Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 23 de febrer del 2019

Dimecres 20 de febrer: núvols anticiclònics i temperatura mínima al final del dia

Imatge del satèl·lit Meteosat en format visible del passat dimecres 20 de febrer a les nou del matí. Veiem una extensa capa de núvols baixos tapant el cel a la nostra àrea. 

Els núvols baixos van tornar a cobrir el cel durant la matinada i el matí del passat dimecres 20 de febrer.
Tot i que generalment l'anticicló impedeix que es formin núvols, altre vegada aquest fet no va impedir que el cel es mantingués bàsicament ennuvolat fins al migdia. L'origen d'aquests núvols està lligat al fenomen de la subsidència anticiclònica.

El principal fenomen que es produeix en els anticiclons és la subsidència, o descens de les masses d'aire (a les borrasques és a la inversa).
Cal tenir present que les masses d'aire, en descendir, pateixen un procés termodinàmic anomenat compressió adiabàtica, la qual cosa fa que s'escalfin i alhora provoquin l'aparició d'una inversió tèrmica en capes baixes de la troposfera (la temperatura puja amb l'alçada). Aquestes masses d'aire, en arribar a la superfície, s'expandeixen i s'estenen des del centre anticiclònic cap a les vores (en aquest cas la Costa Brava es trobava en una d'aquestes vores).
La formació d'aquests bancs de núvols estratocúmulus sobre la mar Mediterrània i el seu posterior desplaçament cap en terra, és degut a la formació de nuvolositat per sota de la capa d'inversió tèrmica. Molt possiblement, la formació de la capa de núvols baixos també estava lligava a fenòmens d'evaporació i cessió de calor des del mar cap a la massa d'aire existent immediatament per sobre.

Imatge del satèl·lit Meteosat en format visible del passat dimecres 20 de febrer a les tres de la tarda. Veiem el cel asserenat a la nostra àrea.

Aquests núvols baixos van impedir que la temperatura pogués baixar de forma decidida al llarg de la nit-matinada de dimarts a dimecres, per culpa de la manca de pèrdua de calor per radiació. Això va fer que, en principi, la temperatura mínima fos molt semblant a l'enregistrada el dia anterior. Malgrat tot, la desaparició dels núvols baixos a partir del migdia-tarda, va provocar que la temperatura mínima diària tingués lloc a darrera hora del dia, en comptes de donar-se de matinada o a primera hora del matí, coincidint amb un cel ras i una manca de vent.

Imatge del satèl·lit Meteosat en els canals infrarroig o format RGB, del passat dimecres 20 de febrer a les set del matí. Veiem un extens mantell de núvols baixos tapant el cel a la nostra àrea.

Mapa de pressió en superfície del passat dimecres 20 de febrer a les 4 de la matinada. Veiem l'extens anticicló que ens afectava. 

Més dades meteorològiques del passat dimecres 20 de febrer del 2019 a Palamós., temperatura màxima 14,4 ºC (15,4 ºC al passeig del Mar i 14,4 ºC a La Fosca), mínima 8,8 ºC (8,4 ºC al passeig del Mar i 9,2 ºC a La Fosca).
Estat del cel: al matí predomini del cel ennuvolat, amb de 5/8 a 7/8 Sc., al migdia obertura de grans clarianes, amb de 2/8 a 4/8 Sc., a la tarda temps assolellat, amb de 0/8 a 2/8 Sc.
Vent: fins les 10:00h hi va haver vent de direcció SE, a 2 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors vent de direcció SO, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de les 11:30h vent de direcció SSE, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 13:30h va bufar vent del SSE, S, SE i ESE, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 20:00h hi va haver vent del SO, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma.
Ratxa màxima de vent 23 km/h S (26 km/h a La Fosca).
Estat de la mar amb marejol., mar endins també hi havia marejol (onatge sig. de 0,47 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,47 metres a les 12:00h i de 0,47 metres a les 18:00h).
Pressió atmosfèrica màxima 1027 hPa, mínima 1022 hPa. Humitat relativa màxima 85 %, mínima 65 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Cel cobert de núvols baixos i fum de les cremes agrícoles, el passat dimecres 20 de febrer al matí. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni).

Temps assolellat amb cel serè, el passat dimecres 20 de febrer a la tarda. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni). 

Si mirem més bé la temperatura màxima que va tenir lloc el passat dimecres 20 de febrer al Baix Empordà, es veu com va pujar de forma anecdòtica en totes les estacions meteorològiques, respecte el dimarts.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la màxima va ascendir 1,5 ºC respecte el dia anterior, a Monells ascendí 1,0 ºC i a Castell d'Aro va pujar 0,8 ºC.
A Palamós la màxima pujà 0,3 ºC.
En aquest sentit, els 16,9 ºC de Castell d'Aro, de Verges i de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 14,3 ºC de Palafrugell foren la màxima més baixa.

En relació a la temperatura mínima, veiem que va baixar amb major o menor intensitat a quasi tot arreu, respecte el dimarts, però cal tenir en compte que els registres es van donar al final del dia.
Així doncs, a La Tallada d'Empordà va descendir 3,9 ºC respecte el dia abans, a La Bisbal d'Empordà descendí 3,2 ºC i a Castell d'Aro baixà 2,1 ºC.
A Palamós hi va haver una excepció, ja que la mínima va ser 0,1 ºC més alta.
Els 1,8 ºC que hi van haver a La Tallada d'Empordà van ser la mínima més baixa de la jornada, en canvi, els 10,4 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dimecres 20 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 16,9 ºC (4,1 ºC)., La Tallada d'Empordà 16,6 ºC (1,8 ºC)., La Bisbal d'Empordà 16,5 ºC (2,3 ºC)., Monells 16,2 ºC (3,5 ºC)., Torroella de Montgrí 16,1 ºC (2,3 ºC).

Núvols baixos i clarianes el passat dimecres 20 de febrer al migdia. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni).