Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 17 de febrer del 2019

Dijous 14 de febrer: la regata Palamós Optimist Trophy comença amb vent de garbí

La regata Palamós Optimist Trophy va omplir de veles blanques la badia de Palamós, el passat dijous 14 de febrer.

Un cop més, la badia de Palamós es va vestir de gala durant el passat dijous 14 de febrer.
Les aigües de la badia palamosina van acollir la 30ena edició de la regata Palamós Optimist Trophy. Els 550 participants provinents de 30 països diferents, van poder gaudir d'unes excel·lents condicions de navegació, en un únic camp de regates. Els 550 navegants es repartiren en cinc grups de 110 embarcacions, tot això per tal de facilitar el desenvolupament de les mànegues.
Aquest espectacle esportiu de primera magnitud a nivell mundial, va rebre de bon grat el típic vent de garbí que ens acompanya tot sovint. En aquesta ocasió, el garbí va entrar abans del migdia i assolí una velocitat mitjana de 15 km/h mentre es feien les proves, i uns 15-20 km/h de mitjana quan ja havien acabat. La ratxa màxima de vent enregistrà 42 km/h (dades de l'estació de Meteoclimatic ubicada al nucli antic de Palamós. Possiblement les dades puguin diferir de les condicions de vent del camp de regates).
La regata Palamós Optimist Trophy converteix la vila palamosina en la capital de la vela infantil durant quatre jornades, ja que és una de les proves més importants de l'especialitat i la segona que té més participació, només superada per la regata italiana que es fa al llac de Garda.

En un altre ordre de coses, podem afirmar que la temperatura s'ha comportat com una autèntica muntanya russa. Durant tota la setmana, després d'una baixada més o menys destacada del mercuri, al dia següent la temperatura s'ha tornat a enfilar.
El temps assolellat i la reaparició del vent de garbí que arriba un xic reescalfat cap a l'interior del Baix Empordà, van deixar una temperatura màxima notablement elevada per l'època de l'any, amb 17,6 ºC a La Bisbal d'Empordà, a La Tallada d'Empordà i a Les Olives, 17,3 ºC a Verges i 16,9 ºC a Monells.
Per posar un exemple d'aquesta pujada de la temperatura respecte el dia anterior, veiem que a La Bisbal d'Empordà tingueren una màxima 3,1 ºC més alta (dimecres 14,5 ºC i dijous 17,6 ºC).
A la nostra vila l'ascens va ser poc important (dimecres 12,3 ºC i dijous 12,9 ºC).
Pel que fa a la temperatura mínima, els canvis respecte el dimecres van ser molt poc destacables a tot arreu.

La regata Palamós Optimist Trophy va omplir de veles blanques la badia de Palamós, el passat dijous 14 de febrer.

Més dades meteorològiques del passat dijous 14 de febrer del 2019 a Palamós., temperatura màxima 12,9 ºC (13,9 ºC al passeig del Mar i 13,1 ºC a La Fosca), mínima 4,0 ºC (2,6 ºC al passeig del Mar i 3,3 ºC a La Fosca).
Estat del cel dominat pel sol, abundant rosada de bon matí i allà on no hi tocava el sol., a primeres hores del matí s'observaren boirines, 3/8 St., al matí-migdia cel asserenat., a la tarda van aparèixer de 0/8 a 2/8 Sc i St.
Vent: fins les 10:30h hi va haver vent de direcció O, a 2 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors vent del SSO, SO i S, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de les 14:00h bufà vent del SSO, SO i S, a 15 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h vàrem tenir vent del SSO, SO i S, a 15-20 km/h de mitjana., a partir de les 22:30h hi va haver vent del SO, SSO, S i OSO, a 2-5 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 42 km/h SO.
Estat de la mar amb mar arrissada de bon matí, marejol al migdia i un xic de maror a la tarda., apreciació del fenomen de les minves abans que entrés en acció l'onatge de vent., mar endins hi havia de marejol a maror (onatge sig. de 0,47 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,35 metres a les 12:00h i de 0,7 metres a les 18:00h).
Pressió atmosfèrica màxima 1035 hPa, mínima 1030 hPa. Humitat relativa màxima 93 %, mínima 76 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

La regata Palamós Optimist Trophy va omplir de veles blanques la badia de Palamós, el passat dijous 14 de febrer.

La regata Palamós Optimist Trophy va omplir de veles blanques la badia de Palamós, el passat dijous 14 de febrer.

Si fem l'habitual repàs general a la temperatura màxima, en aquest cas a la registrada el passat dijous 14 de febrer al Baix Empordà, podem comprobar l'existència d'un ascens més o menys marcat a quasi tot arreu.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la temperatura màxima va pujar 3,1 ºC respecte el dia anterior, a La Tallada d'Empordà va ascendir 2,8 ºC i a Monells ascendí 2,4 ºC. A Castell d'Aro hi hagué una excepció, amb una màxima 0,3 ºC més baixa.
A Palamós la màxima pujà 0,6 ºC.
En aquest sentit, els 17,6 ºC registrats a Les Olives, a La Tallada d'Empordà i a La Bisbal d'Empordà van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 12,9 ºC de Palamós i de Palafrugell van ser la màxima més baixa.

Finalment, la temperatura mínima va variar molt poc respecte el dimecres i, a més, els comportaments foren dispars.
A La Tallada d'Empordà la mínima va ascendir 0,5 ºC respecte el dia abans, a Castell d'Aro va baixar 0,3 ºC i a Monells no va canviar.
A Palamós descendí 0,4 ºC.
Els -2,6 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 6,4 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dijous 14 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 17,6 ºC (-1,7 ºC)., La Tallada d'Empordà 17,6 ºC (-2,1 ºC)., Monells 16,9 ºC (-2,6 ºC)., Torroella de Montgrí 14,9 ºC (-0,5 ºC)., Castell d'Aro 14,0 ºC (0,2 ºC).

Més fotos de l'inici del primer dia de competició de la regata Palamós Optimist Trophy