ºC (19,6ºC).

Onada impactant contra l'espigó de la platja Gran de Palamós, el passat dimecres 30 d'agost al migdia. La garbinada va aixecar maror a la badia palamosina, amb nombrosos blancalls.