Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 6 de febrer del 2018

Diumenge 4 de febrer: el dia acaba amb una bona ploguda

Cel ennuvolat i lleugera mar de fons a la platja de la Fosca, el passat diumenge 4 de febrer a la tarda.

El passat diumenge 4 de febrer, la pertorbació que hi havia centrada al sud-est de la península Ibèrica va enviar-nos un braç de precipitacions força generoses a la nostre comarca.
Malgrat que a Palamós vàrem tenir vent fluixet de tramuntana en superfície, el vent intens de component sud que bufava en altura va fer que les pluges viatgessin de sud a nord fins arribar al Baix Empordà. Tot i no tractar-se de cap llevantada, ja que bufava tramuntana en comptes de llevant, tampoc hi havia temporal marítim i, a més, les precipitacions viatjaven de sud a nord, en comptes de viatjar de llevant a ponent, hi va haver una ploguda general i generosa que va anar molt bé pels boscos i conreus de la comarca baix-empordanesa.
A la nostre vila es van acumular un total de 19,6 mm, caiguts majoritàriament entre el vespre i la nit, encara que a la tarda es va observar alguna roina o plugim inapreciable (dada del barri vell de Palamós).
Com a curiositat, s'ha de mencionar que es va veure una petita llampegada mirant cap al sud-oest durant la nit, alhora que s'escoltaren quatre trons llunyans.

Altres dades de precipitació caiguda durant el passat diumenge 4 de febrer, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Torroella de Montgrí 35,2 mm., Calonge 23,8 mm., Castell d'Aro 23,0 mm., La Tallada d'Empordà 21,8 mm., La Bisbal d'Empordà 20,2 mm., Monells 16,7 mm., Sobrestany 13,6 mm., Bellcaire d'Empordà 12,2 mm., Sant Feliu de Guíxols 12,0 mm., Palafrugell 11,5 mm., Les Olives 8,8 mm., Verges 8,6 mm.

Gràfiques de les dades meteorològiques del passat diumenge 4 de febrer. Veiem com el vent predominant va ser la tramuntana i provences. La pluja més significativa va arribar al vespre-nit. Font: Meteoclimatic.

Mapa de llamps del passat diumenge 4 de febrer. Veiem com hi van haver quatre llamps a sobre el mar, entre Tossa de Mar i Sant Feliu de Guíxols. 

Més dades meteorològiques del passat diumenge 4 de febrer del 2018 a Palamós., temperatura màxima 10,2ºC, mínima 4,3ºC. Estat del cel bàsicament ennuvolat., al matí es van observar entre 7/8 i 8/8 Cu i Sc., al migdia-tarda hi havien 8/8 Cu, Sc i St, roina o plugim inapreciable., a la tarda-vespre i a la nit cel cobert i pluja., s'observaren alguns llamps cap a l'horitzó sud-oest i s'escoltà algun tro.
Vent: fins les 12:00h hi va haver vent del N, NNO i NNE, a 5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del N i NNE, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de les 16:00h va bufar vent del N i NNE, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 18:30h vent del N i NNO, a 10-15 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 39 km/h NNO.
Estat de la mar amb marejol, lleugera mar de fons., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 1,05 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 1,05 metres a les 12:00h i de 0,7 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 1,95 metres a les 23:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1013hPa, mínima 1010Pa. Humitat relativa màxima 93%, mínima 69%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Al fons de la imatge veiem una cortina de pluja sobre el massís de l'Ardenya-Cadiretes, el passat diumenge 4 de febrer a la tarda. La pluja viatjà de sud-oest a nord-est. 

Cel ennuvolat i el Castell de Sant Esteve de Mar o de La Fosca en primer pla, el passat diumenge 4 de febrer a la tarda.

Cel ennuvolat i la mar poc remenada, el passat diumenge 4 de febrer a la tarda.

En un altre ordre de coses, si analitzem les temperatures màximes assolides el passat diumenge 4 de febrer al Baix Empordà, es veu com aquestes van baixar de forma més o menys important respecte el dia anterior, degut al cel ennuvolat.
Per exemple, a Monells la màxima va baixar 3,5 ºC respecte el dissabte, a La Bisbal d'Empordà baixà 3,0 ºC i a Castell d'Aro va descendir 2,4 ºC.
A Palamós la màxima descendí 1,0 ºC.
En aquest sentit, els 11,0 ºC de Torroella de Montgrí van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 8,8 ºC de Monells van ser la màxima més baixa.

Per acabar el resum meteorològic, només falta afegir que la temperatura mínima va ascendir a quasi tot arreu, degut a l'efecte dels núvols.
A Castell d'Aro la mínima va pujar 3,5 ºC respecte el dia abans, a Monells pujà 2,9 ºC i a La Bisbal d'Empordà ascendí 2,2 ºC. L'excepció va tenir lloc a Torroella de Montgrí, on la mínima fou 0,2 ºC més baixa.
A Palamós va descendir 0,1 ºC.
Els -2,2 ºC que hi van haver a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 4,3 ºC de Palamós es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat diumenge 4 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Torroella de Montgrí 11,0 ºC (-0,5 ºC)., Castell d'Aro 10,3 ºC (1,5 ºC)., La Tallada d'Empordà 10,1 ºC (-1,8 ºC)., La Bisbal d'Empordà 9,5 ºC (-1,0 ºC)., Monells 8,8 ºC (-2,2 ºC).

Diferentes imatges composades dels radars meteorològics del passat diumenge 4 de febrer