Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 19 de setembre del 2017

Dissabte 16 de setembre: vespre tempestuós i mínima de només 7 ºC a l'interior

Cel molt amenaçador sobre Palamós, el passat dissabte 16 de setembre al vespre.

Tal com es preveia, la inestabilitat atmosfèrica es va mantenir amb força el passat dissabte 16 de setembre. Aquesta inestabilitat atmosfèrica va venir precedida per una matinada molt freda a l'interior del Baix Empordà, ja que la temperatura mínima va devallar fins a 7,0 ºC a Monells o 7,3 ºC a La Bisbal d'Empordà, uns registres més propis de finals de tardor. A Palamós l'ambient també va ser fred per l'època de l'any durant la matinada i primeres hores del matí, després d'haver assolit una mínima de 11,7 ºC al centre del barri vell o de 10,6 ºC a La Fosca.
El descens acusat del mercuri fou degut a l'entrada d'aire fred experimentada el dia anterior (amb isotermes de 6 ºC a 850 hPa), a un nit/matinada asserenada i a un encalmament del vent.  

En un altre ordre de coses, el pas d'un profund solc d'aire fred en altura, amb isotermes de -22/-23 ºC a 500 hPa, i la presència d'una convergència de vents, amb un lleuger flux de component est en superfície durant la tarda, van ser els detonants perfectes per fer crèixer potents núvols de desenvolupament vertical.
Tot i que durant el matí i el migdia ja havien començat a aparèixer els primers cúmuls, aquests no van anar a més. No obstant això, amb l'arribada de la tarda s'observà el creixement de Cumulonimbus sobre el mar que descarregaven boniques cortines de pluja, a més, mirant cap a l'interior i al nord de la comarca, també es veia un cel molt amenaçador que hi descarregava forts ruixats, a tenor de les dades recollides en diferentes poblacions d'aquella àrea.

Quan semblava que les precipitacions ens volien esquivar per totes bandes, amb l'arribada del vespre ens va creuar una tempesta que viatjà de ponent a llevant amb molta celeritat. A Palamós va caure un ruixat intens entre les vuit i quarts de nou del vespre, amb un total de 5,4 mm al centre del barri vell i 5,0 mm a La Fosca.

Altres dades de precipitació caiguda al Baix Empordà, el passat dissabte 16 de setembre, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Torroella de Montgrí 27,8 mm., La Bisbal d'Empordà 22,1 mm., La Tallada d'Empordà 19,0 mm., Verges 18,4 mm., Bellcaire d'Empordà 17,2 mm., Monells 16,4 mm., Les Olives 10,4 mm., Palafrugell 8,2 mm., Calonge 3,8 mm., Castell d'Aro 1,3 mm.

Llamp caient al mar la tarda del passat dissabte 16 de setembre.

Imatge composada dels radars meteorològics del passat dissabte 16 de setembre a les 20:18h. Veiem el pas d'una tempesta sobre Palamós.  

Més dades meteorològiques del passat dissabte 16 de setembre del 2017 a Palamós., temperatura màxima 20,2ºC, mínima 11,7ºC. Estat del cel: al matí/migdia hi van haver núvols i clarianes, amb entre 2/8 i 6/8 Cu, Sc i St., a la tarda cel ennuvolat, amb entre 6/8 i 8/8 Cb, Cu, Sc i St, ruixat fort al vespre, observació d'aparat elèctric, amb especial incidència mar endins.
Vent: fins les 06:30h hi va haver vent del NO, O i ONO, a 2 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors vent del N i NNO, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 13:30h vent de component ENE, E, ESE i SE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 19:00h vent del N, NNO, NO i NNE, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de les 22:00h vent del N i NNO, a 5 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 37 km/h NO.
Estat de la mar amb mar arrissada al matí i marejol a la tarda., mar endins hi havia de forta maror a maror (onatge sig. de 1,64 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 1,76 metres a les 12:00h, i de 0,59 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 3,36 metres a les 04:00h, davant del cap de Begur.
Pressió atmosfèrica màxima 1016hPa, mínima 1012hPa. Humitat relativa màxima 89%, mínima 55%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Cel de grop observat el passat dissabte 16 de setembre mirant cap al nord-est de la comarca.

Cortines de precipitació sobre el mar el passat dissabte 16 de setembre a la tarda.


Mapa de llamps del passat dissabte 16 de setembre. S'observa aparat elèctric al voltant de Palamós, amb més incidència a sobre el mar. 

Imatge composada dels radars meteorològics del passat dissabte 16 de setembre a les 20:24h. S'observa el pas d'un nucli de tempesta per sobre de Palamós. 

Així mateix, les temperatures màximes assolides el passat dissabte 16 de setembre al Baix Empordà, van pujar de forma més o menys destacada respecte el dia abans, degut a l'obertura de clarianes al matí/migdia.
Per exemple, a Monells la màxima va pujar 3,9ºC respecte el dia anterior, a La Tallada d'Empordà pujà 3,2ºC i a Castell d'Aro ascendí 2,8ºC.
A Palamós només va ascendir 1,8ºC.
En aquest sentit, els 22,2ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 19,8ºC de Sant Feliu de Guíxols van ser la màxima més baixa.

Finalment, si ens fixem en les temperatures mínimes, es veu com aquestes van baixar a totes les estacions meteorològiques sense excepció, respecte el dia anterior.
A La Bisbal d'Empordà la mínima va baixar 2,8ºC respecte el divendres, a Castell d'Aro descendí 2,5ºC i a La Tallada d'Empordà va descendir 2,1ºC.
A Palamós la mínima tan sols baixà 0,7ºC respecte el dia abans.
Els 7,0ºC que hi van haver a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 11,7ºC de Palamós es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dissabte 16 de setembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 21,4ºC (7,3ºC)., Castell d'Aro 21,4ºC (8,6ºC)., Monells 21,3ºC (7,0ºC)., Torroella de Montgrí 21,2ºC (8,6ºC)., La Tallada d'Empordà 21,2ºC (8,2ºC).

3 fotos més del cel amenaçador que vàrem tenir el passat dissabte 16 de setembre a la tarda