Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 11 de febrer del 2018

Divendres 9 de febrer: Palamós es desperta glaçat

El gebre va cobrir els horts del Pla de Sant Joan, el passat divendres 9 de febrer a primeres hores del matí. Foto mostrada al temps de l'Informatiu de TVE Catalunya.

El passat divendres 9 de febrer, a Palamós vàrem tenir la matinada més freda del present hivern.
El cel asserenat, el vent en calma i l'estancament de l'aire fred que va entrar el dia anterior, van fer desplomar el mercuri per sota dels zero graus centígrads a tot el Baix Empordà, fins arran de mar. A la nostra vila, tal com mostren el recull de fotografies, els bassals que s'havien format degut al darrer episodi plujós, van aparèixer completament glaçats a primeres hores del matí., així mateix, també hi va haver una bona gebrada que cobrí amb minúsculs cristallets de gel les herbes dels camps i els cotxes estacionats a la intempèrie.
Cal destacar que aquesta gebrada va ser positiva, ja que va protegir les plantes dels horts de la baixa temperatura i evità que hi hagués una "gelada negre".

La temperatura mínima va descendir fins a -0,4 ºC al barri vell de Palamós i fins a -0,6 ºC a La Fosca. Es tracta de la temperatura més baixa registrada durant l'hivern 2017-2018 en aquestes dues estacions meteorològiques de la xarxa Meteoclimatic.
De dia, malgrat el temps assolellat, la temperatura no va poder recuperar-se gaire i la màxima es va quedar en uns freds 8,6 ºC.

Bassals glaçats i les herbes gebrades al Pla de sa Nau, el passat divendres 9 de febrer a primeres hores del matí.

El cel asserenat que va facilitar la caiguda del mercuri es va anar enterbolint al llarg de la jornada.
Degut a l'acostament de les restes d'un sistema frontal, es va poder apreciar l'arribada d'una extensa capa de núvols alts i mitgens. A la tarda, els Cirrus i els Altostrats es van fer més espessos i deixaren més resol que no pas sol.
Finalment, de nit, les restes del sistema frontal van deixar quatre gotes inapreciables a la vila palamosina. A la resta de la comarca van comptabilitzar-se 0,2 mm a La Bisbal d'Empordà, 0,1 mm a Calonge, 0,1 mm a Torroella de Montgrí i 0,1 mm a Monells.

Imatge composada dels radars meteorològics del passat divendres 9 de febrer a les 21:12h. Veiem el pas de les restes del sistema frontal.

Capa extensa de núvols prims el passat divendres 9 de febrer a la tarda. S'intueix la ubicació del Sol. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni).

Més dades meteorològiques del passat divendres 9 de febrer del 2018 a Palamós., temperatura màxima 8,6ºC, mínima -0,4ºC (-0,6ºC a La Fosca).
Estat del cel: al matí cel serè., a partir del migdia arribada de franges de núvols prims, amb de 2/8 a 4/8 Ci, Cs i As., a la tarda els núvols encara van augmentar més, amb de 6/8 a 8/8 Ci i As, resol.
Vent: fins les 07:00h hi va haver vent en calma., a partir de llavors vent en calma o vent del NNO, NO, ONO i O, a 2 km/h de mitjana., a partir de les 13:00h hi hagué vent del SO, S, SE i E, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de les 19:00h va bufar vent del N, NNO, NO i O, a 2-5 km/h de mitjana o vent calma., a partir de les 21:30h vent del N, NNO i NNE, a 5-10 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 16 km/h NNO.
Estat de la mar amb mar arrissada., mar endins hi havia de forta maror a maror (onatge sig. de 1,52 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,94 metres a les 12:00h i de 0,59 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 3,75 metres a les 03:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1019hPa, mínima 1015hPa. Humitat relativa màxima 79%, mínima 54%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Primer pla d'un enciam gebrat el passat divendres 9 de febrer al matí. 

Bassa glaçada i gebre al Pla de sa Nau, el passat divendres 9 de febrer al matí. Foto mostrada a la web de Ràdio Palamós

Així mateix, la temperatura màxima que va tenir lloc el passat divendres 9 de febrer al Baix Empordà, va pujar de forma més o menys important respecte el dia abans.
Per exemple, a Castell d'Aro la màxima va ascendir 5,6 ºC respecte el dijous, a Monells pujà 3,1 ºC i a La Bisbal d'Empordà la màxima fou 2,0 ºC més alta.
A Palamós la màxima va pujar 1,7 ºC.
En aquest sentit, els 11,2 ºC de Castell d'Aro van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 8,4 ºC de Palafrugell foren la màxima més baixa.

Per altre banda, la temperatura mínima va tenir comportaments a la baixa a totes les poblacions.
En aquest sentit, a La Tallada d'Empordà la mínima va baixar 2,3 ºC respecte el dijous, a Castell d'Aro baixà 1,6 ºC i a Monells descendí 1,2 ºC.
A Palamós la mínima va descendir 2,5 ºC.
Els -5,5 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els -0,4 ºC de Palamós es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat divendres 9 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 11,2 ºC (-3,4 ºC)., La Bisbal d'Empordà 9,6 ºC (-4,0 ºC)., Monells 9,6 ºC (-5,5 ºC)., La Tallada d'Empordà 9,2 ºC (-4,1 ºC)., Torroella de Montgrí 8,7 ºC (-3,1 ºC).

Camp gebrat a prop del Nou Estadi Municipal, el passat divendres 9 de febrer al matí.  

Bassa glaçada i gebre al Pla de sa Nau, el passat divendres 9 de febrer al matí. 

Bassa glaçada al llit de la riera Aubi, el passat divendres 9 de febrer al matí.