Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 18 de febrer del 2018

Divendres 16 de febrer: segon dia de la regata Palamós Optimist Trophy, amb poc vent i mala visibilitat

Cel ennuvolat i el fum d'una crema agrícola estancat a prop del terra, el passat divendres 16 de febrer al matí. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge).

El passat divendres 16 de febrer l'anticicló es va reforçar i això ens deixà algunes conseqüències.
A part del típic descens que pateix el nivell del mar quan hi ha anticicló al Mediterrani, la manca de vent, el cel ennuvolat i la mala visibilitat també acompanyaren l'elevada pressió en superfície.
El fenomen de la inversió tèrmica i l'efecte tapadora dels núvols mitgencs que precedien el front que ens va creuar ahir dissabte, impediren que el vent fes acte de presència durant bona part de la jornada. No obstant això, entre el migdia i primeres hores de la tarda va entrar un lleuger flux de component est, conegut altrament com a vent foranell. Gràcies a aquest fet, dos dels cinc grups participants de la regata Palamós Optimist Trophy van poder disputar una màniga. Vegeu notícia de Ràdio Palamós.

L'estancament propi de la situació anticiclònica, també va mantenir el grau d'humitat relativa molt elevat, amb la qual cosa es formaren molts núvols baixos i boires o boirines. Els núvols estrats taparen la visibilitat del paisatge, sobretot en els modestos relleus costaners de les Gavarres i els seus contraforts. La visibilitat reduïda també es va veure magnificada per l'estancament del fum de les cremes agrícoles a prop del terra.

D'altre banda, la cap nuvolosa formada per un extens mantell de núvols mitgencs i núvols baixos, també va facilitar que la temperatura màxima anés clarament cap avall, respecte la jornada càlida que hi va haver el dia anterior. De nit i matinada, els núvols van tenir l'efecte contrari, ja que la temperatura mínima va anar cap amunt i les gelades van quedar lluny de fer-se realitat.


Vídeo de la segona jornada de la regata Palamós Optimist Trophy.

Més dades meteorològiques del passat divendres 16 de febrer del 2018 a Palamós., temperatura màxima 13,2ºC, mínima 7,5ºC.
Estat del cel bàsicament ennuvolat, amb alguna ullada de sol esporàdica i estones de resol., al matí s'observaren de 5/8 a 8/8 As i de 1/8 a 3/8 Sc i St., a la tarda els núvols baixos van augmentar, amb de 6/8 a 8/8 Sc i St, juntament amb 1/8 o 2/8 Ci i As., mala visibilitat degut a la presència de boirines i boira a les Gavarres.
Vent: fins les 09:30h hi va haver vent en calma o vent del N, NNO i NNE, a 2 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del N i NNE, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de les 11:30h hi hagué vent del NE, E i SE, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 15:00h va bufar vent del S, SE i E, a 2-5 km/h de mitjana o vent calma., a partir de les 18:30h hi va haver vent en calma.
Ratxa màxima de vent 27 km/h E.
Estat de la mar amb marejol, mar de fons del SSE., mar endins també hi havia marejol (onatge sig. de 0,35 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,47 metres a les 12:00h i de 0,35 metres a les 18:00h).
Pressió atmosfèrica màxima 1024hPa, mínima 1020hPa. Humitat relativa màxima 94%, mínima 87%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Cel tapat, amb mala visibilitat degut a la presència de boirines, el passat divendres 16 de febrer a les 15:00h. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni).

Així mateix, la temperatura màxima que va tenir lloc el passat divendres 16 de febrer al Baix Empordà, va baixar de forma més o menys important respecte el dia abans.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la màxima va descendir 4,7 ºC respecte el dijous, a Monells baixà 3,7 ºC i a La Bisbal d'Empordà la màxima també fou 3,7 ºC més baixa.
A Palamós la màxima descendí 1,1 ºC.
En aquest sentit, els 16,2 ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 13,2 ºC de Palamós foren la màxima més baixa.

Per altre banda, la temperatura mínima va pujar lleugerament a totes les poblacions.
En aquest sentit, a Castell d'Aro la mínima va pujar 2,2 ºC respecte el dijous, a La Bisbal d'Empordà pujà 1,1 ºC i a Torroella de Montgrí ascendí 0,8 ºC.
A Palamós la mínima també va ascendir 0,8 ºC.
Els 2,5 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 9,8 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat divendres 16 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 15,9 ºC (4,1 ºC)., Monells 15,5 ºC (2,5 ºC)., Castell d'Aro 14,8 ºC (6,0 ºC)., La Tallada d'Empordà 14,7 ºC (3,5 ºC)., Torroella de Montgrí 13,8 ºC (4,5 ºC).

Cel tapat, amb mala visibilitat degut a la presència de boirines i/o núvols baixos, el passat divendres 16 de febrer a la tarda. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni).

Cel tapat, amb mala visibilitat degut a la presència de boirines, el passat divendres 16 de febrer poc abans de la posta de sol. Es pot intuir la posició de l'astre rei. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni).