Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 9 de febrer del 2019

Dimecres 6 de febrer: l'anticicló es reforça, amb minves i bonança al migdia

Temps assolellat i el nivell del mar més baix del normal (minves), el passat dimecres 6 de febrer. Imatge captada des de la cala del Morro del Vedell.

El passat dimecres 6 de febrer vàrem tenir un altre dia típicament anticiclònic.
El pont anticiclònic establert entre l'anticicló de les Açores i l'anticicló ubicat a l'est d'Europa ens va abraçar de ple, la qual cosa garantí una gran estabilitat atmosfèrica i molta bonança al migdia.
L'elevada pressió, amb un màxim de 1025 hPa i un mínim de 0121 hPa, a part d'impedir que els núvols poguessin crèixer, va permetre l'aparició del fenomen de les minves, tot això després d'haver tingut vàries jornades amb una certa alteració marítima, la qual cosa impedia veure el nivell del mar més baix del normal.
Així mateix, el temps assolellat, la presència d'un lleuger flux de component sud en superfície i l'entrada d'isotermes de 4 a 6 ºC a 850 hPa, va fer que la temperatura màxima encara pugés una mica més que el dia anterior, en nombroses localitats.
En aquest sentit, podem constatar una màxima de 18,1 ºC a La Bisbal d'Empordà, un valor que fins ara havia sigut molt poc freqüent en aquesta època de l'any.
Altres registres de temperatura màxima notablement elevats foren els 17,5 ºC de Monells, els 17,1 ºC de Palamós (Passeig del Mar), els 16,9 ºC de Les Olives, els 16,8 ºC de Calonge o els 16,3 ºC de Bellcaire d'Empordà.

D'altre banda, l'absència de nuvolositat i la manca de vent, s'aliaren per fer baixar la temperatura mínima respecte el dia anterior., això va fer aparèixer alguna tímida gelada, amb els -0,5 ºC de Monells com a mínima més freda comarcal.

Exemplar mascle de cotxa fumada (Phoenicurus ochruros) observat el passat dimecres 6 de febrer a sota Can Xiribic.
Es tracta d'una au estival nidificant a les zones d'alta muntanya del Pirineu i Prepirineu, on marxen quan arriba l'hivern ja que es comporten com a veritables migradors (hi ha recuperacions de polls marcats en niu i recuperats a l'Àfrica del nord); a la resta del territori és un resident ben distribuït on trobi ambients adequats. 
Migrador i hivernant comú, especialment a la terra baixa mediterrània. Font: http://www.sioc.cat

Més dades meteorològiques del passat dimecres 6 de febrer del 2019 a Palamós., temperatura màxima 14,4 ºC (17,1 ºC al passeig del Mar i 14,2 ºC a La Fosca), mínima 5,9 ºC (5,0 ºC al passeig del Mar i 5,3 ºC a La Fosca).
Estat del cel dominat pel sol., fins a primeres hores de la tarda hi va haver cel ras., a partir d'aleshores van aparèixer de 1/8 a 3/8 Sc i St, boirina, rosada.
Vent: fins les 10:30h hi va haver vent de direcció NO, ONO i NNO, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors vent de direcció variable, a 2 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de les 12:30h vent de direcció SE, SSE i ESE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 15:00h va bufar vent del S, SSE i SSO, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 20:30h hi va haver vent del SO i O, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma.
Ratxa màxima de vent 19 km/h S.
Estat de la mar amb mar arrisada o un xic de marejol., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 1,17 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 1,05 metres a les 12:00h i de 0,47 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 2,34 metres a les 03:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1025 hPa, mínima 1021 hPa. Humitat relativa màxima 92 %, mínima 67 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Cel serè i minves a la cala del Morro del Vedell, el passat dimecres 6 de febrer al migdia.

Temps assolellat i minves a la cala dels Pots, el passat dimecres 6 de febrer al migdia. 

Si mirem més bé la temperatura màxima que va tenir lloc el passat dimecres 6 de febrer al Baix Empordà, es veu com va tenir comportaments diferents segons l'estació meteorològica que mirem, respecte el dimarts.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la màxima va ascendir 2,3 ºC respecte el dia anterior i a Monells ascendí 1,5 ºC, per contra, a La Tallada d'Empordà va baixar 0,9 ºC i a Castell d'Aro baixà 0,1 ºC.
A Palamós la màxima va pujar 0,9 ºC.
En aquest sentit, els 18,1 ºC de La Bisbal d'Empordà van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 14,2 ºC de Palamós-La Fosca foren la màxima més baixa.

En relació a la temperatura mínima, veiem que va baixar amb major o menor intensitat a tot arreu, respecte el dimarts.
Així doncs, a La Tallada d'Empordà va descendir 2,9 ºC respecte el dia abans, a La Bisbal d'Empordà descendí 2,6 ºC i a Torroella de Montgrí baixà 2,1 ºC.
A Palamós la mínima va ser 0,2 ºC més baixa.
Els -0,5 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, en canvi, els 5,9 ºC de Palamós es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dimecres 6 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 18,1 ºC (0,8 ºC)., Monells 17,5 ºC (-0,5 ºC)., Castell d'Aro 16,7 ºC (2,8 ºC)., Torroella de Montgrí 16,2 ºC (1,8 ºC)., La Tallada d'Empordà 16,1 ºC (0,0 ºC).

Més fotos del passat dimecres 6 de febrer