Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 8 de setembre del 2017

Sortida de sol encisadora, tempesta de matinada i previsió de temps de tardor

La sortida de sol d'ahir dijous 7 de setembre no va deixar indiferent a ningú que l'observà. 

Tal com es preveia, les precipitacions encetades el dia anterior, es van reproduir durant la matinada d'ahir dijous 7 de setembre. El pas d'un solc d'aire fred, amb isotermes de -13ºC a 500 hPa, i l'aire càlid i humit del mar, es van combinar per generar una línia de tempestes que va anar creuant la costa del Maresme i el sud del Baix Empordà, de sud-oest a nord-est.
Un d'aquests ruixats tempestuosos finalment va arribar fins a la nostre vila, al voltant de les quatre de la matinada, i deixà precipitacions un xic intenses, però poc duradores, en forma de ruixats. En total, al centre del barri vell de Palamós es van recollir 5,2 mm.
Aquestes pluges es van concentrar al sud de la comarca, amb 12,0 mm a Sant Feliu de Guíxols, 9,2 mm a Calonge o 7,7 mm a Castell d'Aro.

Imatge composada dels radars meteorològics d'ahir dijous 7 de setembre a les 04:06h. S'observen dos nuclis de tempesta al sud del Baix Empordà. 

Mapa de llamps d'ahir dijous 7 de setembre. S'observa una mica d'aparat elèctric a Palamós i al sud del Baix Empordà.

Després de les pluges d'ahir dijous, sembla que avui divendres tindrem una pausa en forma de temps més tranquil, tot i la presència d'alguns núvols baixos, però cal anar amb compte, ja que aquesta relativa calma ha de canviar de forma dràstica demà dissabte.
Per la jornada de demà es preveu un canvi brusc i important en la situació meteorològica. L'enretirada de l'anticicló de les Açores cap a l'oest i el seu posicionament allargassat de nord a sud, permetrà l'establiment d'una circulació meridiana, amb el pas del corrent en jet per sobre de la península. Això facilitarà l'entrada d'una massa d'aire fred polar molt potent, amb isotermes que entre dissabte i diumenge poden devallar fins als -20/-22ºC a 500 hPa i fins a 8ºC a 850 hPa. Aquest aire fred, a part de fer baixar la temperatura de forma clara, també anirà acompanyat per una àrea de baixa pressió que encara facilitarà més l'ascens de l'aire càlid i humit del Mediterrani.

Es preveu que poguem tenir un dissabte amb nuvolositat molt abundant i precipitacions en forma de pluja pausada, acompanyada per estones de ruixats una mica intensos. En total, els mapes actuals insinuen que poden caure de 10 a 20 mm a Palamós i a la nostre comarca., de totes maneres, no es descarta que pugui ploure més en alguns punts, amb la qual cosa es recomana vigilar els indrets susceptibles de patir acumulacions d'aigua. En aquest sentit, la clau de tot plegat la tindrà el vent de tramuntana que entrarà a partir del migdia, el qual podrà bufar fluixet, amb algun cop moderat en el nostre sector costaner.
Com sempre, cal recordar que la tramuntana sol esguerrar les possibilitats de veure pluja generosa. També cal remarcar el fet que al Pirineu hi podrà nevar per sobre dels 2000 metres, amb ambient quasi hivernal que arribarà a les valls.

Aquest canvi de temps no serà flor d'un dia i podria ser l'estocada final de l'estiu, ja que en dies posteriors no es preveu cap pujada destacada de temperatures i, fins i tot, encara podria fer més fresca a partir a partir del 15 de setembre.

Mapa de precipitació prevista pels propers tres dies. Es preveu que aquesta pugui ser en forma de neu al Pirineu...podem acomiadar l'estiu?

La sortida de sol d'ahir dijous 7 de setembre no va deixar indiferent a ningú que l'observà. 

Més dades meteorològiques d'ahir dijous 7 de setembre del 2017 a Palamós., temperatura màxima 24,3ºC, mínima 18,1ºC. Estat del cel: de matinada 8/8 Cb, ruixats, llamps i trons., a primeres hores del matí entre 3/8 i 5/8 Ac, Cu i Sc., al llarg del matí/migdia temps assolellat, amb entre 1/8 i 4/8 Cu, Sc i St., a la tarda progressiu augment dels núvols baixos, amb entre 4/8 i 7/8 Cu, Sc i St.
Vent: fins les 05:00h hi va haver vent del N, NNO, NO i ONO, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de llavors vent de direcció variable, a 2/5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de les 08:00h vent de component N, NNO i NO, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 13:00h vent del E, ESE i SE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h vent del SSE, S i SSO, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de les 21:00h vent del SO, OSO, O i ONO, a 2/5 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 27 km/h N.
Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia de maror a forta maror (onatge sig. de 0,7 metres a les 07:00h davant del cap de Begur, de 2,34 metres a les 12:00h i de 2,23 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 4,77 metres a les 09:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1018hPa, mínima 1014hPa. Humitat relativa màxima 82 %, mínima 47 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

La sortida de sol d'ahir dijous 7 de setembre no va deixar indiferent a ningú que l'observà. 

La sortida de sol d'ahir dijous 7 de setembre no va deixar indiferent a ningú que l'observà. 

Si fem un repàs a les temperatures màximes registrades ahir dijous 7 de setembre al Baix Empordà, es veu com aquestes van experimentar comportaments diferents segons l'estació meteorològica que mirem.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la temperatura màxima va pujar 1,1ºC respecte el dia anterior i a Monells pujà 1,0ºC, per contra, a Castell d'Aro va baixar 2,0ºC i a Torroella de Montgrí baixà 0,9ºC.
A Palamós la temperatura màxima va descendir 1,4ºC respecte el dia abans.
En aquest sentit, els 28,7ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 23,8ºC de Sant Feliu de Guíxols van ser la màxima més baixa.

Si ens fixem en les temperatures mínimes, es veu com aquestes van baixar amb més o menys empenta a totes les poblacions i, en alguns casos, aquestes van tenir lloc al vespre.
A Castell d'Aro la mínima va baixar 5,1ºC respecte el dimecres, a Torroella de Montgrí descendí 4,3ºC i a La Bisbal d'Empordà va descendir 2,4ºC.
A Palamós la mínima va baixar 3,9ºC.
Els 14,9ºC que hi van haver a Torroella de Montgrí foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 19,2ºC de Verges es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dijous 7 de setembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 28,3ºC (16,6ºC)., Monells 27,9ºC (16,0ºC)., La Tallada d'Empordà 27,1ºC (16,7ºC)., Torroella de Montgrí 26,9ºC (14,9ºC)., Castell d'Aro 25,8ºC (14,9ºC).

Recull fotogràfic realitzat ahir dijous a primeres hores del matí, amb restes de núvols i raigs crepusculars