Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 7 de febrer del 2018

Dilluns 5 de febrer: segon dia de l'episodi plujós i previsió de molta fred pel Carnaval

La pluja va omplir de bassals alguns camins del municipi palamosí, com per exemple aquest que travessa el Pla de sa Nau. Imatge captada el passat dilluns. 

Tal com es preveia, el passat dilluns 5 de febrer va continuar l'episodi de pluges encetat la jornada anterior. La pertorbació quedà estancada al sud-est de la península i ens va enviar diferentes àrees d'inestabilitat que seguiren viatjant de sud a nord. A Palamós, després d'una pausa establerta durant la matinada, van seguir caient alguns plugims a primeres hores del matí, amb el so d'algun tro llunyà, els quals es tornaren a reproduir durant la tarda. No obstant això, la pluja més intensa va tornar a caure a partir del vespre i, fins i tot, es va poder observar una tempesta a sobre nostre que deixà algun ruixat més intens, un fet poc comú en aquesta època de l'any. En total, al barri vell de Palamós es van recollir 9,6 mm.
D'altre banda, malgrat el cel ennuvolat i les pluges, la massa d'aire que ens afectà era molt més temperada que la teniem el dia anterior. Això va provocar que la temperatura màxima pugés fins als 12,6 ºC, uns 2,4 ºC més que el dia anterior.
Un altre aspecte que delatava la menor fredor de la massa d'aire, va ser l'observació de polsim del Sàhara coincidint amb alguna escletxa de sol que hi va haver a primeres hores de la tarda. En aquells moments el cel tenia un color groguenc i aparegueren raigs crepusculars.

Més dades de precipitació caiguda al Baix Empordà, el passat dilluns 5 de febrer, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Verges 33,2 mm., Sobrestany 30,2 mm., La Tallada d'Empordà 25,0 mm., Les Olives 24,8 mm., Bellcaire d'Empordà 22,2 mm., Monells 20,7 mm., Sant Feliu de Guíxols 18,0 mm., Palafrugell 17,8 mm., La Bisbal d'Empordà 17,5 mm., Castell d'Aro 14,9 mm., Calonge 13,6 mm., Torroella de Montgrí 8,5 mm. 

En un altre ordre de coses, també s'ha de remarcar que a diferència del dia anterior, en aquesta ocasió la mar estava més remoguda degut a la presència d'una certa mar de fons de migjorn, amb maror.

Cel ennuvolat, cortines de precipitació al fons de la imatge i mar de fons a La Fosca, el passat dilluns 5 de febrer al migdia.

Mapa de llamps del passat dilluns 5 de febrer. Veiem com hi va haver tempesta a la nit.

Es confirma que farà molta fred pel Carnaval

Tal com us avançat en anteriors articles, després de les pluges que han caigut en els darrers dies, la situació de fred intens s'ha d'afiançar a la nostre comarca.
La invasió d'aire fred polar que acompanya la tramuntanada que ens ha afectat en les darreres hores, ha de portar-nos una major sensació de fredor, agreujada encara més per la presència de nuvolositat i l'entrada d'isotermes de -3 a -4 ºC a 850 hPa.
De cares al Dijous Gras, els núvols es poden mantenir, alhora que l'entrada d'aire fred es pot intensificar, amb l'entrada d'isotermes de -4 a -5 ºC a 850 hPa. Tot i que la tramuntana pot baixar d'intensitat, la temperatura màxima es situarà entre els 8 i 10 ºC.
De cares al divendres, l'obertura de grans clarianes i l'entrada d'isotermes de -1 a -2 ºC a 850 hPa, pot fer pujar una mica la temperatura màxima respecte el dia anterior. La tramuntana desapareixerà i inclús pot entrar vent de garbí a partir del migdia.
Malauradament, ara com ara els mapes segueixen anunciant un nou descens de la temperatura de cares al dissabte. L'entrada d'una nova glopada d'aire fred, amb isotermes de -5 ºC a 850 hPa i de -30 a -33 ºC a 500 hPa, pot deixar-nos un dia gèlid., a més, la situació encara pot empitjorar per la presència de tramuntana forta que podria arribar als 30-35 km/h de mitjana, amb ratxes de 70 a 80 km/h, la qual cosa seria molt dolenta per la rua de Carnaval.

Mapa de temperatura a 850 hPa previst per dissabte a les 19:00h. Veiem com estarem sota una massa d'aire fred polar.

Més dades meteorològiques del passat dilluns 5 de febrer del 2018 a Palamós., temperatura màxima 12,6ºC, mínima 5,9ºC. Estat del cel dominat pels núvols., al matí hi havien 8/8 Cu, Sc i St, plugim, sobre el mar Cb., a la tarda s'observaren de 6/8 a 8/8 Cu, Sc i St, juntament amb 1/8 o 2/8 Ci, tímides escletxes de sol i cel de color groguenc per la presència de polsim del Sàhara., al vespre cel ennuvolat amb pluja i/o ruixats tempestuosos, amb 8/8 Cb, Cu i St.
Vent: fins les 12:00h hi va haver vent de direcció N i NNO, a 10 km/h de mitjana., a partir de llavors vent de direcció N i NNO, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 13:00h vent del N i NNE, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 20:30h va bufar vent de direcció variable, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de les 23:00h bufà vent del N, NNE i NNO, a 2-5 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 39 km/h N.
Estat de la mar amb maror, mar de fons de migjorn., mar endins hi havia forta maror (onatge sig. de 1,64 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 1,76 metres a les 12:00h, de 1,64 metres a les 18:00h i de 2,11 metres a les 23:00h)., alçada màxima de l'onatge 3,36 metres a les 23:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1010hPa, mínima 1007hPa. Humitat relativa màxima 92%, mínima 81%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Cel ennuvolat i cortines de precipitació al fons de la imatge, el passat dilluns 5 de febrer al migdia.

Cel ennuvolat amb virga i roines, el passat dilluns 5 de febrer al migdia.

Cel ennuvolat amb cúmuls, mar de fons i cortines de precipitació al fons de la imatge, el passat dilluns 5 de febrer al migdia.

Pel que fa a les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dilluns 5 de febrer al Baix Empordà, es veu com aquestes van experimentar comportaments diferents segons l'indret.
Per exemple, a Castell d'Aro la temperatura màxima va pujar 1,9 ºC respecte el diumenge i a La Bisbal d'Empordà pujà 0,7 ºC, per contra, a Torroella de Montgrí va baixar 0,4 ºC i a La Tallada d'Empordà va descendir 0,2 ºC.
A Palamós ascendí 2,4 ºC.
En aquest sentit, els 12,8 ºC de Palamós-La Fosca i de Sant Feliu de Guíxols van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 9,5 ºC de Monells van ser la màxima més baixa.

Així mateix, la temperatura mínima va pujar de forma important respecte el diumenge i ja no hi van haver gelades, degut al cel ennuvolat.
A Monells la mínima va ascendir 6,0 ºC respecte el dia anterior, a La Tallada d'Empordà ascendí 5,4 ºC i a Torroella de Montgrí va pujar 4,7 ºC.
A Palamós la mínima va ser 1,6 ºC més alta.
Els 3,6 ºC que hi van haver a La Tallada d'Empordà van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 6,2 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dilluns 5 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 12,2 ºC (5,0 ºC)., Torroella de Montgrí 10,6 ºC (4,2 ºC)., La Bisbal d'Empordà 10,2 ºC (4,1 ºC)., La Tallada d'Empordà 9,9 ºC (3,6 ºC)., Monells 9,5 ºC (3,8 ºC).

Diferentes imatges composades dels radars meteorològics de la nit del passat dilluns 5 de febrer