Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 21 de febrer del 2019

Dilluns 18 de febrer: els núvols fan pujar la temperatura mínima

Imatge del satèl·lit Meteosat en format visible del passat dilluns 18 de febrer a les 12:30h. Veiem núvols baixos al golf de Lleó i un sistema frontal a l'oest de la península Ibèrica.

Les matinades gèlides que es van enregistrar a poca distància del litoral baix-empordanès, van perdre pistonada durant el passat dilluns 18 de febrer.
La formació d'abundants núvols baixos al golf de Lleó, gràcies a un marcat flux de component sud i sud-est en superfície, i la seva posterior entrada cap a l'interior de la comarca, van impedir que hi hagués una pèrdua de calor per radiació. Això va frenar la caiguda del mercuri en hores nocturnes i la temperatura mínima va ser molt més elevada que l'enregistrada al llarg de les jornades anteriors.
Per exemple, a Monells, l'indret del Baix Empordà on normalment es detecta una temperatura mínima més baixa, van tenir una mínima 3,5 ºC més elevada (diumenge -3,9 ºC i dilluns -0,4 ºC).
A la nostra vila també vàrem tenir una mínima més alta que la donada el diumenge, la qual cosa provocà que hi hagués una matinada molt menys freda del normal, tenint en compte que ens trobem al mes de febrer.
El primer dia de la setmana ens va deixar una mínima de 9,0 ºC a La Fosca, 8,4 ºC al nucli antic de Palamós i 7,1ºC al Passeig del Mar.

En un altre ordre de coses, per segon dia consecutiu vàrem tenir la companyia del vent de migjorn i xaloc.
El vent de component sud i sud-est va assolir uns 5-10 km/h de mitjana, ratxa màxima 29 km/h a La Fosca i 23 km/h al nucli antic de Palamós., tot això gràcies a una configuració sinòptica molt semblant a l'observada el diumenge, amb un front gairebé estàtic a l'oest de la península Ibèrica i un anticicló  de proporcions èpiques abraçant bona part d'Europa i centrat al Mediterrani central.

Mapa de superfície amb precipitacions del passat dilluns 18 de febrer a les set del matí. Veiem la situació abans descrita i les isòbares amb llarg recorregut marítim, aportant humitat. 

Posta de sol del passat dilluns 18 de febrer amb abundants núvols alts i alguns núvols baixos. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni) 

Més dades meteorològiques del passat dilluns 18 de febrer del 2019 a Palamós., temperatura màxima 14,5 ºC (16,1 ºC al passeig del Mar i 14,4 ºC a La Fosca), mínima 8,4 ºC (9,0 ºC a La Fosca i 7,1 ºC al passeig del Mar).
Estat del cel: a primeres hores del matí es van veure de 2/8 a 4/8 Cu, Sc i St, boirina., al matí-migdia van aparèixer de 3/8 a 5/8 Cu i Sc, a més de 0/8 a 2/8 Ac., a la tarda s'observaren de 1/8 a 4/8 Ci, Cs i deixants dels avions, juntament amb 2/8 o 4/8 Cu i Sc.
Vent: fins les 09:30h s'observà vent del SO, a 2 km/h de mitjana o hi hagué vent en calma., a partir de llavors va bufar vent de direcció S i SSO, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 11:00h hi va haver vent de component S i SSE, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 14:30h s'aprecià vent del SSE i SE, a 5-10 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 23 km/h S (29 km/h a La Fosca).
Estat de la mar amb marejol, mar de fons del SE., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,94 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,94 metres a les 12:00h i de 0,94 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 1,72 metres a les 13:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1024 hPa, mínima 1021 hPa. Humitat relativa màxima 93 %, mínima 71 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Núvols baixos i clarianes el passat dilluns 18 de febrer al matí. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni)

Si analitzem la temperatura màxima que va tenir lloc el passat dilluns 18 de febrer al Baix Empordà, es veu que els registres van baixar de forma anecdòtica a l'interior de la comarca, però a la costa va pujar un xic, respecte el diumenge.
Per exemple, a Monells la màxima va descendir 0,7 ºC respecte el dia anterior i a La Bisbal d'Empordà també descendí 0,7 ºC, en canvi, a Castell d'Aro va pujar 0,5 ºC i a Palamós pujà 0,4 ºC.
En aquest sentit, els 16,1 ºC de Palamós (Passeig del Mar) van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 13,9 ºC de Palafrugell foren la màxima més baixa.

Si ens fixem en la temperatura mínima, podem observar un ascens més o menys marcat en totes les estacions meteorològiques, respecte el diumenge.
Per exemple, a Monells la mínima va ascendir 3,5 ºC respecte el dia abans, a La Bisbal d'Empordà va pujar 3,1 ºC i a Castell d'Aro també ascendí 3,1 ºC.
A Palamós pujà 3,1 ºC.
Els -0,4 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 9,0 ºC de Palamós-La Fosca es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dilluns 18 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Tallada d'Empordà 15,9 ºC (0,6 ºC)., La Bisbal d'Empordà 15,8 ºC (0,0 ºC)., Torroella de Montgrí 15,7 ºC (0,1 ºC)., Castell d'Aro 15,7 ºC (3,1 ºC)., Monells 15,4 ºC (-0,4 ºC).