Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 28 de febrer del 2018

Dilluns 26 de febrer: la temperatura comença a baixar de forma decidida i previsió de fort temporal marítim

Mapa d'alçada significant de l'onatge previst per demà dijous 1 de març a les 13:00h. Les onades poden superar els tres metres d'alçada a la Costa Brava i els 5 metres per sobre del cap de Creus. 

El passat dilluns 26 de febrer va estar marcat per un progressiu descens de la temperatura i per un augment de la nuvolositat degut al xoc de masses d'aire que hi va haver.
L'advecció d'aire molt fred procedent de l'interior d'Europa es va fer evident a mesura que avançava la jornada. Contràriament a allò habitual, la temperatura mínima va tenir lloc a darreres hores del dia, en comptes de donar-se a primera hora del matí, com a símptoma clar que estava arribant molt aire fred a la nostre àrea geogràfica.
Els núvols baixos que taparen el cel a partir del migdia, primer ens van deixar alguna roina esporàdica, no obstant això, a la tarda-vespre van arribar a caure quatre volves de neu de forma esporàdica. Malgrat que la temperatura fos àmpliament positiva mentre queien les quatre volves (al voltant de 6 ºC), el baix nivell d'humitat (al voltant del 45 %) facilità que es pogués veure nevar.
Aquestes quatre volves i la baixa temperatura, es veien acompanyades per vent de tramuntana o provences que encara agreujava més la sensació de fred.

Imatge composada dels radars meteorològics del passat dilluns 26 de febrer a les 15:42h. Veiem com queien algunes roines inapreciables a la nostre vila, però a Castell d'Aro van recollir 0,3 mm i a Monells 0,2 mm. 

D'altre banda, tot i que l'estat de la mar ja s'ha vist força alterat en les darres jornades, s'haurà d'anar en compte a partir de demà dijous. La configuració sinòptica ha de generar una forta mar de fons de llevant que aixecarà un fort onatge. Es preveu que l'alçada de les ones deixarà de maregassa a mar brava a la Costa Brava, amb un onatge significant que pot moure's entre els 3,5 i 4 metres, amb algunes onades superiors que poden assolir els 5 o 6 metres.

Abans d'aquest fort temporal marítim previst per demà dijous, avui dimecres podrem comprobar com la temperatura podrà anar pujant amb el pas de les hores, la qual cosa pot fer que la temperatura màxima tingui lloc a la tarda-vespre. Aquest ascens de la temperatura farà que la cota de neu pugui passar dels zero metres que hi poden haver a primeres hores del dia, als 1700 o 1800 metres que hi hauran al vespre.
A Palamós no es descarta que pugui nevar de forma anecdòtica i transitòria en les properes hores, però la pluja anirà prenent el protagonisme i desfarà la neu que pugui caure, la qual serà més abundant a les Gavarres.

Atenció, ja que el moviment meteorològic continuaria garantit en les jornades següents a la badia palamosina. Degut a la presència d'una profunda pertorbació a l'Atlàntic, es preveu que el vent de garbí pugui bufar amb forta intensitat entre la nit de divendres a dissabte i el dilluns 5 de març, amb les pauses corresponents.

Mapa de tipus de precipitació caiguda en una hora per avui dimecres a les 11:00h. Veiem com pot nevar feblement fins a nivell del mar a prop de Palamós.

Mapa de tipus de precipitació previst per avui dimecres a les 14:00h. Veiem com encara pot nevar a les parts més altes de les Gavarres, però a la costa la precipitació serà en forma de pluja. 

Mapa de tipus de precipitació previst per avui dimecres a les 18:00h. Veiem com la cota de neu ja serà molt elevada i només nevarà al Pirineu, la resta serà pluja.

Més dades meteorològiques del passat dilluns 26 de febrer del 2018 a Palamós., temperatura màxima 9,9ºC, mínima 4,2ºC. Estat del cel: a primeres hores del matí vàrem tenir temps assolellat, amb de 0/8 a 1/8 Cu i Sc., a mesura que avançà el matí van aparèixer més núvols, amb de 2/8 a 5/8 Cu, Sc i St., al migdia-tarda el cel va quedar tapat, amb de 6/8 a 8/8 Cu, Sc i St, roina esporàdica i inapreciable., a la tarda-vespre cel ennuvolat, amb alguna volva de neu esporàdica i anecdòtica.
Vent: fins les 07:00h hi va haver vent de direcció N, NNO i NNE, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de llavors vent en calma o vent de direcció NO, O i SO, a 2 km/h de mitjana., a partir de les 09:00h vent del N i NNO, a 15-20 km/h de mitjana., a partir de les 11:30h va bufar vent de direcció N i NNE, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h bufà vent del N, NNO i NNE, a 20 km/h de mitjana., a partir de les 21:00h hi va haver vent del N, NNO i NNE, a 15-20 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 64 km/h NNO.
Estat de la mar amb maror, mar de fons de llevant., mar endins hi havia de maregassa a forta maror (onatge sig. de 3,28 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 2,46 metres a les 12:00h i de 1,99 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 5,16 metres a les 07:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1009hPa, mínima 1006hPa. Humitat relativa màxima 74%, mínima 36%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Cel gris i caiguda de roina, el passat dilluns 26 de febrer a les 16:53h. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni).

Pel que fa a les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dilluns 26 de febrer al Baix Empordà, es veu com aquestes van experimentar un descens més o menys acusat a totes les estacions meteorològiques.
Per exemple, a Monells la temperatura màxima va baixar 5,5 ºC respecte el diumenge, a La Tallada d'Empordà baixà 4,9 ºC i a Castell d'Aro va descendir 2,2 ºC.
A Palamós descendí 2,8 ºC.
En aquest sentit, els 11,4 ºC de Castell d'Aro van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 9,1 ºC de Monells i de Palafrugell van ser la màxima més baixa.

Així mateix, la temperatura mínima també va baixar amb major o menor mesura respecte el diumenge.
A La Tallada d'Empordà la mínima va descendir 5,3 ºC respecte el dia anterior, a La Bisbal d'Empordà va baixar 3,4 ºC i a Torroella de Montgrí descendí 3,1 ºC.
A Palamós la mínima va ser 2,4 ºC més baixa.
Els -2,8 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més freda de la jornada, per contra, els 4,2 ºC de Palamós es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dilluns 26 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 11,4 ºC (1,2 ºC)., Torroella de Montgrí 10,1 ºC (1,9 ºC)., La Bisbal d'Empordà 9,7 ºC (-1,5 ºC)., La Tallada d'Empordà 9,6 ºC (-0,4 ºC)., Monells 9,1 ºC (-2,8 ºC).