Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 17 de febrer del 2018

Dijous 15 de febrer: la fred queda enrera, amb màximes de 20 ºC i absència de vent

La boirina que es veia mirant cap a Platja d'Aro va enterbolir la visió del camp de regates de la Palamós Optimist Trophy, el passat dijous 15 de febrer.

L'ascens de les temperatures experimentat durant aquesta setmana va fer un altre pas de gegant el passat dijous 15 de febrer.
La massa d'aire fred que va entrar la setmana anterior, es va donar de baixa completament, degut a l'arribada d'una nova massa d'aire molt més temperat procedent del Mediterrani. A uns 850 hPa ens van visitar isotermes prou altes, amb registres de 6 a 8 ºC, aquest fet, unit a l'ambient assolellat, va disparar el mercuri a la comarca baix-empordanesa.
A l'interior, els termòmetres enregistaren una temperatura màxima que en alguns casos s'enfilà fins als 20 ºC. Com a exemple d'això trobem els 20,1 ºC de Les Olives, els 19,9 ºC de Sobrestany o els 19,6 ºC de La Bisbal d'Empordà.
A Palamós, la proximitat amb l'aire fred del mar va frenar la temperatura, però tot i així es van anotar 14,3 ºC de màxima, un valor molt més elevat que els 10 o 12 ºC de dies enrera, a més, allà on hi tocava el sol la sensació era primaveral.
Cal remarcar que la pujada de la temperatura també es va notar de nit i matinada. La temperatura mínima va ascendir uns 4 ºC de mitjana a totes les poblacions de la comarca, amb la qual cosa ja no hi van haver gelades., el registre més fred foren els 1,4 ºC de Monells.


Vídeo de la primera jornada de competició de la regata Palamós Optimist Trophy.

D'altre banda, la calma anticiclònica va provocar que el vent brillés per la seva absència durant les primeres hores de la primera jornada de competició de l'espectacular regata Palamós Optimist Trophy. Per sort, a partir de quarts de quatre de la tarda el vent de garbí va fer acte de presència al camp de regates, a uns 5 nusos de mitjana, la qual cosa va facilitar que es pogués fer una màniga per cada un dels cinc grups participants. Podeu veure un resum del primer dia de competició al següent enllaç de Ràdio Palamós

Temps assolellat i boirina al fons de la imatge, mirant cap a Roques Planes, el passat dijous 15 de febrer a primeres hores de la tarda.

Més dades meteorològiques del passat dijous 15 de febrer del 2018 a Palamós., temperatura màxima 14,3ºC, mínima 6,7ºC. Estat del cel dominat pel sol., al matí s'observaren alguns núvols prims, amb de 3/8 a 4/8 Ci, Cs, Ac i As, a estones hi hagué cel amb cabretes., a partir del migdia cel serè., a la posta de sol s'observaren de 0/8 a 2/8 Ci i Ac, juntament amb 1/8 Sc i St., mala visibilitat del paisatge mirant cap al sud-oest i oest, degut a la presència de bromes o boirines.
Vent: fins les 10:00h hi va haver vent en calma o vent del NNO, NO i O, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent de direcció E, SE i S, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de les 14:00h vent del SO, S i SSO, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 20:00h vent de direcció NO, O i SO, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de les 22:30h vent en calma.
Ratxa màxima de vent 16 km/h SO.
Estat de la mar amb marejol, mar de fons del S., mar endins hi havia maror o marejol (onatge significant de 0,7 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,59 metres a les 12:00h i de 0,47 metres a les 18:00h).
Pressió atmosfèrica màxima 1023hPa, mínima 1017hPa. Humitat relativa màxima 89%, mínima 73%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Temps assolellat a la badia de Palamós, el passat dijous 15 de febrer a primeres hores de la tarda.  

La boirina que es veia mirant cap a Platja d'Aro va enterbolir la visió del camp de regates de la Palamós Optimist Trophy, el passat dijous 15 de febrer.

Si fem l'habitual repàs a la temperatura màxima, en aquest cas a la registrada el passat dijous 15 de febrer al Baix Empordà, es veu com aquesta va ascendir de forma destacada respecte el dimecres.
Per exemple, a Monells la temperatura màxima va pujar 7,3 ºC respecte el dia anterior, a La Bisbal d'Empordà pujà 7,1 ºC i a Torroella de Montgrí ascendí 6,4 ºC.
A Palamós va pujar 3,2 ºC.
En aquest sentit, els 20,1 ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 14,3 ºC de Palamós van ser la màxima més baixa.

Finalment, la temperatura mínima també va pujar de manera important respecte el dia abans.
A Castell d'Aro la mínima va pujar 4,5 ºC respecte el dimecres, a La Bisbal d'Empordà va ascendir 4,3 ºC i a Monells pujà 4,1 ºC.
A Palamós ascendí 4,2 ºC.
Els 1,4 ºC que hi van haver a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 6,8 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dijous 15 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 19,6 ºC (3,0 ºC)., Monells 19,2 ºC (1,4 ºC)., Torroella de Montgrí 18,5 ºC (3,7 ºC)., La Tallada d'Empordà 17,9 ºC (3,0 ºC)., Castell d'Aro 16,7 ºC (3,8 ºC).

La boirina va enterbolir la visió del camp de regates de la Palamós Optimist Trophy, el passat dijous 15 de febrer.