Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 10 de febrer del 2018

Dijous 8 de febrer: la fred s'intensifica i cauen quatre volves de neu

Vídeo on podem veure les volves de neu anecdòtiques que van caure el passat dijous 8 de febrer a Palamós, fins al nivell del mar.

Tal com es preveia, la cota de neu va desplomar-se fins a nivell del mar durant el passat dijous 8 de febrer. La nova glopada d'aire fred polar procedent de l'interior del continent, ens portà isotermes de -5 ºC a 850 hPa i de -30 ºC a 500 hPa. Aquest fet, unit a la formació d'una línia d'inestabilitat al davant de la costa catalana, va fer que la neu aparegués de forma testimonial a la nostre vila. No obstant això, la temperatura en superfície era massa alta i la neu no agafà al terra, ja que mentre queien les quatre volves hi havien entre 4 i 5 ºC. Malgrat tot, la màxima del dia es va donar a la tarda, amb 7 ºC al barri vell de Palamós.

La neu ja va començar a fer acte de presència a les sis del matí. En aquells moments, un cúmul gruixut ens va sorprende amb un ruixat de neu granulada que emblanquinà de forma efímera el terra fins arran de mar. Al cap d'un parell hores, només quedaren algunes acumulacions de l'element blanc en llocs freds, com per exemple en els tendals d'algunes cases del centre de la vila.
Després d'aquesta neu granulada, van seguir caient algunes volves durant les primeres hores del matí, però no durà gaire estona. Més tard, al matí-migdia, van tornar a caure quatre volves que donaren un toc màgic a la rua infantil de Dijous Gras. De ben segur, el fet que hi hagués poca humitat en superfície degut al vent fluixet de tramuntana, va ajudar a l'aparició d'aquesta neu anecdòtica.

Tot i que al nucli urbà de la nostre vila les quatre volves no van agafar al terra, a les Gavarres, a partir dels 150-200 metres la neu si que va agafar al terra i deixà uns paisatges enfarinats amb major o menor dimensió, com per exemple a la zona del Montagut, al Puig Cargol, a Romanyà de la Selva, al Masnou, a Santa Pellaia o al Puig d'Arques, a la Ganga, entre d'altres indrets.

La neu fosa va deixar una quantitat inapreciable de precipitació a Palamós, però a Calonge i a Santa Cristina d'Aro van caure 0,2 mm.


Vídeo-notícia de la nevada que va caure a Romanyà de la Selva el passat dijous 8 de febrer. Clicar al damunt de la imatge per accedir al vídeo. 

Més dades meteorològiques del passat dijous 8 de febrer del 2018 a Palamós., temperatura màxima 6,9ºC, mínima 2,1ºC. Estat del cel dominat pels núvols., a primeres hores del matí, abans de sortir el sol, 8/8 Cu, ruixat de neu granulada i posterior caiguda de volves., a les hores següents s'observaren de 6/8 a 8/8 As, Cu, Sc i St, volves de neu esporàdiques, sense agafar al terra., a la tarda hi havien de 6/8 a 8/8 As, Cu i Sc., a la nit cel estrellat.
Vent: fins les 08:30h hi va haver vent del NNO i NO, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de llavors vent de direcció NO i ONO, a 15 km/h de mitjana., a partir de les 12:00h vent del N, NO i ONO, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 14:30h vent de direcció N, NO i NNE, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de les 17:30h vent del N, NNO i NO, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 21:30h va bufar vent del N i NNO, a 5-10 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 45 km/h NO.
Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia forta maror (onatge significant de 2,23 metres a les 07:00h davant del cap de Begur, de 2,11 metres a les 12:00h i de 1,64 metres a les 18:00h). Alçada màxima de l'onatge 5,23 metres a la 01:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1019hPa, mínima 1016hPa. Humitat relativa màxima 69%, mínima 47%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Volves de neu observades a Palamós poc abans de la sortida del sol, el passat dijous 8 de febrer.

Imatge composada dels radars meteorològics del passat dijous 8 de febrer a les 07:12h. Veiem la presència de precipitacions que eren en forma de neu i neu granulada fins a nivell del mar.

Si fem l'habitual repàs a la temperatura màxima, en aquest cas a la registrada el passat dijous 8 de febrer al Baix Empordà, es veu com aquesta va descendir amb major o menor intensitat, respecte el dimecres.
Per exemple, a Castell d'Aro la temperatura màxima va baixar 4,5 ºC respecte el dia anterior, a Torroella de Montgrí va descendir 2,3 ºC i a La Tallada d'Empordà baixà 1,5 ºC.
A Palamós va baixar 2,3 ºC.
En aquest sentit, els 7,9 ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 5,4 ºC de Sant Feliu de Guíxols van ser la màxima més baixa.

Finalment, la temperatura mínima va anar clarament cap avall, respecte la donada el dia abans.
A Castell d'Aro la mínima va baixar 5,8 ºC respecte el dimecres, a Torroella de Montgrí va descendir 5,6 ºC i a Monells baixà 5,0 ºC.
A Palamós descendí 2,8 ºC.
Els -4,3 ºC que hi van haver a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 2,1 ºC de Palamós es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dijous 8 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Torroella de Montgrí 7,6 ºC (-0,9 ºC)., La Bisbal d'Empordà 7,6 ºC (-2,7 ºC)., La Tallada d'Empordà 7,4 ºC (-1,8 ºC)., Monells 6,5 ºC (-4,3 ºC)., Castell d'Aro 5,6 ºC (-1,8 ºC).

Imatge composada dels radars meteorològics del passat dijous 8 de febrer a les 11:36h. S'observen precipitacions en forma de neu o neu granulada fins a nivell del mar.

A quarts de nou del matí encara quedava una mica de neu granulada en alguns llocs, com per exemple en aquest tendal.